Kulttuuriympäristö

Helsingin Diakonissalaitos on toiminut tässä Alppikadun korttelissa vuodesta 1897 alkaen. Toiminnan muuttuessa korttelia on täydennysrakennettu. Uusimmat rakennuksista ovat 2010-luvulta. Diakonissalaitoksella on useita muitakin toimipaikkoja, joista vanhimmat ovat olleet laitoksen omistuksessa yli 100 vuoden ajan.

Alppikadun kortteli

Alppikadun korttelin vanhimmat rakennukset ovat saaneet kaikkein korkeimman suojelumääräyksen. Niitä ovat vuonna 1897 valmistunut rakennuskokonaisuus, johon kuuluvat kirkko, päärakennus ja sairaala, sekä erillinen piharakennus. Sairaalan on suunnitellut arkkitehti Magnus Schjerfbeck, kirkon ja sisarkodin arkkitehti Karl-August Wrede. Hallintotiloja käsittävä päärakennus oli aikaisemmin nimeltään Sisarkoti, paikka jossa diakonissat asuivat ja saivat koulutuksen. Sairaalarakennus on saanut nimen Amanda, laitoksen ensimmäisen johtajattaren Amanda Cajanderin mukaan. Sen tiloissa onDiakonissalaitoksen Hoivan hoivakoti Scilla ja  Rinnekodin Juniori-Martti ja Kasvunkoti-Martti.

Voit tutustua näihin ja muihin korttelin rakennuksiin tästä linkistä. Kirkosta voit lisäksi lukea tästä linkistä.

Korttelin rakennuksia on kuvattu myös postikortteihin runsaan sadan vuoden aikana. Tutustu kortteihin tästä linkistä.

 

 

Pitäjänmäki

Diakonissalaitos on toiminut Pitäjänmäellä vuodesta 1914 alkaen. Alunperin lastenkotien toimintaan hankituista seitsemästä puuhuvilasta on Diakonissalaitoksen omistuksessa  jäljellä yksi, Tonttula (Tomtebo). Rakennus on suojeltu. Muiden huviloiden paikoilla on uudisrakennuksia, joissa on Diakonissalaitoksen sosiaali- ja terveyspalveluja tarjoavien yritysten toimintoja.

Lue lisää lapsi- ja perhetyöstä
Lue lisää Diakonissalaitoksen Hoivan hoivakodeista Kotikallio ja Kyläkallio

Muistola Espoon Lakistossa

Diakonissalaitoksen perustama Rinnekodin keskuspaikka on Espoon Lakistossa, Skogbyn tilalla. Sen laitos hankki Rinnekodille vuonna 1939. Muistola on empiretyylinen rakennus, jossa Diakonissalaitos toimi ensimmäisen vuotensa 1867-1868 Helsingissä Unioninkadulla. Rakennus siirrettiin Lakistoon vuonna 1952 ja se sai siirron yhteydessä nimen Muistola.

Ainutlaatuisia tiloja