Nuoren ääni: Niiden mielestä mä pärjään, mutta apua pitäisi saada nyt!

16.5.2023

Monille nuorille on tuttu kokemus, että apua mielenterveyteen on vaikea saada. Olen huolissani siitä, että mielenterveyspalveluita on huonosti saatavilla ja nuoria ei oteta tosissaan. Tarvitaan lisää resursseja palveluihin ja ymmärrystä mielenterveydestä kaikkien ihmisten keskuudessa.

Mut vietiin ambulanssilla sairaalaa
Mut ei ne inee ottanu
Ne sano niiden mielestä mä pärjään

Yona: Kultavehka

Tunnen monia nuoria, joilla on samankaltaisia kokemuksia kuin Yonan biisissä kuvaillaan. Yonan biisin sanat ”niiden mielestä mä pärjään” muistuttavat meitä siitä, että statuksesta riippumatta kuka tahansa voi voida pahoin ja jäädä apua vaille. Näen, miten ympärilläni monet nuoret voivat huonosti, ja omakohtaisesta kokemuksesta tiedän, miltä tuntuu, kun palvelut eivät kohtaa tarpeita.

Näen sosiaalisessa mediassa jatkuvasti, kuinka muut nuoret tuovat näitä teemoja esiin. Liian usein nuori saatetaan käännyttää päivystyksestä kotiin reseptin kanssa odottamaan parempia päiviä. Nuorten tilanne on otettava vakavasti ja apua on saatava nopeammin kuin nyt. Yksikään nuori ei saisi joutua kokemaan sellaista epätoivoa ja yksinäisyyttä, mitä pitkät jonot ja olematon apu aiheuttavat.

Walk-in -terapiat luovat toivoa

Apua pitää saada nopeasti silloin kuin sitä tarvitaan, jotta yksikään nuori ei päätä luovuttaa odottaessaan pääsyä avun piiriin. Toivon pilkahduksia avunsaantiin tuovat seurakuntien tarjoamat walk in -terapiat, joita on saatavilla jo 13 paikkakunnalla.

Walk in -terapia on palvelu, jota tarjotaan 16–29-vuotiaille nuorille ilman ajanvarausta. Nuoren ottaa vastaan lyhytterapeuttiopiskelija ja keskustelulle on aikaa 45 minuuttia. Walk in -terapia on nuorelle maksutonta. Jyväskylässä walk in -terapiaa on saatavilla maanantai-iltaisin ja sinne voi mennä anonyymisti, minkä asian kanssa tahansa. Palvelussa vastaanotetaan ihmiset avoimesti ja lämpimästi sellaisena, kuin he ovat. Kohtaamiset saavat tuntemaan itsensä tärkeäksi.

Keskusteluavun nopea saanti tuo helpotusta ja toivoa vaikeisiin tilanteisiin. Siksi walk in -terapiaa pitäisi olla saatavilla yhä useammille ihmisille. Emme halua menettää ketään sen takia, että resursseja on liian vähän, palvelut eivät kohtaa tai ihmiset eivät ymmärrä. Toivon jokaiselle apua tarvitsevalle rohkeutta ja uskallusta sen hakemiseen.

 

Teksti: Tiia Eklund, Jyväskylä

Diakonissalaitoksen Nuorten ohjelman (2022–2024) tavoitteena on tehdä tilaa erilaisille nuorten äänille yhteiskunnassa. Nuorten ääni -blogisarjassa nuoret itse kirjoittavat heille tärkeistä teemoista. Kuuntele myös Ääni nuorille -podcast: Palveluita ei ole tehty meitä varten.

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: