Nuoren ääni: Yksikin ihminen voi muuttaa koko loppuelämän suunnan

30.5.2023

Nuorten mielenterveysongelmat ovat kasvaneet. Samaan aikaan palveluihin pääsy on vaikeutunut, jonot ovat kasvaneet, eivätkä kaikki nuoret koe saavansa apua tarjolla olevista palveluista. Yksi näistä nuorista on 29-vuotias Pepita. Hän on ollut vuosia monenlaisten palveluiden piirissä. Silti Pepitasta tuntuu, ettei palveluista ole ollut hänelle apua.

Ääni nuorille -podcast. Ääni nuorille -podcast: Palveluita ei ole tehty meitä varten

Olen nuoresta asti ollut erilaisten mielenterveyspalvelujen parissa, jotka jättivät pysyviä huonoja muistoja matkan varrelle ikävästi vaivaamaan. Koin usein, että minua ei huomioida ihmisenä, vaan sairautena tai vaikeaselkoisena diagnoosina. Tunsin myös joskus, että olin eksynyt väärään paikkaan kyselemään tyhmiä kysymyksiä omasta tilastani, vaikka minut oli siihen paikkaan lähetetty lääkäreiden toimesta ”löytämään vastauksia”.

Helpotusta olisi tuonut yksinkertaisesti ymmärtävä kohtaaminen tai läsnä oleva aikuinen, mutta sain osakseni usein vain tuomitsevaa ja syyllistävää kohtelua – joskus jopa niin pahasti, että aloin pelkäämään lääkäreitä ja muita auktoriteetteja. Näin heistä jopa painajaisia. Voisi siis sanoa, että omalla kohdallani palveluista ei ole ollut apua vaan pikemminkin haittaa ja joudun varmasti käsittelemään näitä kokemuksiani vielä liiankin pitkään.

Minkälainen palvelu sitten oikeasti auttaisi jaksamaan eteenpäin vaikeissa hetkissä? Miten ylläpitää toivoa omaan selviytymiseen? Kokemuksesta voin sanoa, että muistan edelleen sen yhden aikuisen, joka minua kuunteli ja jonka ansiosta olen nykyäänkin vielä elossa kertomassa tätä tarinaa. Yksikin ihminen, joka kuuntelee, voi muuttaa koko loppuelämän suunnan. Sen takia en voi kyllin korostaa, mikä merkitys kuuntelemisella on – se voi parhaimmillaan antaa ihmiselle uuden mahdollisuuden elämässä. Tuki tarkoittaa parhaimmillaan vain sitä, että koetaan vaikeudet yhdessä turvallisessa ympäristössä ja ilman turhia yksinäisyyden kokemuksia.

Teksti: Pepita

Diakonissalaitoksen Nuorten ohjelman (2022–2024) tavoitteena on tehdä tilaa erilaisille nuorten äänille yhteiskunnassa. Nuorten ääni -blogisarjassa nuoret itse kirjoittavat heille tärkeistä teemoista. Kuuntele podcast, jossa Pepita keskustelee nuorisolääkäri Miila Halonsaaren kanssa: Ääni nuorille -podcast: Palveluita ei ole tehty meitä varten.

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: