Monipuolista tukea vastuulliseen liiketoimintaan kehittyvissä maissa

2.7.2021

Kymppi-hankkeen kesäkuussa pidetyssä Hop on -webinaarisarjassa keskityttiin vastuullisen liiketoiminnan mahdollisuuksiin kehittyvissä maissa. Naiset katselevat kirjakaupan kirjoja Hargeisassa.

Keskustelua luotsasi Sari Kuvaja vastuullisuuteen keskittyneestä Third Rock -yrityksestä. Tilaisuudessa puhuivat EU-komissiossa Jutta Urpilaisen kabinetissa työskentelevä Olai Voionmaa, Finnpartnershipin Programme Officer Nikke Karjalainen ja Suomi-Afrikka seuran puheenjohtaja Sarah Laaru.

EU:n Afrikka-strategiassa korostetaan kumppanuutta

Olai Voionmaan mukaan Suomen Afrikka-strategia ja EU:n Afrikka-strategia korostavat kumppanuutta: Strategy with Africa. Afrikka on EU:n lähin kumppani ja suurin investoija Afrikassa, ennen Yhdysvaltoja ja Kiinaa.

Kesäkuun 2021 alussa EU:n parlamentti hyväksyi uuden rahoitusinstrumentin, josta suuri osa ohjataan Saharan eteläpuoliseen Afrikkaan. EU tukee etenkin vihreää siirtymää ja energian saantia koskevia kumppanuuksia, jotka pyrkivät vastaamaan ilmastonmuutoksen aiheuttamiin haasteisiin, kiihtyvään kaupungistumiseen ja kiertotalouteen.

Lisäksi EU tukee digitaalista siirtymää: digiloikkaa, digitalisoitumista vahvistavaa infrastruktuuria ja tietoturvaa. Näiden lisäksi tukea saavat perinteisemmät alat, koulutus, kauppa ja kestävät investoinnit. Kaikissa investoinneissa otetaan huomioon kestävän kehityksen periaatteet.

EU ja jäsenvaltiot kehittävät yhdessä rahoitusinstrumentteja, jotta tuesta tulisi kokonaisvaltaisempaa. Myös EU Business Organisation etsii rahoitusmahdollisuuksia ja ylläpitää yritysyhteistyötä eri Afrikan maissa.

Voionmaa muistutti, että Afrikassa on paljon mahdollisuuksia yrityksille: siellä on nuorin ja nopeimmin kasvava keskiluokka.

Tukea pitkäaikaiseen liiketoimintaan

Yritysten ja järjestöjen on mahdollista saada monenlaista tukea kehittyvissä maissa tapahtuvaan liiketoimintaan Finnpartnershipista. Toimintaa hallinnoi Finnfund ja rahoittaa Ulkoministeriö. Finnpartnerhip myöntää tukea pitkäaikaiseen liiketoimintaan. Tukea saa esimerkiksi yhteisyrityksen perustamiseen, kehitysmaatuontiin, kansainvälisten järjestöjen osana toteutettaviin, sekä kansalaisjärjestöjen ja oppilaitosten toteuttamiin tukitoimintohankkeisiin.

Nikke Karjalaisen mukaan liikekumppanuustuen lisäksi Finnpartnershipilta on mahdollista saada matchmaking-palvelua sekä tietoa ja ohjausta. Finnpartnershipilla on myös laaja tietokanta esimerkiksi afrikkalaisista yrityksistä, jotka etsivät kumppaneita Suomesta. Vuonna 2020 Finnpartnership myönsi liiketoimintatukea yhteensä 4,3 miljoonaa euroa. Tuesta 56 prosenttia meni Afrikan maihin.

Siltoja Suomen ja Afrikan välille

Suomi-Afrikka-seura haluaa yhdistää ja rakentaa laajaa verkostoa sekä jakaa tietoa Afrikan mahdollisuuksista esimerkiksi tapaamisten, luentojen sekä seminaarien muodossa. Seuran julkaisema The Oriole Journal pyrkii muuttamaan afrikkalaisiin liittyvää kerrontaa ja tuomaan tulevaisuuden toivoa. Seura pyrkii myös tukemaan yritysten liiketoimintamahdollisuuksia eri Afrikan maiden kanssa.

”Olennaista on, että liikekumppanin kanssa tehdään selkeät sopimukset, yhteistyökumppani kannattaa löytää luotettavista verkostoista,” toteaa seuran puheenjohtaja Sarah Laaru.

Laarun oma yritys Laaru Consulting pyrkii tukemaan luotettavan liiketoimintakumppanin löytymisessä. Laaru huomautti, että Suomessa asuvia Afrikan maista olevia ihmisiä, joilla on usein lukuisia kontakteja Afrikassa asuviin ihmisiin, kannattaa hyödyntää myös yritysten liiketoiminnassa.

Mikä on Kymppi-hanke

KYMPPI-hankkeen tavoitteena on edistää kehittyvissä maissa asuvien ihmisten kestävää ja oikeudenmukaista toimeentuloa. Sen pyrkimys on juurruttaa kestävän kehityksen tavoitteet suomalaisten, kehittyvissä maissa toimivien yritysten liiketoimintaan.

Hanke tukee yrityksiä syvällisten ja konkreettisten yritysvastuukäytäntöjen rakentamisessa ja edistää yritysten ja kehittyvissä maissa toimivien suomalaisten järjestöjen yhteistyötä. Yritysten ja järjestöjen vuorovaikutus edistää inklusiivista talouskasvua, ihmisarvoista työtä ja tasa-arvoista kumppanuutta. Hanke saa ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustukea.

Lue lisää Kymppi-hankkeesta

 

Uutiskirjeemme Viesti Diakonissalaitokselta on rohkea ja ajankohtainen. Tilaa tästä.
Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: