Johannan kirje

Rakas Nuori

Olet selvittänyt elämänmittaisen taipaleesi ensimmäiset etapit – onnittelut siitä! Huristelen itse jo keski-ikäisyyden tasaisella suoralla, joten poimin tähän matkakirjeeseeni muutamia huomioita reissultani.

Meillä kaikilla on omat polkumme, joilla kohtaamme erinäisen joukon kanssakulkijoita. Yksien kanssa uskallat tanssahdella iloiten läpi ukkosmyrskyn, toiset jakavat kanssasi ymmärtävää hiljaisuutta, yhdet auttavat kantamustesi kanssa tai neuvovat suunnan, toiset yrittävät kampittaa tai tarvitsevat itse tukea ja apua.

Et voi koskaan täysin ymmärtää, mistä muut ovat lähteneet ja mitä he ovat matkallaan kokeneet. Vastaantulija voi yllättää ja ensivaikutelma pettää, mutta jokainen ansaitsee mahdollisuuden.

Monimuotoisuutemme on voimaa ja rikkautta. Sinäkin ehdit muuttua elämäsi aikana moneksi; ihmettele ja ihastele säännöllisesti ainutkertaista ihmettä, joka olet. Ole utelias myös itsesi ulkopuolella avautuvan maailman ihmeellisyyden äärellä.

Pohdi, mitä on hyvyys, mitä totuus. Jos joku väittää tietävänsä lopulliset vastaukset, älä usko. Uskalla kyseenalaistaa, tarvittaessa myös oma hyvyytesi ja totuutesi.

Ihmiset etsivät toistensa läheisyyttä, tapoja jakaa ja todistaa maailmaa yhdessä. Vaikka yksinäisyys voi tuntua ajoittain musertavalta, toisen kohtaaminenkaan ei ole aina helppoa ja monesti jännittävää. Kuunteleminen ja kuulluksi tuleminen edellyttävät toisiaan.

Vaikka saisit haavoja – kuten me kaikki saamme, uskalla silti olla vilpitön ja ojentautua muita kohti uudestaan. Anna ja pyydä anteeksi.

Pidä kuitenkin kaikin voimin kiinni vallasta omaan elämääsi ja puolusta rohkeasti rajojasi, arvoasi, koskemattomuuttasi, oikeuttasi olla ja vapauttasi määritellä itsesi. Suojele elämää sen kaikissa muodoissa ja kunnioita toisten rajoja.

Elämäsi ei avaudu eteesi ehyenä tarinana, vaan sarjana eriskummallisia sattumuksia, tylsiä suoria, jyrkkiä mutkia ja kiivastempoisia mäkiä, joita yhdistävän kertomuksen langan saat kehrätä itse. Juuri siinä lepää kaiken ylitsevuotava kauneus ja kauheus.

Onnea matkallesi toivottaen,

Johanna


Lue myös

Jutan kirje
Sannan kirje
Matin kirje