Nuoren ääni: Negatiivisuus ahdistaa

26.10.2022

Kuvassa lukee love not hate.

Moni etsii koko elämänsä rakkautta itsensä ulkopuolelta mutta rakkaus pitää löytää myös itsestään. Elämme aikaa, jolloin moni ottaa vihan ja toivottomuuden asumaan sisälleen ja syrjäyttämään sisäisen rakkauden voiman. Ympärillämme tapahtuu jatkuvasti vaikeita asioita ja hymyileminenkin kaiken kaaoksen keskellä voi tuntua vaikealta. Ihmisten käyttäytyminen muuttuu, kun rakkaus ei enää roihua ja olemme päässeet ongelman äärelle: olemme unohtaneet rakkauden.

Rakkaus on voimavarana valtava ja sen vaikutus on parantava. Voimme siis vain päätellä, mikä on sen vastakohdan, eli vihan vaikutus ihmiseen? Se on todella huonoa ja tuhoavaa! On kuin ihmisten sisällä olisi kaksi puutarhaa, jotka taistelevat ihmisen huolenpidosta ja vallasta. Vihan ja rakkauden puutarhat, joista toisesta saamme ammentaa elämän ravintoa ja toisesta vain tuhoavaa myrkkyä.

Miten sitten elää rakkauden täyteistä elämää?

Teoilla, ajatuksilla ja sanoilla. Ne ovat ihmisen tapa luoda elämää. Osoittamalla rakkautta ja myötätuntoa itseämme ja muita kohtaan, alamme nauttia elämästä ja näkemään sen hyvyyden, mikä kätkeytyy meidän kaikkien sisään. Sisäinen hyvyys ei useinkaan saa tarpeeksi huomiota.

Mikään ei kuitenkaan tapahdu itsestään. Meidän tulee itse pitää huolta, että emme anna mielemme harhailla ilman ohjausta mätään puutarhaan. Meidän tulee jatkuvasti pysyä tietoisena näiden kahden puutarhan elämästä sisällämme. Aina uudestaan ja uudestaan, kun joku heittää mädän omenan puutarhaamme, meidän pitää hallita mielemme ja muistaa, kumpi puutarha on meille tärkeämpi: vihan vai rakkauden puutarha? Tämä aika on otollista kasvualustaa mädälle puutarhalle, joten meidän tulee pysyä aina tarkkana tämän hektisen elämän keskellä, jossa saamme jatkuvasti mätien omenien iskuja. Olemme pian yhtä mätiä kuin heittäjä, ja alamme viskoa mätiä omenia muiden maille.

Meistä kukaan ei ole syntynyt mätään puutarhaan, vaan meidän puutarhamme ovat saastuneet ulkopuolisesta huonosta vaikutuksesta. Me emme kuitenkaan saa mädästä puutarhasta elämän voimaa ja ravintoa, vaan se saastuu saastumistaan ja lopulta loppuu ravinto.

Älkää siis luopuko ikinä sisäisestä rakkauden voimastanne, vaan pitäkää siitä kiinni ja ruokkikaa sen liekkiä jatkuvasti. Ja jos taas tuntuu, että liekki on jo sammunut, niin sytyttäkää se uudestaan teoilla, ajatuksilla ja sanoilla. Katsokaa myös, mille annatte itsenne alttiiksi, ja miten sisäinen maailmanne voi, koska viha kasvattaa vihaa ja rakkaus rakkautta.

Diakonissalaitoksen Nuorten ohjelman (2022–2024) tavoitteena on vaikuttaa siten, että haavoittuvassa asemassa olevien nuorten omat kokemukset ja tarpeet tulevat esille yhteiskunnassa. Nuorten ohjelma tapasi kevään ja kesän aikana kasvotusten 140 haavoittuvassa asemassa olevaa nuorta ympäri Suomea. Keskusteluissa yleinen ilmapiiri ja negatiivisuus olivat teemoja, joista keskusteltiin nuorten kanssa useilla paikkakunnilla. Lue nuorten ratkaisuehdotuksista.

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: