Kädet saveen – tänään on vapaaehtoisten päivä!

5.12.2023

5. joulukuuta vietetään kansainvälistä Vapaaehtoisten päivää. Diakonissalaitos on ollut edelläkävijä yrityksille suunnatun vapaaehtoistyön tarjoamisessa. “Yritysvapaaehtoisena olen saanut mahdollisuuden kurkistaa erilaisiin ”kupliin” ja nähdä sellaista, mitä en muuten näkisi. Ja hyvän mielen, kun pääsin kulkemaan päivän matkan toisen rinnalla”, Diakonissalaitoksen Iiris Kivimäki kirjoittaa blogissaan.

Jakkuun pukeutunut nainen katsoo hymyillen kameraan.

Diakonissalaitoksen yritysvarainhankinnan asiantuntija Iiris Kivimäki.

Olen päivystävä vapaaehtoinen. Usein lähden mukaan vapaaehtoistyöhön siksi, että joku minua tarvitsee ja itse minut hommaan pyytää. Olen tehnyt vapaaehtoistyötä joulutorttujen leipomisesta ja myyjäis- ja muista organisoinneista yhdistysten hallitushommiin, puhekeikkoihin ja erilaisten juttu- ja kuvasisältöjen kokoamiseen. Työssä opituista taidoista on ollut hyötyä vapaaehtoisenakin.

En pidä itseäni kuitenkaan minään hyväntekijänä. Usein vaan ajattelen, että velvollisuus kutsuu. Vapaaehtoiseksi lähteminen on minulle arkista suomalaisuutta. Pitäähän sitä toisia auttaa. Ja jännittävintä on, että vapaaehtoishommassa aina yllättyy. Yleensä iloisesti.

Diakonissalaitos on yritysvapaaehtoisuuden uranuurtaja Suomessa

Yritysvapaaehtoisuus on uutta. Se on rantautunut meille Amerikoista Suomeen. Suomessa vapaaehtoisuudesta on saatu hyviä kokemuksia ja hyötyä juuri yritysten työntekijöille. Diakonissalaitos on ollut edelläkävijä yrityksille suunnatun vapaaehtoistyön tarjoamisessa.

Harvardin tutkimusten mukaan varsinkin työntekijöiden itse valitsemat vapaaehtoishankkeet ja järjestöjen tarjoamat vapaaehtoiskonseptit ovat tuottaneet hyvää tulosta. Ne voivat käsittää valmentajana, kummina tai mentorina toimimisen.  Samalla ne ovat koulutustuki vapaaehtoisuuteen. Ei niinkään yritysjohdon määräykset lähteä vapaaehtoistyöhön.

Mitattujen ja tutkittujen tulosten mukaan vapaaehtoistyö tuo hyvinvointia työntekijöille, osallisuutta ja näkyvyyttä tehdä yhdessä hyvää.

Yritysvapaaehtoisuus osaksi yrityskulttuuria

Diakonissalaitoksen kymmenvuotias Taloustaito-hanke on yhdessä Nordean, OP-ryhmän ja Danske Bankin kanssa sisällyttänyt yritysvapaaehtoisuuden osaksi yrityskulttuuria.

Taloustaito-hankkeessa Diakonissalaitoksen koordinaattori tarjoaa koulutuksen ja ryhmät, joihin yrityksen vapaaehtoinen voi osallistua. Niissä hän voi kertoa urapolustaan ja opastaa taloustaitoihin, esimerkiksi nuoren oman budjetin hallintaan.

Yritysvapaaehtoisuudesta on paljon hyötyjä. Saamissamme palautteissa kerrotaan, että nuorten kanssa työskentely opettaa myötätunnon taitoja, vuorovaikutusta erilaisten ihmisten ja erilaisista taustoista tulevien ihmisten välillä. Se muistuttaa siitä, miksi tykkäämme työstämme ja mikä aikoinaan veti juuri tälle uralle.

Osallistava yritysvastuu tuo vapaaehtoistyön näkyväksi

Yritysten sosiaalinen vastuu merkitsee yritykselle lähinnä oman työyhteisön hyvinvoinnin tukea ja mittaamista eli työympäristöä, turvallisuutta ja inklusiivisuutta.

Sosiaalisen vastuun mittarina yrityksen vapaaehtoistyö eli ”corporate volunteering” on kiinnostava tulokas Suomessa. Osallistava yritysvastuu tuo vapaaehtoistyön näkyväksi ja vahvistaa tavoitteita kantaa sosiaalista vastuuta osana yrityksen ESG-tavoitteita (Environmental, social, and corporate governance).

Taloustaito-hankkeen lisäksi Diakonissalaitoksella on uusi Arjen taidot -yritysvapaaehtoisuuden muoto. Arjen taidot -muodossa nuori saa käytännön oppeja ja ohjausta tavallisiin arkisiin taitoihin. Niitä ovat kodinhoidon taidot, opinto- ja työelämätaidot sekä stressinsietokykyyn liittyvät vuorovaikutustaidot. Nuoria kiinnostaa kovasti myös erilaiset työt ja urapolut, joita voi myös esitellä.
Yritys saa puolestaan vapaaehtoisilleen korkeakoulutetun, sosiaalialan ammattilaisen koordinaation, koulutuksen vapaaehtoistyöhön ja ikkunan nuorten maailmaan.

Tue nuoria arjen taidoissa

Itse osallistuin Vamos-nuortenpalvelun tapaamiseen erään yrityksen kanssa. Oli upeaa huomata, miten ylpeitä nuoret olivat CV:hen tulevista valokuvista, joita ammattikuvaaja heistä otti. Miten hienosti työpaikkahaastattelija kehui nuoria. Hän myös auttoi löytämään työkokemusta harrastuksista ja sisarusten hoidosta. Niistä nuori ei itse olisi huomannut edes kertoa. Hieno päivä kerrassaan!

Yritysvapaaehtoisena olen saanut mahdollisuuden kurkistaa erilaisiin ”kupliin” ja nähdä sellaista, mitä en muuten näkisi. Ja hyvän mielen, kun pääsin kulkemaan päivän matkan toisen rinnalla.

Tule yritysvapaaehtoiseksi – ja kiitos, jos jo olet!

Kirjoittaja Iiris Kivimäki työskentelee Diakonissalaitoksella yritysvarainhankinnan asiantuntijana.

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: