Kulttuuriympäristö

Diakonissalaitos on toiminut tässä Helsingin Kalliossa sijaitsevassa Alppikadun korttelissa vuodesta 1897 alkaen. Toiminnan muuttuessa korttelia on täydennysrakennettu. Uusin rakennuksista ovat 2010-luvulta. Diakonissalaitoksella on useita muitakin toimipaikkoja, joista vanhimmat ovat olleet laitoksen omistuksessa yli 100 vuoden ajan.

Alppikadun kortteli

Alppikadun korttelin vanhimmat rakennukset ovat saaneet kaikkein korkeimman suojelumääräyksen. Niitä ovat vuonna 1897 valmistunut rakennuskokonaisuus, johon kuuluvat kirkko, päärakennus ja sairaala, sekä erillinen piharakennus. Sairaalan on suunnitellut arkkitehti Magnus Schjerfbeck, kirkon ja sisarkodin arkkitehti Karl-August Wrede. Hallintotiloja käsittävä päärakennus oli aikaisemmin nimeltään Sisarkoti, paikka jossa diakonissat asuivat ja saivat koulutuksen. Sairaalarakennus on saanut nimen Amanda, laitoksen ensimmäisen johtajattaren Amanda Cajanderin mukaan. Sen tiloissa on Diakonissalaitoksen Rinnekotien hoivakoti Scilla, Juniori-Martti ja Kasvunkoti-Martti.

 

 

Pitäjänmäki

Diakonissalaitos on toiminut Pitäjänmäellä vuodesta 1914 alkaen. Alun perin lastenkotien toimintaan hankituista seitsemästä puuhuvilasta on Diakonissalaitoksen omistuksessa  jäljellä yksi, Tonttula (Tomtebo). Rakennus on suojeltu. Muiden huviloiden tonteilla on uudisrakennuksia. Niissä on nykyisin Diakonissalaitoksen sosiaali- ja terveyspalveluja tarjoavan Rinnekotien toimintoja.

Muistola Espoon Lakistossa

Diakonissalaitoksen perustama Rinnekodin keskuspaikka oli Espoon Lakistossa, Skogbyn tilalla. Sen laitos hankki Rinnekodille vuonna 1939. Muistola on empiretyylinen rakennus, jossa Diakonissalaitos toimi ensimmäisen vuotensa 1867-1868 Helsingissä Unioninkadulla. Rakennus siirrettiin Lakistoon vuonna 1952. Se sai uudessa paikassa nimen Muistola.

Valkoinen talo, jossa punainen katto.

Ainutlaatuisia tiloja