Hävikkiruuan logistiikkakeskus sai lentävän lähdön Oulussa: ruokaa jaetaan jo tuhansia kiloja viikossa

26.1.2022

ESR-logo.

Syksyllä avatun Prikka kiertoon -hävikkiruuan logistiikkakeskuksen toiminta on käynnistynyt vauhdikkaasti Oulussa. Hävikkiruokaa haetaan jo lähes 50 kaupasta, vapaaehtoisia on 40 ja ruoka-apua jakaa vakituisesti 25 toimijaa. Ruokaa jaetaan tällä hetkellä noin 20 000 kiloa kuukaudessa. Keskitetty malli takaa elintarviketurvallisuuden ja vapauttaa ruoka-aputoimijoiden aikaa logistiikan sijaan auttamiseen.

Mies seisoo jugurttipurkkilavan vieressä varastossa. Logistiikkakeskus on täynnä elintarvikkeita.

Prikka kiertoon -logistiikkakeskukseen vastaanotetaan tällä hetkellä 500–1500 kiloa hävikkiruokaa jokaisena arkipäivänä. Keskuksessa ruoka lajitellaan ja jaetaan ruoka-aputoimijoille edelleen jaettavaksi. Kuva: Katja McQueen-Winberg.

 

Elokuussa Oulun Hiukkavaaran kasarmialueelle avatun Prikka kiertoon -logistiikkakeskuksessa käy päivittäin kova kuhina. Autot kuljettavat hävikkiruokaa kaupoista, kouluista ja tukuista keskukseen, jossa ne lajitellaan ja jaetaan paikallisten ruoka-aputoimijoille eteenpäin jaettavaksi.

”Jo tässä lyhyessä ajassa on käynyt hyvin selväksi, että tällaisella ruoka-avun logistiikan keskitetyllä mallilla on runsaasti etuja aiempaan verrattuna”, projektipäällikkö Katja McQueen-Winberg kertoo.

Keskitetty malli on houkuttanut lahjoittajiksi myös sellaisia uusia tahoja, jotka eivät ole aiemmin halunneet tehdä sopimuksia pienten yksittäisten toimijoiden kanssa.

”Ammattimaisella toiminnalla olemme pystyneet takaamaan ruoka-avun elintarviketurvallisuuden ja esimerkiksi katkeamattomat kylmäketjut. Keskitetyn logistiikan myötä biojätettä syntyy todella vähän, koska kaikki ruoka lajitellaan ja jaetaan ruoka-aputoimijoille tarpeen mukaan”, McQueen-Winberg sanoo.

Keskitetty logistiikka vapauttaa aikaa auttamiseen

 Logistiikkakeskuksen ja ruoka-aputoimijoiden yhteistyö on lähtenyt erinomaisesti käyntiin: loppuvuonna tehdyssä kyselyssä hanke sai ruoka-aputoimijakumppaneilta yhteistyöstä arvosanan 9 ½.

”Aivan erityisen hienoa on ollut myös kuulla ruoka-aputoimijoiden viesti siitä, että keskitetyn logistiikkakeskuksen myötä aikaa on vapautunut ihmisten auttamiseen logistiikan hoitamisen sijaan”, Katja McQueen-Winberg sanoo.

Toiminta on kiinnostanut hyvin myös vapaaehtoisia, joita logistiikkakeskuksen toimintaan onkin jo lupautunut nelisenkymmentä. Vapaaehtoiset toimivat esimerkiksi keskuksessa autonkuljettajan apuna, ruuan lajittelutehtävissä ja tapahtumissa. Vapaaehtoisten lisäksi keskus työllistää tällä hetkellä 11 työntekijää ja työkokeilijaa.

Prikka kiertoon on ESR-rahoitteinen hanke, jossa ratkotaan kahta ajankohtaista haastetta yhtäaikaisesti: hävikkiruuan parempaa hyödyntämistä sekä haasteellisessa työmarkkina-asemassa olevien työllistymistä. Logistiikan ohessa luodaan kiertotalouden työkokeilu- ja työpaikkoja sekä etsitään alalle johtavia ura- ja työllisyyspolkuja.

Toiminta numeroina (09-12/2021)

 • Ruoka-apua annettu 11 112 henkilölle (osa samoja henkilöitä)
 • Ruoka-aputoimijoita vakinaisesti 25 + 9 satunnaista
 • Ruokailuja 107
 • Ruokakassien jakotapahtumia 229
 • Lahjoittajina 46 kauppaa tai elintarvikealan yritystä
 • Vapaaehtoistyöntekijöiden kanssa tehtyjä sopimuksia 40
 • Työssä tai työkokeilussa olleita 15
 • Ruokaa vastaanotetaan tällä hetkellä (01/2022)) 500–1500 kg / arkipäivä, eli 20 000 kiloa kuukaudessa

Näin logistiikkakeskus toimii

 1. Logistiikkakeskus tekee sopimuksen yhteistyöstä lahjoittajien (esimerkiksi kaupat, koulut, tukut) kanssa.
 2. Prikka kiertoon -autot hakevat hävikkiruuan lahjoittajilta sovitusti.
 3. Ruoka lajitellaan ja pakataan logistiikkakeskuksessa.
 4. Ruoka jaetaan eteenpäin ruoka-aputoimijoille, jotka puolestaan jakavat sen tarvitsijoille.
 5. Logistiikan hoitamisen ohessa luodaan kiertotalouden työkokeilu- ja työpaikkoja sekä etsitään alalle johtavia ura- ja työllisyyspolkuja ja tuetaan nuoria, pitkäaikaistyöttömiä ja osatyökykyisiä kohti työelämää.

Lisätietoa

Prikka kiertoon -hanke: projektipäällikkö Katja McQueen-Winberg, Diakonissalaitos, katja.mcqueen-winberg@hdl.fi, 050 528 5093

Vapaaehtoistoiminta: projektikoordinaattori Minna Mettovaara, Oulun Diakonissalaitoksen säätiö, minna.mettovaara@odl.fi, 050 312 5881

Yritysyhteistyö ja ruoka-apu: projektikoordinaattori Tiina Nokela, Oulun ev.lut. seurakuntayhtymä, tiina.nokela@evl.fi, 040 665 0790

Työllisyys- ja urapolut: projektikoordinaattori Teija Leinonen, Oulun kaupunki, teija.leinonen@ouka.fi, 040 586 1689

Arviointi, opiskelijayhteistyö: projektikoordinaattori Riitta Palovuori, Diakonia-ammattikorkeakoulu, riitta.palovuori@diak.fi, 050 475 6366

Median yhteydenotot myös: viestintäpäällikkö Jenni Sarolahti, Diakonissalaitos, jenni.sarolahti@hdl.fi, 050 372 0828

Lue lisää Prikka kiertoon -hankkeesta

 

Uutiskirjeemme Viesti Diakonissalaitokselta on rohkea ja ajankohtainen. Tilaa tästä.
Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: