Nuoret mukaan kehittämään nuorten osallisuutta

5.4.2022

Nuorten ohjelma on perustettu, jotta erilaisten nuorten ajatukset, mielipiteet ja toiveet näkyisivät enemmän yhteiskunnassa ja konkreettisesti päätöksenteossa. Haluamme tuoda nuoret ja päättäjät lähemmäs toisiaan, jotta päättäjien olisi helpompi ymmärtää nuorten ajatuksia ja jotta nuoret saisivat kokemuksen siitä, että heidän mielipiteillään on merkitystä. 

Diakonissalaitoksen toiminta tavoittaa satoja nuoria ympäri Suomea. Näitä nuoria tulemme tapaamaan kevään aikana. Mietimme yhdessä, millainen olisi nuorten näköinen tulevaisuus, mitä asioita haluttaisiin muuttaa ja miten Nuorten ohjelmaa ylipäätään tulisi toteuttaa, jotta se olisi aidosti nuorten näköistä. 

Kasvava joukko nuoria saa tarpeisiinsa nähden liian vähän tukea

Kouluterveyskyselyiden mukaan nuorten tyytyväisyys elämään on vähentynyt verrattuna aikaa ennen pandemiaa. Koulukiusaamisen on koettu kasvavan ja keskusteluyhteyden vanhempien kanssa hankaloituvan. Yleinen terveydentila koetaan heikommaksi: nuoret kokevat ahdistusta ja yksinäisyyttä sekä riittämättömyyden tunnetta. Lisäksi koulu-uupumista on keskimäärin enemmän kuin aikaisemmin.  

Myös Diakonissalaitoksen Vamoksessa havahduttiin vuonna 2021 siihen, että palveluun ohjautuneiden nuorten määrä on kasvanut pandemian aikana. Uusia nuoria on siirtynyt avuntarvitsevien piiriin ja jo entuudestaan palveluiden piirissä olevien nuorten palveluiden tarve on lisääntynyt. Kasvava osa nuorista saa tällä hetkellä liian vähän tarpeisiinsa nähden palveluita.  

Toivoa paremmasta huomisesta

Näitä turvallisia yhteisöjä, joissa nuoret kokevat osallisuutta ja ovat yhdenvertaisia toimijoita, ei rakenneta yksin. Tähän voimme kaikki osaltamme vaikuttaa pysähtymällä kuuntelemaan toisiamme. Nuori, sinun ajatuksillasi on väliä, oli elämäntilanne, pankkitilin saldo, parisuhdestatus tai asumismuoto mikä tahansa. Me haluamme kuulla sinun ajatuksesi ja mielipiteesi.  

Ota yhteyttä!

 

 

Uutiskirjeemme Viesti Diakonissalaitokselta on rohkea ja ajankohtainen. Tilaa tästä.
Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: