Nuoriasiavaltuutetun viran perustamisesta lakialoite

15.9.2023

Kansanedustaja Hanna Holopainen on tehnyt nuoriasiavaltuutetun viran perustamisesta lakialoitteen suoraan eduskuntaan. Nuorten järjestämässä tilaisuudessa saatiin nimiä lakialoitteeseen lähes kaikista puolueista.

Kahdeksan ihmistä seisoo eduskuntatalon portailla.

Diakonissalaitoksen Nuorten ohjelma on kampanjoinut nuoriasiavaltuutetun viran perustamisen puolesta alkuvuodesta lähtien. Kuvassa ylhäältä vasemmalta Emma Kallunki, Esther Grönstrand, Valentina Vihonen, Laura Lempinen ja Mila Nikkanen. Alhaalla vasemmalta Erhan Daler, Suldaan Said Ahmed ja Hanna Suomi. Kuva: Elia Karhunen

Kansalaisaloite nuoriasiavaltuutetun viran perustamisesta johti lakialoitteeseen

Viime keväänä tehtiin kansalaisaloite nuoriasiavaltuutetun viran perustamisesta. Aloitteen taustalla on ollut huoli siitä, ettei Suomessa ole yksiselitteistä ja riippumatonta tahoa, jonka tehtävänä olisi varmistaa nuorten aikuisten aseman ja oikeuksien toteutuminen.

“Nuoriasiavaltuutetun viran perustaminen ei yksin ratkaise kaikkia ongelmia, mutta olisi askel oikeaan suuntaan nuorten hyvinvoinnin parantamiseksi. Toivon, että nuoriasiavaltuutetun kautta kaikki nuoret saisivat äänensä kuuluviin, ja että kukaan ei jäisi yksin,” sanoo nuori Mila Nikkanen, joka on ollut mukana edistämässä nuoriasiavaltuutetun viran perustamista.

Kansalaisaloite ei saanut tarvittavaa äänimäärää. Kansanedustaja Hanna Holopainen piti aloitetta kuitenkin niin tärkeänä, että teki asiasta lakialoitteen suoraan eduskuntaan.

Hanna Holopainen, Erhan Daler ja Aleksi Sandroos keskustelevat keskenään ja taustalla lukee: Jos nuorten äänelle olisikin enemmän tilaa.

Kansanedustaja Hanna Holopaisen lakialoite on allekirjoitettavana 20.10. saakka. Kuvassa myös Nuorten ohjelman kokemusasiantuntija Erhan Daler sekä Keskustanuorten puheenjohtaja Aleksi Sandroos. Kuva: Hanna Suomi

“Nuoret ansaitsevat oman valtuutettunsa. Oikeusministeriön yhteydessä toimii lapsiasiavaltuutettu ja vanhusasiavaltuutettu, mutta tarvitsisimme riippumattoman tahon valvomaan myös nuorten aikuisten oikeuksien toteutumista. Paljon puhutaan nuorten ongelmista, mutta konkreettiset toimet nuorten hyvinvoinnin parantamiseksi ovat vähissä,” kommentoi lakialoitteen jättänyt kansanedustaja Hanna Holopainen (Vihr.).

Merkityksellisiä keskusteluja nuorten kanssa

Kahden tunnin mittaisessa tilaisuudessa kävi kymmeniä kansanedustajia ja avustajia keskustelemassa nuorten kanssa. Keskustelut olivat merkityksellisiä niin nuorille kuin kansanedustajillekin. “Hyvien keskustelujen jälkeen päätin allekirjoittaa lakialoitteen”, totesi Mika Poutala (KD) omassa Instagram-päivityksessään.

Jussi Saramo allekirjoittaa pöydän ääressä lakialoitetta ja Mila ottaa siitä kännykällä kuvaa hymyillen.

Useat kansanedustajat tulivat allekirjoittamaan lakialoitteen. Mila halusi ikuistaa kansanedustaja Jussi Saramon (Vas.) allekirjoituksen. Kuva: Elia Karhunen

”Oli hienoa, että niin monet kansanedustajat olivat kiinnostuneita kuulemaan meidän nuorten kokemuksia ja ajatuksia. Tuli tunne, että he jakavat kanssamme huolen nuorten hyvinvoinnista ja tulevaisuudesta”, iloitsee Mila, ”Meiltä kysyttiin myös paljon siitä, mikä on saanut meidät kiinnostumaan vaikuttamisesta ja miten ollaan päädytty Nuorten ohjelman toimintaan”.

Nimiä lakialoitteelle saatiin kasaan hyvä määrä. Lakialoite on mahdollista allekirjoittaa 20.10. saakka.

Emma Kallunki kättelee Pekka Haavistoa. Taustalla Paula Risikko avustajansa kanssa.

Nuorten ohjelman Emma Kallunki (vasemmalla) on ollut tukemassa nuorten osallisuutta nuoriasiavaltuutettu-kampanjassa koko vuoden ajan. Kuvassa myös Paula Risikko (Kok.) ja Pekka Haavisto (Vihr.). Kuva: Hanna Suomi

 

Antti Kurvinen keskustelee kahden nuoren kanssa.

Kansanedustajia kävi tilaisuudessa kymmeniä eri puolueista. Kuvassa Antti Kurvinen (Kesk.). Kuva: Hanna Suomi

 

Maria Ohisalo kuuntelee nuoria.

Nuoret kävivät monia merkityksellisiä keskusteluja kansanedustajien kanssa. Kuvassa kansanedustajat Maria Ohisalo (Vihr.), Mika Poutala (KD) ja Jussa Saramo (Vas.). Kuva: Hanna Suomi

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: