Nuoren ääni: Oman rahankäyttöni haasteet ja vinkit nuorille

15.1.2024

“Ei kannata lannistua, jos rahankäyttö ei suju eikä välttämättä osaa säästää rahaa, varmasti joku henkilö auttaa ja antaa vinkkejä rahankäyttöön,” tsemppaa Elina muita nuoria. Oma rahankäyttö ei aina ole ollut helppoa Elinallekaan. Varsinkin nuorempana rahaa tuli käytettyä huolimattomasti.

Henkilö katsoo rahaa kuvaavia kortteja sohvalla.

Oma rahankäyttöni ei ole ikinä ollut itsestäänselvyys itselleni. Minulla on ollut vaikeuksia käyttää rahaa varsinkin silloin, kun olin nuorempi. Nuorempana shoppailin netissä kaikenlaista turhaa. Jälkeenpäin mietin, miksi rahat eivät olekaan riittäneet elämiseen ja itsenäiseen asumiseen. Jouduin silloin pyytämään äidiltäni rahaa, jotta pystyin ostamaan loppukuulle ruokaa. Otin myös osamaksuja ja ostin asioita velaksi. Sitä kadun, sillä maksan niitä vieläkin pois.

Nykyään rahankäyttöni on järkevämpää, mutta sen kanssa on vieläkin vaikeuksia. Suurin syy on se, ettei minulla ole vakituista työtä. Elän pelkällä kuntoutusrahalla. Vakituisen työn hankkiminen ei vielä ole mielenterveysongelmien kannalta itselleni ajankohtaista.

Pienituloisen vaikeuksia on esimerkiksi se, että ruoka on nykyään kallista ja maksettavia laskuja on paljon. Loppukuusta pitääkin miettiä tarkasti ruoat, joita syö: Kotiin ei voi tilata ruokaa joka viikonloppu, koska siihen ei niin sanotusti rahat riitä. Ensi vuonna olen päättänyt, että yritän työskentelyä vakituisesti. Katson miten raha-asiat muuttuvat sitten, kun minulla on vakituinen työ.

Entä mitä haluaisin sanoa toisille nuorille?

Jos oma rahankäyttö huolestuttaa, kannattaa kysyä apua

Haluaisin sanoa, että rahankäyttö ja raha-asiat eivät todellakaan ole helppoja. Jos asuu yksin, kannattaa myös budjetoida omaa rahankäyttöä esimerkiksi ruokakaupassa. Raha-asiat ovat monimutkaisia. Kannattaakin aina kysyä apua, jos oma rahatilanne mietityttää.

Ei kannata lannistua, jos rahankäyttö ei suju eikä rahaa saa säästöön. Erilaisia auttavia tahoja löytyy paljon. Myös netistä löytää helposti erilaisia vinkkejä omaan rahankäyttöön ja esimerkiksi säästämiseen. Niitäkin kannattaa katsoa!

Teksti: Elina, Vamos-nuori

 

Linkkejä nuorille raha-asioissa auttaviin tahoihin:

  • Vamoksen ja pankkien yhteisestä Taloustaitohankkeesta voi saada itselleen oman mentorin. Hänen kanssa voi käydä läpi omia raha-asioita luottamuksellisesti. Linkki Taloustaito-hankkeen sivulle.
  • Takuusäätiön Hallitse rahojasi -kokonaisuus auttaa hahmottamaan omaa taloustilannetta. Linkki Hallitse rahojasi -sivulle.
  • Marttaliiton Omat rahat -kokonaisuus auttaa pohtimaan omaa kuluttajuutta. Linkki Omat rahat -sivulle.
  • Oma pankki auttaa myös nuoria raha-asioiden hoitamisessa.
Lue lisää Taloustaitohankkeesta
Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: