Nora sai peruskoulun päättötodistuksen

3.6.2022

Ilmassa on juhlan tuntua. Viimeisiä papereita pinotaan sivuun ja pöytään kannetaan kakku. On peruskoulun valmistujaisten aika! Oppilaita hieman ujostuttaa ja jännittääkin – onhan tämän hetken eteen tehty paljon töitä. Peruskoulustartin oppilaiden opinnot eivät ole sujuneet aina oppikirjan mukaisesti, tästä kertoo myös tänään valmistujaisiaan viettävä Nora. 

henkilö kirjoittaa lyijykynällä paperille.

Nämä päättäjäiset eroavat tavanomaisesta hieman siinä, että valmistujien keski-ikä on peruskoulun päättäjiä korkeampi, sillä kyseessä on aikuisten perusopetuksen ryhmä peruskoulustartti.

Helsingin Vamoksessa on toiminut aikuisten perusopetusryhmä vuosia yhteistyössä Suomen Diakoniaopiston kanssa. Diakoniaopisto on vastannut opetuksesta, ja Vamoksesta mukana on ollut valmentaja tukemassa arjen haasteissa ja koulutehtävien tekemisessä. Tehtäviä ei tehdä lukujärjestyksen mukaan, vaan oppilailla on yksilölliset tehtäväpaketit, joita he suorittavat itsenäisesti opettajan avustuksella.

Miten Vamoksen peruskoulustartti eroaa tavallisesta koulusta?

”Rauhallinen ympäristö, hälinä puuttuu,” kommentoi yksi oppilas. ”Ja saa myös hiljentää itsensä, eli laittaa korvanapit korviin,” toinen oppilas lisää. Yksi vastaus toistuu ylitse muiden: ”Saa mennä omaan tahtiin.” Peruskoulustartissa jokainen oppilas suorittaa tehtäviä henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaan. Oppilaiden mielestä se on hyvä asia.

”Täällä on vähemmän painetta kuin normikoulussa. Saa itse räätälöidä, mitä tekee minäkin päivänä ja kuinka kauan opiskeluun käyttää aikaa.”

Peruskoulustartissa saa valita omista tehtäväpaketeista sen, mikä sillä hetkellä itseä eniten innostaa. Yhtä ainetta voi tehdä koko päivän, tai ainetta voi vaihtaa kesken päivää. Peruskoulustartissa toimii kaksi ryhmää, toinen aamu- ja toinen iltapäivällä, mutta jos opiskelusta on oikein innoissaan, saa ryhmässä olla halutessaan koko päivän.

Etäopiskelu on myös vaihtoehto, ja tehtäviä saa tehdä myös kotona. ”Vamoksella saan kyllä paremmin tehtyä tehtäviä,” huikkaa yksi nuori väliin. Vaikka opiskelu on itsenäistä, ei kaikkea tarvitse osata itse, vaan apua saa pyydettäessä. Peruskoulustartissa kursseja on vähemmän kuin peruskoulussa ja oppiaineita voi suorittaa eri tavoin. Esimerkiksi liikunta sopii hyvin etäopiskeluun ja sen voi suorittaa liikuntapäiväkirjan muodossa.

Peruskoulustartin oppilaita yhdistää se, ettei tavallinen peruskoulu kouluympäristöineen ole tuntunut hyvältä paikalta, ja peruskoulu on aikoinaan jäänyt kesken, kenellä mistäkin syystä. Kun yläkoulu on ahdistanut, riskinä on ollut koulupudokkuuden pitkittyminen.

Opetushallituksen selvityksen mukaan yleisimmät syyt peruskouluaikaiselle koulupudokkuudelle ovat motivaation puute, mielenterveyden ja jaksamisen haasteet sekä sosiaaliset ongelmat (kuten kuormittava elämäntilanne, sopeutumisvaikeudet kouluympäristöön, kiusaaminen ja yksinäisyyden kokemus). Juuri näihin peruskoulustartissa saa tukea.

Peruskoulustartti auttoi Noraa

Yksi peruskoulustartin valmistujista on 22-vuotias Nora, joka aloitti peruskoulustartissa keväällä 2021. Ala-aste sujui Noralla kuten muillakin ilman mitään erityisiä haasteita koulunkäynnissä. Yläasteella oma olo kuitenkin romahti, ja koulunkäynti vaikeutui. Koulussa käyminen oli vaikeaa ahdistuksen ja rajallisen jaksamisen vuoksi.

Saapuessaan peruskoulustarttiin Noralla oli kesken suurin osa kasiluokasta ja ysiluokka. Opintoja oli edistetty sairaalakoulussa ja netin kautta suoritettavassa peruskoulussa, mutta toisessa tuli vastaan aikaraja ja toisessa opiskelun liiallinen itseohjautuvuus. ”Täällä saa tehdä omien voimavarojen mukaan ja tehdä tehtäviä vaikka kotona, ei ole samanlaisia suorituspaineita kuin tavallisessa koulussa,” Nora kertoo. Se on ollut aiempiin koulunkäynnin muotoihin verrattuna se ratkaiseva ero, joka on auttanut etenemään opinnoissa.

Vajaassa puolessatoista vuodessa Nora on kuronut kiinni peruskoulun opinnot, vaikka usko itseen onkin ollut koetuksella. ”Tosi usein sanoin itselleni, etten varmaan saa näitä opintoja valmiiksi kevääseen mennessä.” Vaikka usko itseen onkin välillä loppunut, on sitä voinut ammentaa lisää Vamoksen ja peruskoulustartin henkilökunnalta. Nora kokee tulleensa hyväksytyksi, eikä siihen ole tarvittu edes sanoja.

”Vamoksella kaikki tietää, että täällä jokaisella nuorella on se oma juttu, miksi on täällä. Siitä on tullut tosi turvallinen olo.”

Nora on hakenut yhteishaussa opiskelemaan lähihoitajaksi. Työ ihmisten parissa kiinnostaa. Peruskoulun loppuun saamisessa tärkeintä on ollut tunne siitä, että pääsee elämässä eteenpäin. ”Pääsee irti siitä tunteesta, että olen huono ihminen, kun olen ollut jumissa koulun kanssa.” Peruskoulun päättötodistus kädessä ja stipendi takataskussa on hyvä suunnata kohti uutta. Ehkä tämä nuori kantaa mukanaan myös pienen palan peruskoulustarttia, sen valamaa itseluottamusta ja uskoa siihen, että opiskelu kyllä onnistuu, kun puitteet ovat oikeat.

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: