Ääni nuorille -podcast 4: Meidän mp somesta

12.4.2023

Kuka sanoo, ettei nuoria kiinnosta? Miltä kuulostaa, kun nuoret valitsevat itse, mistä puhutaan ja miten? Millaisia ratkaisuja haavoittuvassa asemassa olevilla nuorilla on yhteiskunnan ongelmiin? Oletko sinä valmis kuulemaan meidät? Tervetuloa kuuntelemaan täyttä asiaa nuorilta ja seuraamaan keskusteluja nuorten kutsumien asiantuntijavieraiden kanssa. Ääni nuorille -podcastin neljännen jakson aiheena on somen ja median tuottama ahdistus nuorille.

Ääni nuorille -podcast.

Ääni nuorille – jakso 4:
Meidän mp somesta

Kuuntele jakso

Lataa jakso tekstinä (pdf)

Ääni nuorille -podcastin neljännessä jaksossa keskustellaan median vaikutuksista nuoriin. Millainen sisältö parantaisi somen ilmapiiriä, ja miten nuoret saadaan seuraamaan enemmän uutisia? Keskustelijoina jaksossa ovat HS Nytin toimittaja ja tuottaja Salla Varpula sekä nuoret Kadum Al-Ghaithawi ja Valentina Vihonen. 

Moni nuori kokee, että somesta on haittaa omalle hyvinvoinnilleen, sillä se on koukuttavaa ja täynnä kiiltokuvasisältöä. Jatkuva itsensä vertaileminen toisiin somessa aiheuttaa tyytymättömyyttä omaan elämään ja omaan itseen. Uutissisältö koetaan negatiiviseksi ja lamaannuttavaksi, ja siksi moni nuori haluaa mieluummin keskittyä kuluttamaan kevyempää sisältöä somessa.  

Jotta some olisi parempi paikka, täytyy nuoren itse rajata sitä, millaista sisältöä hän katselee. Kadum kuvailee, kuinka pandemian aikaan uutisia tuli seurattua liikaa, mikä taas teki omasta olosta vain entistä huonomman. Kadumin mielestä kannattaisi mieluummin keskittyä iloisempaan, mutta itselle hyödylliseen sisältöön, jos huomaa uutisten ja muun somesisällön vaikuttavan omaan mielialaan negatiivisesti. 

Kaksi nuorta keskustelee studiossa.

Kadum (oik.) kokee median negatiiviseksi. Erityisesti pandemian aikaan uutisia tuli seurattua liikaa, mikä teki omasta olosta entistä huonomman.

Median tarkoituksena on kuitenkin informoida, eikä ruokkia lisää pahoinvointia yhteiskunnassa. Salla Varpula HS Nytin toimituksesta vetoaa myös negatiivisten uutisten tärkeyteen: ”Toimittajan työhön kuuluu se, että halutaan kertoa jostain yhteiskunnallisesta ongelmasta, jotta se voidaan korjata – jotta maailmasta voi tulla parempi paikka.” Siksi myös niin sanotuilla negatiivisilla uutisilla on paikkansa mediassa. 

Helsingin Sanomien Nyt-toimituksen toimittaja ja tuottaja Salla Varpula istuu studiossa.

HS Nytin toimittaja ja tuottaja Salla Varpula tuo esille sen, että toimittajan työssä tärkeää on tuoda esille yhteiskunnallisia ongelmia, jotta maailmasta voi tulla parempi paikka.

Nuorten kokiessa uutissisällöt liian negatiivisiksi, moni nuori ymmärrettävästi vähentää tai lopettaa kokonaan uutisten seuraamisen. Jaksossa pohditaan, kuinka tärkeää on, että nuoretkin ovat perillä siitä, mitä yhteiskunnassa ja maailmassa tapahtuu.  

Miten nuoret saataisiin seuraamaan enemmän uutisia? 

  • Keskeistä uutissisältöä sellaisiin sosiaalisen median kanaviin, joita nuoret käyttävät. 
  • Uutissisällön tuottajat voisivat olla nuorten seuraamia vaikuttajia esimerkiksi TikTokista. 
  • Esitystapaan tulisi kiinnittää erityistä huomiota, jotta nuorten mielenkiinto herää. Esimerkkinä lyhyet ja ytimekkäät videot viikon tärkeimmistä uutisista. 

 

Podcast-sarja on täysin nuorten käsialaa:  

Tuottaja: Valentina Vihonen 

Musiikki: Lotta-Maria Suomalainen 

Graafinen suunnittelu: Alessandra Vihonen 

Jakson leikkaus: Erhan Daler 

Kuvat: Elina Nikkinen 

Sarjan teknisestä puolesta on vastannut Artlab ja podcastin teon on nuorille mahdollistanut Diakonissalaitoksen Nuorten ohjelma.  

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: