Nuoren ääni: Miksen voi tehdä asioita, jotka aidosti kiinnostavat minua?

8.6.2023

”Jos sä askel askeleelta kuljet muiden polkuja

Eikä kukaan koskaan edes kysy mitä haluat

Olet rutistettu riepu vailla omaa tahtoa”…

Neljä Ruusua

Itsenäiseen opiskeluun ei mielestäni kannusteta. Enkä tarkoita, että se olisi itsenäistä opiskelua, kun kirjotat kotitehtäviä itsenäisesti. Tarkoitan enemmän sitä jotain, mikä sinua itseäsi kiinnostaa. Jotain, mitä kukaan ei sinulle sano, että sinun pitää siitä asiasta tietää jotain. Sellaisia asioita, jotka innostavat, eivätkä tunnu pakotetulta.

Todistuksissa ja papereissa numerot eivät mielestäni tee viisaaksi. Mitä ikinä sitten viisaus tarkoittaakaan. Jos olet vaikka maailman kuuluisin matematiikan opettaja ja olet saanut täydet pisteet kaikista kokeista ja tienaat miljoonia, mutta vapaa-ajallasi tahallasi satutat ja hyväksikäytät ihmisiä. En voisi sanoa tätä ihmistä viisaaksi. Eikö viisaus voisi olla sitä, että kieltää itseään satuttamasta tahallaan ihmisiä?

Meidän täytyisi saada opiskella sitä mistä pidämme, jotain mikä on järkevää. Vaikka emme siihen apua saisi. Suurin apu olisi, että saisi vapauden tehdä ja toteuttaa itseään.

Tahtoisin olla vapaampi ja rehellisempi, mutta yhteiskunta estää minua. Minä taas olen osa yhteiskuntaa. Tarkoitan että elän kelan rahoilla, ja minulle tyrkytetään töitä, jotka ei kiinnosta pätkääkään, eikä minulle yritetä hirveästi etsiä sellaista mistä tykkäisin.

Minua ei ole oikeastaan ollenkaan kannustettu etsimään tietoa aiheista, joista minä itse pidän. Päin vastoin, minulle on tullut tuhansien eurojen lasku, kun kerroin innoissani asioista, johon käytän aikaa, mutta josta en saa rahaa. Heidän mukaansa työllistän itseäni. Onneksi näitä laskuja ei tarvinnut sitten maksaa.

Se ei ole vapautta, että riistetään toisten vapauksia. Kyllä vapaus pitää myös riistää ihmiseltä, joka esimerkiksi satuttaa tahallaan muita. Hänet pitää laittaa esimerkiksi vankilaan. Rakastaakseen ihmisiä on myös osattava päästää irti. Jos pieni lapsi halaa pientä lintua niin lujaa kun itse tahtoo, on lintu vaarassa tukehtua.

On jopa loukkaavaa, että jos saan apua minun kuolevalta ukiltani rahallisesti johonkin pieneen projektiin, että minun pitäisi jotenkin erikseen ilmoittaa tästä rahasta ja laittaa se raha johonkin muuhun asiaan. Minun rahani riittää juuri ja juuri terveelliseen ruokaan ja juomaan. Minä edelleen käytän noin 8 vuotta vanhaa talvitakkiani. Ja että olisi jotenkin huonoa käytöstä, kun en tee jotain työtä mitä en tykkäisi tehdä?

Ei ole kaukana todellisuudesta se, että jos haluat muuttaa maailmaa, muuta elämääsi. Laita asuntosi järjestykseen. Muuta itseäsi järkevämmäksi. On ikuinen mysteeri mitä tämä kaikki edessämme on. Yritetään tehdä toisillemme mahdollisimman hyvä kokemus elämästä.

Kunnioitan sellaista suomalaista, joka tekee velvollisuutensa eikä pidä itsestään meteliä. Kunnioitan sellaista suomalaista, joka on rakentanut tämän maan tehtaassa, toimistossa, pellolla, yrityksessä tai kodissa. Hänen maailmankuvansa ja arvonsa on ansaittu.

Yhtä lailla kunnioitan sellaista suomalaista, joka poikkeaa muista ja tekee omiaan – insinööriä joka poistaa turhan mutkan tuotannosta; virkailijaa joka ei taivu tarpeettomaan byrokratiaan; taiteilijaa joka luo uuden perspektiivin; rakennusmiestä joka löytää käytännön ratkaisun; yrittäjää joka näkee mahdollisuuden siellä missä muut eivät.

Tarvitsemme näiden suomalaisuuksien summaa. Tarvitsemme ennakkoluulottomia menestyjiä ideoineen, ja tarvitsemme myös vakaata suomalaista väkeä tekemään näistä ideoista totta.”

Ote Tasavallan presidentti Sauli Niinistön virkaanastujaispuheesta 1.3.2012

 

Teksti: Miro

Diakonissalaitoksen Nuorten ohjelman (2022–2024) tavoitteena on tehdä tilaa erilaisille nuorten äänille yhteiskunnassa. Nuorten ääni -blogisarjassa nuoret itse kirjoittavat heille tärkeistä teemoista.

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: