Nuoren ääni: Puhutaan miesten mielenterveysongelmista!

9.11.2022

Hei meillä on ongelma, josta täytyy puhua enemmän, nimittäin miesten mielenterveys. Miesten mielenterveysongelmilta on ummistettu silmät jo aivan liian pitkään. Tuntuu että meidän miesten halutaan menevän tiettyyn muottiin. Jos et mene, tulee ongelmia. Minulla on tästä muutamia kokemuksia, joista haluaisin kertoa.

Eräs ystäväni pelkäsi avun hakemista. Hänen tilanteensa oli todella paha. Hän toisinaan ajoi tarkoituksella ylinopeutta, että joku viranomainen olisi saanut hänet kiinni. Lopulta tilanne päättyi siihen, että hän meni viinapullon ja pistoolin kanssa autohalliin. Hän luuli olevansa yksin, mutta onneksi tilanteessa oli toinen ihminen, joka soitti paikalle poliisit.

Toisen ystäväni kohdalla kukaan ei ehtinyt auttaa, vaan tilanne päättyi todella traagisesti. Ystäväni pahoinvointi johti siihen, että hän päätyi tappamaan hänen exänsä uuden miesystävän.

On hälyttävää, että monesti tilanne menee niin pitkälle, että joko tehdään itsemurha tai henkirikos ennen kuin haetaan apua. Itsellenikin jäi tilanteesta syyllisyydentunne. Voi kun olisin voinut auttaa, mun olis pitänyt tehdä jotain. Ärsyttävä syyllisyys siis painoi jonkin aikaa, kunnes olotila muuttui häpeän tunteeksi. Tuli tunne siitä, että olenkin nyt rikollisen ystävä. Mitä minä nyt teen? Miten muut mieltävät minut? Olenko nyt jotenkin paha ihminen, kun olen tekemisessä sellaisen henkilön kanssa, joka on tehnyt tällaisen teon, ja olenko jotenkin nyt vastuussa siitä?

Miehet ja heidän läheisensä tarvitsevat apua

Mielenterveys on asia, josta puhutaan paljon, mutta tuntuu, että miesten keskuudessa avun hakeminen nähdään jotenkin heikkoutena. Olet heikko, kun koitat hoitaa omia ongelmia. Kuinka pitkälle me annamme tilanteen mennä, ennen kuin oikeasti havahdumme tälle ongelmalle. En halua enää sitä, että joku tarttuu pulloon tai huumeisiin koska on huono olo. En halua, että ihmisistä tulee työnarkomaaneja näiden asioiden takia. En halua, että yksikään ihminen riistää itsensä tai jonkun muun hengen sen takia, koska elämällä ei ole mitään väliä.

Monesti henkilö, joka voi huonosti tai puhuu itsetuhoisuudesta ei ymmärrä sitä, miten se tuottaa ongelmia myös muille. Se ei ole vain tragedia yksilölle, vaan myös hänen läheisilleen. Tiedän liian hyvin siitä, miten pahoinvointi leviää. Kun yhdellä tulee ongelmia, voi myös läheiset tarvita apua.

Mielenterveys tulisi huomioida myös työelämässä

Tuntuu myös, että työelämässä ei ymmärretä mielenterveyden merkitystä. Oletetaan että ihminen itse hakee apua, kun hän sitä tarvitsee. Mitä jos ei itse pysty hakemaan apua, koska on niin paha olla? Mitä jos ei itse tunnista sitä? Eikö olisi järkevämpää, jos esihenkilö suosittelisi työntekijälle esim. kriisiapua eikä niinkään antaisi keppiä, kun hän ei olekaan niin motivoitunut työntekoon? Rangaistukset vain lisäävät ihmisen pahoinvointia. Se tuo tunteen siitä, onko millään väliä, kun työssäkään ei arvosteta. Pahimmillaan ihminen voi tarttua esimerkiksi pulloon lääkkeenä pahalle ololle. Väitän että työyhteisössä mielenterveydestä puhuminen vähentäisi työttömyyttä, lisäisi työhyvinvointia ja nostaisi yhteiskuntamme bruttokansan tuloa.

 

Mieli ry kannustaa miehiä puhumaan mielenterveydestä miesten viikon kunniaksi. Lue lisää Mieli ry:n miesten viikosta.

Nuorten ohjelman tavoitteena on monipuolistaa nuorten ääntä yhteiskunnassa. Lue lisää nuorten kirjoittamista ajatuksista sivuiltamme.

 

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: