Hyvää Maailman mielenterveyspäivää – jokaisella on oikeus mielenterveyteen!

10.10.2023

Joka vuosi 10. lokakuuta vietetään Maailman mielenterveyspäivää. Tämän vuoden teemana herätellään yhteiskunnallista keskustelua jokaisen oikeudesta mielenterveyteen, mutta myös oikeudesta saada matalalla kynnyksellä tukea silloin, kun sitä tarvitsee. 

Kolme nuorta henkilöä istuu pöydän ääressä pelaamassa Huojuva torni -peliä.

Työpaikoilla, kuten elämässä yleensä, ihmiset kokevat eri asioiden vaikuttavan mielen hyvinvointiinsa. Toiset kaipaavat työssä lisähaasteita innostuakseen, toiset toivoisivat saavansa enemmän palautetta. Toisille itseänsä toteuttaminen on tärkeää ja mahdollisuus suunnitella omat työpäivänsä, toisille turvaa luovat annetut raamit ja päivien ennakoitavuus. Työpaikoilla on yhtä monta mielenterveystekoa ja mahdollisuutta kuin on meitä ihmisiäkin, eikä mikään ole toista parempi tai huonompi.

Yhteistä on kuitenkin se, että useimmat meistä arvostavat työyhteisöissämme psykologista turvallisuutta. Sitä, että tulee kohdatuksi sellaisena kuin on, kokevansa olevansa arvostettu ja tervetullut, uskaltaa tuoda mielipiteensä esiin ja mahdollisuuden jakaa yhdessä työyhteisön kesken niin onnistumiset kuin vastoinkäymisetkin. Jos kokee, ettei tiedä jotain, osaa jotain tai on huoli omasta jaksamisesta, omista tunteista on lupa puhua ja apua saa matalalla kynnyksellä. Aika usein jo se auttaa, kun joku kuuntelee ja tulee tunne, etten ole asiani kanssa yksin.

Kysy, mitä kuuluu

Diakonissalaitos-konserni sai tämän vuoden alussa Hyvän mielen työpaikka -merkin tunnustuksena kehittämistyöstämme paremman työelämän puolesta ja mielenterveyden edistämisestä. Diakonissalaitos-konsernin hyvinvointipäällikkö Jenni Toivonen sanoo:

“Vaikka olemme tehneet paljon työtä mielen hyvinvointia tukevien palvelujen kehittämiseksi, ei tässä työssä voi tulla koskaan valmiiksi.”

Maailma muuttuu, ympäröivä yhteiskunta ja sen muutokset näyttäytyvät niin asiakastyössämme kuin omassa henkilökohtaisessa elämässämme. Kohtaamistyössämme asiakkaidemme parissa käytämme päivittäin jokainen päätämme, käsiämme ja sydäntämme. Omat voimavarat ja jaksaminen ovat silloin avainasemassa, ja työpäivän jälkeen aikaa ja voimavaroja pitäisi riittää myös itselle ja läheisille.

Mieli ry jakoi taannoin ilmaiset mielenterveyden investointivinkit työpaikoille, joita ovat arvostaminenkunnioitusvälittäminenoikeudenmukaisuus ja ystävällisyys. Jokainen meistä voi vaikuttaa niihin joka päivä. Ota tavaksi tästä päivästä lähtien kysyä mitä kuuluu, kuunnella ja olla läsnä! Voit olla itse todellinen mielenterveysteko ja jollekulle päivän pelastus. Toisen ihmisen hyväntahtoinen kohtaaminen on mielenterveyden matalan kynnyksen palvelua parhaimmillaan.

Vaaleahiuksinen nainen.

Diakonissalaitos-konsernin hyvinvointipäällikkö Jenni Toivonen.

Mielen hyvinvointia tukevia käytäntöjä Diakonissalaitoksella ja Rinnekodeilla

 • Matalan kynnyksen palvelut Mielen chat ja Mielen sparri
 • Työpsykologin palvelut ja lyhytpsykoterapia
 • Työnohjaus
 • Defusing-ohjaajat psyykkisesti kuormittaviin tilanteisiin
 • Hyvinvointimentorit palveluineen tiimeille kuin koko työyhteisölle hyvinvoinnin tueksi
 • Sielun sparri, luottamuksellinen keskustelu itselle tärkeistä tai kuormittavista asioista
 • Oman esihenkilön ja työyhteisön tuki
 • Säännölliset tavoite- ja hyvinvointikeskustelut
 • Monipuolinen koulutustarjonta mm. työyhteisötaidoista, monimuotoisuudesta, vuorovaikutuksesta ja hyvinvoinnista
 • Työyhteisön säännölliset hyvinvointikyselyt
 • Kokonaisvaltaista hyvinvointia tukevat henkilöstöetuudet
 • Koko konsernissa käytössä olevat turvallisemman tilan periaatteet
 • Johtamislupauksemme mukainen esihenkilötyö

Diakonissalaitokselle on myönnetty MIELI Suomen Mielenterveys ry:n Hyvän mielen työpaikka -tunnustus. Se on tunnustus ja kannustin työyhteisöille, jotka ponnistelevat paremman työelämän puolesta ja edistävät mielenterveyttä työpaikoilla. Se on myös työväline, joka tarjoaa vinkkejä, ideoita ja suosituksia mielenterveyden edistämisen arviointi- ja kehittämistyöhön. 

Lue lisää Hyvän mielen työpaikka -tunnustuksesta
Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: