Nuoren ääni: Arvostus kokemuksiani kohtaan antoi minulle merkityksen

6.6.2024

On sanottu, että yksi tärkeimmistä ihmistä liikkeelle panevista voimista elämässä on tarve löytää omalle elämälleen tarkoitus, eli kokea merkityksellisyyttä. Lue, miten kokemusosaamisen tunnistaminen auttoi Sofiaa löytämään oman merkityksensä yhteiskunnassa.

Alkutalvi, vuosi 2023. Soitin terveysasemalle ja varasin itselleni ajan, jotta saisin sairaslomaa sekä keskusteluapua. Kävin monta kertaa samasta aiheesta terveysasemalla tapaamassa sairaanhoitajaa. Minulla ei ollut ketään muuta aikuiskontaktia, jolle jutella. Enkä osannut puhua ystävilleni. Ajattelin etteivät he pidä minua enää samanlaisena kuin ennen, jos myönnän voivani huonosti.

Kevät, sama vuosi. Istuin päivystyksessä jonottamassa paniikkikohtauksien ja itsetuhoisuuden vuoksi ja halusin saada itselleni apua. Olin irtisanonut itseni raskaasta työympäristöstä. Ei todellakaan mitään tietoa, mitä tekisin seuraavaksi. Eikä jaksamista lähteä edes miettimään asiaa. Ei mitään koulutusta taustalla peruskoulun jälkeen. Työkokemusta kylläkin, mutta pääsääntöisesti kaupan alalta. Eikä se tuntunut enää sopivan itselle.

Tällä hetkellä olen sairaslomalla, en ole töissä enkä opiskele. Oman mielenterveyden tilanne on hyvin haastava. Olen saanut diagnoosit epävakaaseen persoonallisuushäiriöön sekä traumaperäiseen stressihäiriöön. Näihin en ole vieläkään saanut ammatillista keskusteluapua tai kognitiivista terapiaa.

Onneksi sain terveysasemalta sentään tiedon Matkalla-hankkeesta. Sieltä sain itselleni tukihenkilön, joka auttoi avun hakemisessa ja mielenterveyspalveluihin jonottamisessa. Tämä olikin minulle ainut kontakti aikuiseen, jolta sain apua moniin kysymyksiin. Hänen kanssaan olemme katsoneet Kela-hakemuksia, opiskelutilannetta, laskujen maksua ja terapeutille hakeutumista.

Matkalla-hankkeen kautta pääsin myös kokeilemaan eri harrastuksia, ilmaiseksi. Opin myös itsestäni sekä arjestani paljon hankkeen järjestämien ”mieliolkkareiden” avulla. Niissä käsitellään arjen eri haasteita, sekä eri vaikeuksia mielenterveyteen liittyen. Sain myös paljon vinkkejä tunnesäätelyyn ja oman itsensä löytämiseen.

Kyseisen hankkeen kautta pystyin myös verkostoitumaan Nuorten ohjelmaan. Nuorten ohjelmasta olen saanut monia keikkoja työpajoihin, sekä blogitekstien kirjoittamiseen. Olen lisäksi 1000 mielen tarinaa -hankkeen ydinryhmässä. Tästä päästäänkin kokemukseeni siitä, kuinka tärkeää kaikki nämä hankkeet ovat olleet minulle. Tällä hetkellä olisin luultavammin pelkästään kotona ahdistuneena siitä, etten näe itselläni tulevaisuutta. Olisin myös paljon itsetuhoisempi ja yksinäisempi.

Kokemusosaamisen tunnistaminen auttoi katsomaan eteenpäin

Hankkeiden avulla olen päässyt hyödyntämään omia kokemuksiani. Näen kokemuksissani ja itsessäni merkityksen tässä yhteiskunnassa. Olen myös paljon tietoisempi tulevaisuudestani ja pystyn miettimään elämääni eteenpäin.

”Tiedostan etten tule olemaan yhteiskunnalle enää vain rasitteena, vaan näen myös mahdollisuuteni työllistymiseen.”

Tällaiset työpajat ja ryhmätoiminnat antavat merkittävää yhteiskunnallista hyötyä, kun puhutaan nuorten työllistämisestä. Nuoret pääsevät hyödyntämään omia kokemuksiaan, eivätkä vaikeatkaan kokemukset enää toimi esteenä työn tekemiselle. En todellakaan olisi osannut ajatella näin, enkä todellakaan osaisi hyödyntää kokemuksiani ilman työpajoja. Ajatuksenani onkin nyt perehtyä kokemusosaamiseen ja sitä kautta opiskella kokemusasiantuntijaksi. Olen nyt jo päässyt verkostoitumaan muihin nuoriin ja lisäksi olen pystynyt jakamaan myös omalle lähipiirilleni kokemuksiani.

Ryhmätoiminnat ylipäätään ovat nuorien parantumisessa ja matkassa tärkeässä osassa. Nuorten jakamat samankaltaiset kokemukset toisten nuorten kanssa, antavat vertaistukea. Lisäksi saadaan paljon enemmän keinoja, millä päästä elämässä eteenpäin. On helpompi olla sellaisten ihmisten ympäröimänä, jotka ovat kokeneet jotain samankaltaista. Sen myötä nuoret oppivat myös puhumaan lähipiirilleen heitä askarruttavista asioista.

Meitä nuoria on monia, jotka eivät ole löytäneet paikkaansa, eivätkä tule sitä löytämään ilman tällaisia hankkeita. Mielenterveyspalveluihin jonot ovat sanoin kuvailemattoman pitkät, eivätkä niistä saa yhtä lailla apua. Hankkeissa on muita nuoria, sekä kokemusasiantuntijoita, jotka osaavat auttaa eri tavalla kuin terveysasemien työntekijät. Kaikissa näissä hankkeissa, niin työpajoissa, kuin yksilö/ryhmätoiminnoissa yhteishenki on turvallinen. Niissä pystyy olemaan täysin oma itsensä.

Teksti: sofiaesther.l

Tule kuulemaan Sofian ja muiden nuorten ratkaisuja syrjäytymisen ehkäisyyn!

25.6. Tsemppiä ja jaxuhaleja! Miksi nuori jätetään Suomessa syrjään ja mitä voimme tehdä? SuomiAreenan lava

26.6. Nuorten ratkaisuja syrjäytymisen ehkäisyyn -brunssitilaisuus, Porin yliopistokeskus

Lue myös: Nuoret ovat tiiviisti mukana kokemusosaamisen edistämisessä

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: