Empatiakampanja x Kurkimäki

Yhteisöllisyyden ja yhteisymmärryksen edistämistä luovuuden ja taiteen avulla.

Diakonissalaitoksen ja empatiataiteilija Enni-Kukka Tuomalan yhteisessä projektissa tutkitaan empatian yhteisöllistä roolia taiteen avulla. Yhteistyö on osa Tuomalan pitkäaikaista Campaign for Empathy -projektia. Huhtikuussa 2023 käynnistynyt empatiaprojekti on osa Diakonissalaitoksen Arvontuottajat-hanketta.

Empatiakampanja toteutetaan yhteistyössä Kurkimäen Rinnekodit Silta -asumisyksikön kanssa. Silta on tuetun asumisen yksikkö ja suunnattu helsinkiläisille asunnottomille. Tavoite on, että luovalla tekemisellä kurkimäkeläiset luovat yhdessä olosuhteet empaattiselle, inhimilliselle ja yhdenvertaiselle vuorovaikutukselle, kohtaamisille ja keskusteluille. Näin myös naapuruston asukkaiden uniikit kokemukset, näkökulmat ja tarpeet tulevat näkyviin.

Empatiakampanja x Kurkimäki huipentuu 12.4.2024

Empatiakampanja huipentuu 12.4. klo 15-18 Kurkimäen Sillassa pidettävään pihajuhlaan. Diakonissalaitoksen ja Rinnekotien väki  kutsuu kaikki kiinnostuneet kuulemaan hankkeesta ja keskustelemaan empatian merkityksestä. Tilaisuudessa julkaistaan myös Enni-Kukka Tuomalan hankkeen aikana syntynyt empatiataideteos. Grilli on kuumana. Olet lämpimästi tervetullut!

Teksti Mitä empatia tarkoittaa Kurkimäessä?

“Rakennamme yhteisöllisyyttä ja toimintamalleja, jotka tekevät arjen rinnakkaiselosta viihtyisämpää, turvallisempaa ja sujuvampaa kaikille.”

Laura Hakoköngäs, kansalaistoiminnan erityisasiantuntija

“Sillassa projekti on otettu vastaan innokkaasti. Tavoitteemme on tukea asukkaidemme kiinnittymistä ympäröivään yhteisöön sekä lisätä vuorovaikutusta naapurustomme kanssa.”

Krista Hellström, Sillan palveluyksikön johtaja

Teksti Mitä empatia merkitsee meille?

“Empatiakampanja on merkityksellinen kannanotto empatian elintärkeästä voimasta. Empatian rooli on kriittinen yhdenvertaisimpien yhteisöjen ja yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamisessa. Sen radikaalia voimaa tarvitaan erityisesti tässä ajassa jossa maailmanlaajuinen empatiavaje kasvaa ja arvot polarisoituvat.”

Enni-Kukka Tuomala, empatiataiteilija

Asukkaat mukaan kampanjaan

Silta tarjoaa on kodin tai majoitusta lähes 80 asunnottomalle helsinkiläiselle.

Empatiakampanja kutsuu Sillan asukkaat, asiakkaat, työntekijät, naapurit sekä alueella toimivat ihmiset vuoropuheluun ja osaksi osallistavaa luovaa prosessia.

  • Kampanja ei perustu ennalta päätettyyn määritelmään empatiasta ja sen roolista, vaan kutsuu yhteisön jäseniä määrittelemään sen yhdessä.
  • Kampanja kartoittaa, tutkii ja havainnoi empatian roolia Kurkimäen yhteisössä, ja pitää sisällään leikkimielisiä työpajoja, monenlaisia luovia aktiviteetteja, keskusteluja, taiteellisia kokeiluja ja ulostuloja.

 

Nainen ja mies seisovat vastakkain. Välissä on metallitangoista tehty taideteos.

Kuva Liz Seabrook.

Ajankohtaista

Kuka on empatiataiteilija Enni-Kukka Tuomala?

Lue tästä linkistä.