Nuoren ääni: Voiko epävarma onnistua työelämässä?

14.3.2024

Työelämä voi jännittää nuorta. Miten epävarmuuteen suhtaudutaan ja millaisia asioita nuori saattaa työelämässä pelätä? Tässä Ääni nuorille! -blogissa Miro kertoo omista kokemuksistaan ja peloistaan. Teksti päättyy kuitenkin toiveikkuuteen: aina kannattaa seurata omaa sydäntään.Sinua voidaan pitää ärsyttävänä, jos kyselet kysymyksiä tai jaat ajatuksiasi omista haaveistasi. Kuinka moni ihminen edes haluaa kuunnella suunnitelmiani, ongelmiani ja huoliani tulevaisuudesta tai ammatinvalinnasta? Välillä tuntuu, että jopa kasvit, puut, eläimet, sammalet, sienet (joita Suomessa riittää), kuuntelevat paremmin kuin monet ihmiset. Liian usein sinua ei kuunnella ja sinut mitätöidään. 

Ihmisillä tulisi olla mielenkiintoa ja kärsivällisyyttä opettaa ja selittää, miten asiat toimivat. En tahdo vain tehdä työtä tietämättä mitä teen. En tahdo olla paineen alla sen takia, että teen jotain uutta mitä en osaa tehdä. Asiat tulisi selittää mahdollisimman järkevästi, lyhyesti, selvästi ja yksinkertaisesti, ilman että minun täytyy pelätä tietämättömyyttäni. Haluan voida uskaltaa kysyä kysymyksiä rahasta, säännöistä ja vaikkapa työpaikan toimintatavoista.  

Työelämässä kannattaa seurata omaa sydäntään

Mitä kehitystä itse haluaa, mitä kehitystä annetaan ja mitä kehitystä tarvitaan? Miten minä voin tietää vastauksia tällaisiin kysymyksiin? Koskaan ei voi tietää, mitä asioista seuraa, eikä sen takia kannata jättää niitä tekemättä, kunhan se ei häiritse eikä satuta ketään. On tärkeää tehdä sitä, minkä kokee tärkeäksi ja mistä nauttii. Ei myöskään ole järkeä, jos ei kannusta toista ihmistä hyvän tilaisuuden tullen vain siksi, että pelkää tulevaisuutta. Kuten Björn Natthiko Lindeblad sanoo ja mitä tiedon lisääntyessä saattaa itsekin ajatella: “Saatan olla väärässä”. 

Itsenäiseen opiskeluun voisi olla hyvä kannustaa sillä, että kannustaa seuraamaan omaa sydäntään, mitä ikinä se sitten tarkoittaakaan. Ei pitäisi opettaa toiselle pelkästään sitä mitä itse haluaa opettaa, vaan huomioida toisen kiinnostuksenkohteet. Yritä ottaa itse selvää asioista 💜 Ja miten otetaan selvää? Se on sinun tehtäväsi. 

 

Tekstin on kirjoittanut Miro. Kirjoitus on osa Ääni nuorille! -blogisarjaa, jossa nuoret kirjoittavat omia kokemuksiaan yhteiskunnasta ja sen ulkopuolelta. Kirjoitus on tehty yhteistyönä STEA-rahoitteisen Vamos Urapalvelut kanssa.

 

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: