Näin lahjoituksesi auttaa

Vaikuttavaa toimintaa nuorten hyväksi

Lahjoittajana olet ratkaisija. Sinun ansiostasi vaikeaan asemaan joutuneet nuoret saavat mahdollisuuden löytää oman polkunsa työhön tai opiskeluun. 

Työn ytimessä on kiireetön kohtaaminen. Jokainen Vamoksessa aloittava nuori saa oman työntekijän, jolla on aikaa tutustua häneen.  Diakonissalaitoksen Vamos tukee nuoria yli kymmenellä paikkakunnalla Helsingistä Rovaniemelle. Vuonna 2021 lähes 2000 nuorta sai tukea Vamoksen avulla.

Vamoksen nuorista puolet opiskelu- tai urapoluille

Vamokseen tullaan monista syistä. Yhteistä kaikille nuorille on oman tien etsiminen. Joillakin nuorilla on taustalla vaikeita asioita. Esimerkiksi keskeytynyt koulutus, mielenterveys- tai päihdeongelmat sekä väkivallan uhriksi joutuminen voivat kaventaa näköaloja elämässä. Toisilla kaikki on muuten hyvin, mutta oma reitti hukassa. Yhden kertomuksen Vamokseen päätymisestä kertoo Erhan.

Vamoksessa nuoria odottaa sekä konkreettista valmennusta tuleviin haasteisiin että lämmintä yhteisöllisyyttä ja vertaistukea.

Jokainen Vamoksessa aloittava nuori saa oman työntekijän, jolla on aikaa tutustua nuoreen ja joka tukee nuorta yksilöllisesti valmennusjakson ajan. Yhdessä työntekijän kanssa nuori suunnittelee tulevaisuuttaan ja asettaa tavoitteet, joihin haluaa pyrkiä valmennuksen aikana. Vähitellen polku kouluun tai töihin alkaa hahmottua.

Ryhmävalmennuksessa opetellaan ryhmässä toimimista sekä harjoitellaan esimerkiksi opiskeluelämässä tarvittavia taitoja. Vertaisryhmä tukee nuoren itsetuntoa ja rohkaisee yrittämään. Useamman kerran viikossa kokoontuvat ryhmät vähentävät yksinäisyyttä ja tuovat ohjelmaa työn ja opiskelun ulkopuolelle joutuneiden nuorten elämään.

Vamos-toiminta on tutkitusti vaikuttavaa. Lähes 90 % valmennukseen osallistuneista on raportoinut elämänsä muuttuneen parempaan suuntaan, ja noin puolet on edennyt suoraan työ- tai koulutuspolulle.

Viime vuosina Vamos-toimintaa on käynnistynyt uusilla paikkakunnilla. Lahjoitukset mahdollistavat toiminnan laajentamisen sekä nuorten määrässä että maantieteellisesti.

TUE NUORIA LAHJOITUKSELLA

Vamos tukee myös Suomeen tulleita ukrainalaisia nuoria

Autamme Suomeen paenneita ukrainalaisnuoria opiskelupaikan tai työpaikan löytämisessä. Annamme apua arjen rytmittämiseen oman valmentajan kanssa. Se voi olla esim. yksilöllistä ohjausta kohti parempaa tulevaisuutta, mahdollisuus kohdata toisia sekä saada tukea aikuiselta, toisilta nuorilta ja osallistua yhdessä tekemiseen. Nuori saa vieraanvaraisen vastaanoton ja turvaa kotouttamiselle.

”Nuorten tilanteet muuttuvat nopeasti – yksi palasi hiljattain Ukrainaan, koska hänen kumppaninsa joutui taistelukentältä sairaalaan. Osa tietää saman tien, että haluavat työllistyä täällä, toisilla ajatus kypsyy pikkuhiljaa. Haluaisin, että selviytymisen ja sopeutumisen sijaan nuoret voisivat keskittyä intohimon ja oman äänensä löytämiseen. Jokainen nuori ansaitsee mahdollisuuksia ja vapauden tehdä päätöksiä omasta näkökulmastaan”, valmentaja Anna Randel kertoo.

TUE NUORIA LAHJOITUKSELLA

 

Lahjoituksestasi käynnistyy hyvän ketjureaktio. Hyvinvoiva nuori jakaa hyvää ympärilleen ja työllistyvä nuori pyörittää yhteiskuntaa ja tuottaa veroeuroja yhteiseksi hyväksi.

Siirry kampanjan etusivulle

 

 

Taulukko,m jossa lukuja Vamos-toiminnan vaikuttavuudesta.

NUORTEN OMA ARVIO VAMOS 2021 –vastanneet (n=203) Vamos nuortenpalvelun vaikuttavuustutkimus, Itla 2021

Rahankeräyslupa: Poliisihallituksen lupanumero RA/2021/556. Tämän sivun kautta lahjoitetut varat käytetään Diakonissalaitoksen työhön lasten ja nuorten auttamiseksi Suomessa.