NUOTTI-valmentaja tukee nuoria kohti työ- ja koulutuspolkuja

10.4.2024

NUOTTI-valmennus tarjoaa nuorelle apua arjen järjestämiseen ja opiskelun tai työn suunnitteluun. “On upeaa nähdä, kuinka lyhyessä ajassa nuori löytää itseään sen ansiosta, että joku kuunteli, oli läsnä ja välitti. Mietinkin, olemmeko me aikuiset luoneet tällaisen maailman, jossa nuori kadottaa itsensä, ja sen sijaan, että yrittäisimme korjata sen, viemme nyt nuoriltamme viimeisetkin mahdollisuudet kasvaa oman arvonsa tunteviksi aikuisiksi”, Vamoksen NUOTTI-valmentaja kirjoittaa blogissaan.  

Oli torstai-iltapäivä ja luokseni saapui uusi nuori. Hän huokaisi syvään ja kertoi minulle tarinansa. Kuuntelin häntä ja omia tuntemuksiani. Tunti kului nopeasti ja nuori huokaisi taas, tällä kertaa helpottuneen siitä, että oli saanut sanottua kaiken haluamansa. Omat tuntemukseni olivat vahvat, tunsin empatiaa ja hämmennystä, miten tästä lähdetään eteenpäin. Nuorta kuitenkin kiitin luottamuksesta ja kerroin hänelle, että ei hätää, mä olen tässä nyt sun kanssa. 

NUOTTI-valmennus nuoren toimijuuden tukena

Nuori on oman itsensä asiantuntija, mutta usein epäilykset omista kyvyistä tai ajatuksista peittävät onnistumiset alleen. Takana voi olla useita epäonnistuneita opintoja tai kohtaamisia sosiaali- ja terveyspalveluissa. Kokemukset epäonnistumisista ja siitä, ettei itsestä ole mihinkään, estävät eteenpäin yrittämisen. 

Valmennukseen tulevat nuoret tarvitsevat usein moniammatillista tukea haasteisiinsa. Moni nuori on hakenut apua, mutta ei koe tulleensa kohdatuksi tai kuulluksi. Asiat on jätetty hänen itsensä hoidettavaksi, vaikka toimintakykyä tai osaamista ei ole. Harmittavan usein soittelemme yhdessä esimerkiksi palvelujen perään, kun sovittuja aikoja perutaan, eikä uusia anneta. Liian usein nuori jää vain odottamaan, että ottaakohan joku vielä yhteyttä. Hiljalleen tämä odottaminen vain lisää arvottomuuden tunnetta. 

On myös ymmärrettävää, että jatko-opinnot eivät aina ole vasta peruskoulun päättäneen nuoren ensisijainen ajatus. Kun aika on oikea, nuori tarvitsee rinnalleen kulkijan, jonka avulla löytää oman tiensä. 

Apuna siellä, missä tarvitaan

NUOTTI-valmennus on tarkoitettu 16–29-vuotiaille nuorille, joilla tulevaisuuden suunnitelmat oman ammatin ja työn löytämisessä ovat vielä kesken. Valmennuksessa nuori saa oman henkilökohtaisen valmentajan, jonka kanssa hän voi luoda itselleen ammatillisen tavoitteen. 

NUOTTI-valmennuksen sisältö ja käytettävät keinot rakentuvat aina yksilöllisesti nuoren tarpeet huomioiden. Usein kaikki lähtee siitä, että autetaan nuorta huomaamaan, kuka hän on ja mitä hän haluaa ja tarvitsee, ja mikä tärkeintä: että hän on tärkeä, samoin kuin hänen kokemuksensa ja tuntemuksensa.  

Vaikka NUOTTI-valmennus onkin pääosin keskustelua, on se myös toiminnallista. Nuoren kanssa tavataan siellä, missä hän haluaa: metsässä, kotona, toimistolla. Käydään yhdessä kuntosalilla tai pitkästä aikaa oman harrastuksen parissa. Kävellään luonnossa ja istutaan puiston penkillä. Kotoa lähdetään yhdessä nuoren kanssa harjoittelemaan esimerkiksi ahdistavilta tuntuvia sosiaalisia tilanteita pienin askelin. Yhden nuoren kanssa olemme harjoitelleet bussilla liikkumista pysäkki kerrallaan, toisen kanssa käyneet tankkaamassa autoa ja ajelleet sitten ympäriinsä peräkanaa. Kotoa lähtemiseen voi olla monenlaisia esteitä. Kaikkeen kuitenkin löytyy ratkaisu, kun vain on joku, jonka kanssa harjoitella. 

Nuotti-valmentajan työ on hyvin liikkuvaa. Sen lisäksi, että nuoria tavataan eri paikoissa, asuvat nuoret aivan eri paikkakunnilla. Kilometrejä kertyy viikossa helposti satoja. Koska lähes kaikkia palveluita supistetaan koko ajan ja jonot ovat pitkiä, jäävät syrjempänä ja pienillä paikkakunnilla asuvat nuoret yhä herkemmin palveluiden ulkopuolelle. Onkin hyvin tärkeää, että Nuotti-valmennusta on mahdollista toteuttaa mahdollisimman laajalla alueella. 

Ollaan jatkossakin nuorten puolella

Jokainen kohtaamamme nuori on erilainen omine haasteineen. Koska teemme työtämme sydämellä, haluamme antaa kaikkemme, että nuori saa tarvitsemansa valmennukselta. Ilon ja onnen kyyneliltä ei pysty välttymään, kun valmennuksen lopussa käymme yhdessä nuoren kanssa läpi matkaa ja sen aikana tapahtuneita oivalluksia. On upeaa nähdä, kuinka lyhyessä ajassa nuori löytää itseään sen ansiosta, että joku kuunteli, oli läsnä ja välitti. Mietinkin, olemmeko me aikuiset luoneet tällaisen maailman, jossa nuori kadottaa itsensä, ja sen sijaan, että yrittäisimme korjata sen, viemme nuoriltamme viimeisetkin mahdollisuudet kasvaa oman arvonsa tunteviksi aikuisiksi.  

Jokainen valmennus opettaa minulle enemmän siitä, mitä nuoret tarvitsevat ja miten voin heitä tukea. Voinkin sanoa, että nuoret ovat tehneet minusta sen ammattilaisen, joka nyt olen. Siksi hallituksen kaavailemat leikkaukset ja muutokset esimerkiksi Nuotti-valmennuksen diagnoosilähtöisyyteen ovat huolestuttavia. Olisi todella sääli, jos tätä kaikkea nuorilta saatua osaamista ei voisi enää viedä eteenpäin niille nuorille, jotka sitä tarvitsevat.  

Kirjoittaja työskentelee NUOTTI-valmentajana Diakonissalaitoksen Vamos-nuortenpalvelussa. 

Diakonissalaitoksen kannanotto NUOTTI-valmennuksesta

Nuoren kokemus NUOTTI-valmennuksesta 

Mikä on NUOTTI-valmennus? 

Kelan tietoa NUOTTI-valmennuksesta 

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: