Vuosi Hyvän arjen rakentajat -ohjelmaa takana Vantaalla

3.4.2024

”Hain valmennukseen, että saisin järkeä elämään”, perustelee Arkivalmennukseen osallistunut nuori. Vamoksen ja Aspa-säätiön tarjoama valmennus on osa Hyvän arjen rakentajat -ohjelmaa, jonka ensimmäinen toimintavuosi on tullut päätökseen. Ohjelman rahoitus tulee Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiöltä ja jatkuu vuoden 2025 loppuun.

Katuopaste, jossa lukee Havukoski. Taustalla vihreitä lehtipuita.

Tammikuussa 2023 käynnistyi Hyvän arjen rakentajat -ohjelma, jossa 11 eri järjestöä kehittää yhdessä turvallisempaa arkea lapsille, perheille, nuorille ja ikääntyneille. Työtä kohdennetaan Vantaan Havukosken alueelle. Vamos Vantaa tarjoaa yhdessä Aspa-säätiön kanssa valmennusta työn ja koulutuksen ulkopuolella oleville, 16–29-vuotiaille nuorille.

Nuori saa itselleen oman työntekijän, joka tukee ja auttaa arjen haasteissa. Valmennus voidaan tarvittaessa aloittaa nuoren kotoa ja tukea nuorta lähtemään kodin ulkopuolelle. Tarjolla on myös ryhmämuotoista toimintaa. Valmennuksessa hyödynnetään sekä Vamoksen että Aspa-säätiön aiemmin kehittämiä menetelmiä.

Hanke käynnistyi vauhdikkaasti 2023 vuoden alussa. Keväällä keskityttiin yksilövalmennukseen, ja kesällä järjestettiin nuorten toiveiden mukaisia retkiä muun muassa purjehdus Helsingin edustalla, retki Suomenlinnaan ja saunomista Kuusijärveen savusaunassa. Nuoria tavoitettiin valmennukseen erityisesti ammattilaisten ohjaamina – sosiaalityöstä, erikoissairaanhoidosta ja etsivästä nuorisotyöstä.

Laiturissa seisova sininen purjevene.

Kesällä Arkivalmennuksen nuoret kävivät porukalla purjehtimassa Helsingin edustalla.

Valmentajan rohkaisu kannusti eteenpäin

Valmennukseen osallistunut nuori kuvailee nyt, alle vuoden valmennuksen jälkeen, lähtötilannettaan erittäin huonoksi: ”Olin ollut pitkän aikaa työttömänä ja poissa opinnoista. Otin Vamokseen yhteyttä vanhemman ehdotuksesta, kun hän oli nähnyt tästä netissä mainoksen.”

“Valmennus aloitettiin työttömäksi työnhakijaksi ilmoittautumisella sekä työnhakuasioista muutenkin, tehtiin CV ja hakemukset kuntoon. Myös arkirytmin parantaminen oli työskentelyn keskiössä ja sen vuoksi valmennustapaamiset sovittiin usein aamuun. Tapaamiset valmentajan kanssa sekä ryhmiin osallistuminen toivat yleisesti rytmiä arkeen. Keskityimme myös mielen hyvinvoinnin parantamiseen ja sain tukea keskusteluapuun hakeutumisessa. Nyt minulla on tiedossa, minne ottaa yhteyttä, jos elämä alkaa potkia päähän.”

Säännöllinen valmennukseen osallistuminen ja sitoutunut asenne alkoi syksyn aikana kantaa hedelmää.

“Arkiryhmässä rohkenin puhumaan asioista, jotka voisi yleiselläkin tasolla olla vaikeita. Koin, että omalla avauksellani, voin rohkaista myös muita mukaan keskusteluun. Oivalsin valmennuksen myötä, että toistamalla ja tekemällä asioita, ne muuttuvat luontevammiksi. Olisi pitänyt jo paljon aiemmin tehdä edes jotain asioille, etten olisi antanut tilanteen pitkittyä. Nyt ulkopuolinen rohkaisu sai tekemään asioita, jotka tuntuivat vaikeilta ja ahdistavilta. Asioiden aikaansaaminen taas lisäsi onnistumisen kokemuksia.

Valmennuksesta työelämään

Nyt valmennus on päätetty ja on ollut aika siirtyä eteenpäin työelämään. Miten Arkivalmennus vaikutti elämääsi?

“Erittäin positiivisesti. Ennen valmennusta minulla ei ollut struktuuria tai tukiverkkoa elämässä. Valmennuksessa nämä asiat toteutuivat. Kokemus tukiverkosta syntyi siitä, että pystyin kysymään itseä pohdituttavista asioista tilanteissa, joissa koin epävarmuutta. Sain vastauksia kysymyksiini ja varmuutta jatkaa. Samalla sain valmennuksessa ehdotuksia tilanteeni parantamiseksi. Valmentaja antoi tilaa, kun tarvitsin sitä ja osasi kysyä oikeanlaisia kysymyksiä. Hän ei vähätellyt tilannettani tai ongelmiani missään vaiheessa.”

“Suosittelen arkivalmennusta ehdottomasti, jos on mieltä ja halua muuttaa tilannettaan. Valmennuksessa tulee ehdotuksia ja ideoita, jos itsellä ei löydy keinoja tai tukiverkkoa muutoksen tueksi.”

Valmennustyö jatkuu Vantaalla ja uusia nuoria otetaan jatkuvasti mukaan toimintaan. Hyvän arjen rakentajat -ohjelma järjestää Havukoskella arkivalmennuksen lisäksi mm. Walk in -terapiaa, perheiden ja koululaisten tukea, etsivää vanhustyötä ja lasten ja nuorten harrastustoimintaa. Lisää tietoa ohjelmasta löydät täältä.

Vamos Vantaan yhteystiedot
Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: