Eeva Piha: Nuorten taloustaidot kohenevat yritysten vapaaehtoisten avulla

13.8.2020

Eeva Piha.Nuorten taloustaitojen valmennus yhdessä finanssialan yritysten kanssa on ollut toimiva konsepti, toteaa Eeva Piha. Valmennus on yritysyhteistyön malli, johon on helppoa liittyä. Vapaaehtoiselle kouluttajalle avautuu yhteistyössä nuorten maailma. Nuori puolestaan asettaa oman tavoitteen, esimerkiksi säästämisen, mikä auttaa talouden hallintaa. Ennakkoluulot murtuvat puolin ja toisin.

Eeva Piha tuli Diakonissalaitokselle suoraan koulun penkiltä valmistuttuaan sosionomiksi neljätoista vuotta sitten. Työ on vaihdellut aina starttivalmentajasta nykyiseen tehtäväänsä Diakonissalaitoksen Taloustaitohankkeen projektipäälliköksi.

Pankkien ja finanssialan työntekijät toimivat taloustaitojen yritysvapaaehtoisina. He kannustavat ja kouluttavat nuoria ottamaan oman taloutensa haltuun. Nuoret ovat työn ja koulutuksen ulkopuolella olevia Vamos-nuoria ja muita nuorten ryhmiä eri puolilla Suomea.

Taloustaitojen kehittäminen lähti liikkeelle etsivän nuorisotyön tarpeesta ja osana presidentti Sauli Niinistön Lasten ja nuorten syrjäytymistä ehkäisevää hanketta seitsemän vuotta sitten. Nykyisin mukana ovat Danske Bank, Nordea sekä OP Ryhmä. Ne rahoittavat valtakunnallisen toiminnan ja tarjoavat omille työntekijöilleen mahdollisuuden vapaaehtoistyöhön työajalla.

Nuorten taloustaidot kohenevat: treenaajia vuosittain lähes 1000

Vapaaehtoisia on ollut vuosien aikana mukana jo yli 1300 ja vuosittain 200-250. Viime vuonna nuorten taloustaitoryhmiä oli 68. Moni vapaaehtoinen lähtee mukaan uudestaan, mutta suurin osa mukana olleista vapaaehtoisista on ensikertalaisia. Vuosittain taloustaitoja treenaa lähemmäs tuhat nuorta.

Eeva Piha pitää mallia hyvänä. Hän pitää tärkeänä myös vapaaehtoisen omaa tunnustelua ja sitoutumista vapaaehtoistyöhön. Nuorelle sitoutuminen voi olla vaikeaa ja sen eteen tehdään työtä. Samoin kouluttajakin joutuu perehtymään – sekään ei voi olla ylimääräinen työtehtävä.

Taloustaitojen aiheina ovat esimerkiksi velkajärjestelyt: Mistä saa apua? Mitä seurauksia on maksujen myöhästymisillä? Miten säästäminen voisi onnistua? Tavoitteena on isojen ongelmien ennaltaehkäisy.

Syksyä odotetaan jo innolla, koska koronan aikaan oli luonnollisesti taukoa. Luvassa on sekä etä- että lähivalmennuksia.

Lue lisää Taloustaitohankkeesta
Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: