Kolme uratarinaa elävässä ammattikirjastossa

28.5.2024

Vamos Helsingissä järjestettiin elävä ammattikirjasto, jossa kolme ihmistä eli elävää kirjaa kertoi oman uratarinansa ja osallistujat saivat kysyä kirjoilta myös kysymyksiä. Ammattikirjaston kirjat osoittivat, että uravaihtoehtoja on monenlaisia ja jokaisen polku on erilainen. Elävän ammattikirjaston uratarinat luovat toiveikkuutta oman polun löytymisestä.

Kaksi ihmistä seisoo kirjojen takana.

 

Vamos Helsingissä järjestettiin huhtikuun alussa ammattipäivä, jossa kolme eri ihmistä esittelivät omaa ammattiaan ja sitä, miten he ovat päätyneet nykyiseen työhönsä. Sain itse olla mukana kuvaamassa somemateriaalia tapahtumassa. Samalla kuulin erilaisia uratarinoita ja ihmisten kokemuksia oman urapolun löytämisestä.

Ammattipäivä toteutettiin elävänä kirjastona: kolme eri ihmistä eli elävää kirjaa kertoi omaa uratarinaansa, osallistujat saivat myös kysyä kirjoilta kysymyksiä. Eläviä kirjoja oli kolme: eläintenkouluttajaopiskelija Ella, avaruustieteilijä Sissi sekä apulaismyymäläpäällikkö Noora, joka opiskelee sosionomiksi.  Kirjat ja niiden tarinat olivat hyvin erilaisia ja jokainen kertoi hienosti oman polun löytämisestä sekä matkan varrelle tulleista haasteista.

”Älä pelkää, että jos et ole varma, onko seuraava askel se lopullinen. Ammattia voi vaihtaa, vaikka kuinka monta kertaa ja jokainen kokemus opettaa. Etsimällä ja eksymällä löytää oman polkunsa.” Kirjan kommentti

Nainen istuu sohvalla kädet levällään ja puhuu.

Uratarina lisää toiveikkuutta

Uskon, että monelle osallistujalle, kuten myös minulle kirjojen tarinat toivat toiveikkuutta siitä, että sitkeällä työllä pääsee toteuttamaan omia unelmiaan ja tavoitteitaan. Avaruustieteilijä Sissi on asunut ja opiskellut ulkomailla. Oli kiinnostavaa kuulla, miten raha-asiat ulkomailla sai järjestettyä haasteiden jälkeen ja miten lopulta Sissi päätyi harjoittelupaikkaan, josta hän unelmoi. Eläinrakkaana ihmisenä oli myös kiva päästä kuulemaan eläintenkouluttajan työstä.

Ammattikirjaston eri kirjat osoittivat, että uravaihtoehtoja on monenlaisia ja jokaisen oma polku on erilainen. Olen iloinen, että sain olla mukana toteuttamassa ammattipäivää ja samalla sain kokemusta valokuvaamisesta kameralla. Ylipäätään näillä Vamoksen ja Nuorten ohjelman WorkPilots-keikoilla on aina kiva olla mukana oppimassa uutta ja vaihtamassa kokemuksia muiden kanssa.

Nainen istuu sohvalla. Pöydällä on hedelmiä ja marjoja astioissa.
Nuorten palautteen mukaan tapahtuma oli onnistunut:

“Havahduin ajatukseen, että minusta sittenkin olisi tähän. He tulivat samanlaisista taustoista ja kamppailivat vastaavien asioiden kanssa kuin itsekin, mutta ovat silti pärjänneet ja edenneet elämässään. Kyllä minustakin on siihen.” Nuori

Kirjoittaja Janina Porkka on vamosnuori

 

Vamos Urapalvelut on STEAn rahoittamaa vakiintunutta toimintaa, jossa nuorille tarjotaan yksilö- ja ryhmämuotoista uravalmennusta. Lisäksi Vamos Urapalveluissa kehitetään muun muassa erilaisia valmennussisältöjä ja yritysyhteistyön malleja valtakunnallisesti.

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: