Nuoren ääni: Kulutusyhteiskunnassa eläminen nuorena

23.2.2024

Nuoret ovat kiinnostuneita vastuullisesta ja eettisestä kuluttamisesta, mutta vastuullisten valintojen tekeminen kulutusyhteiskunnassa voi olla haastavaa erityisesti työelämää aloittelevalle nuorelle. Parhaimpia ratkaisuja saataisiin aikaan, jos kuunneltaisiin nuoria hei koskevista asioista päätöksenteossa,” toteaa Esther. 

Ihmisiä kävelemässä kadulla.

Olen käynyt useampia keskusteluja siitä, kuinka välivuosi on hyvää aikaa säästää, esimerkiksi opintoja varten tai muuten vain, mutta säästäminen inflaation keskellä ja vastuullisena kuluttajana – se ei olekaan niin helppoa. Vastaan tulevat sekä työelämää aloittelevan nuoren haasteet työelämässä sekä kulutusyhteiskunta, jossa ei aina etenkään pienituloisena ole helppoa tehdä eettisiä ja vastuullisia valintoja.

Vastuulliset, ympäristöä suojelevat ostokset eivät ole aina helpoimpia päätöksiä kulutusyhteiskunnassa. Kulutusyhteiskunnassa meille syötetään eteen jatkuvasti turhaa tavaraa, jota emme tarvitse. Tuotteet ovat halpoja, joten niille on vaikeaa sanoa ei. On raskaampaa etsiä käytettynä tavaroita, vaikka se saattaa tulla vielä halvemmaksi. Ostin esimerkiksi kaikki huonekaluni omaa kotiani varten käytettynä, joiden summaksi muodostui yhteensä noin 250 euroa. 

Työelämässä aloittaminen voi olla haastavaa 

Nuoren saattaa myös olla vaikea löytää itselleen työpaikka etenkin, jos ei ole kauheasti aikaisempaa työkokemusta tai ammattia. Aika moni loppupeleissä saa työpaikan suhteiden kautta. Minusta on hassua, kuinka puhutaan siitä, että välivuodella voi säästää, mutta samaan aikaan en ole löytänyt itselleni edes täyspäiväistä työtä. Niitä ei ole paljoa meille, joilla ei ole ammattia tai suhteita 

Mitä käy heille, joilla ei ole suhteita?

Suurin osa töistä, joita tarjotaan nuorille ovat joko määräaikaisia, osa-aikaisia tai nollasopimuksen töitä. Puhumattakaan siitä, kuinka stressaavaa on löytää nuorena-aikuisena kesälle töitä, kun niitäkään ei tunnu olevan tarjolla. 

Kestävien kulutusvalintojen tekeminen vie voimavaroja

Nuoren aikuisen arki voi siis olla aika stressaavaa. Epävarmuus töiden kestosta ja palkan riittävyys pakollisiin menoihin painaa mieltä. Kaiken tämän lisäksi pitäisi jaksaa vielä toimia ekologisesti sekä eettisesti omissa arkivalinnoissani. Käytetyn tavaran ostaminen julkisia kulkuvälineitä käyttäen voi viedä puolet iltapäivästäni eli toisin sanoen siitä ajasta, jolloin minun on tarkoitus rentoutua, että jaksan. 

Tahdon kuitenkin ostaa tavarani käytettynä, joten levolle ei jää niinä päivinä niin paljon aikaa silloin, kun pitää tehdä jokin tarpeellinen ostos. Jos yhteiskuntamme ei olisi kulutusyhteiskunta olisi sekä helpompaa että vähemmän stressaavaa toimia eettisesti omissa valinnoissa.  

Toivoisin myös, että nuorille olisi tarjolla ilman määräaikaa olevia parempilaatuisia pitkäkestoisia työsuhteita, jotta ei tarvitsisi jatkuvasti miettiä, mitä tehdä seuraavaksi. On kuitenkin myös tärkeää, että löytyy pienemmällä tuntisopimuksella olevia töitä, sillä kaikki eivät pysty tai jaksa tehdä täysipäiväistä työtä. Parhaimpia ratkaisuja saataisiin aikaan, jos kuunneltaisiin nuoria heidän koskevista asioista päätöksenteossa sekä otettaisiin huomioon erilaisten nuorten tarpeet työnteossa.  

Teksti: Esther Grönstand 

Lue lisää Taloustaitohankkeesta
Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: