Q&A: Toimeksiannot Diakonissalaitoksen Nuorten ohjelmassa

Mitä työtilaukset eli toimeksiannot tarjoavat nuorelle?

Toimeksiannot tarjoavat monipuolisia mahdollisuuksia päästä vaikuttamaan yhteiskuntaan ja työelämään.  Nuorilla on paljon ajatuksia ja osaamista ja työkeikat mahdollistavat uusien siistien asioiden ja taitojen oppimisen. Diakonissalaitos haluaa tarjota positiivisia kokemuksia työelämästä ja muuttaa tulevaisuuden työelämää nuorilähtöisemmäksi.  

 ”Työkeikat tarjoavat mm. erilaisia tehtäviä viestinnästä, tapahtumien järjestämisiin, vaikuttamiseen, paneelikeskusteluihin, palveluiden kehittämiseen ja vaikka ja mihin…”

Mihin oon tulossa? Mikä on Diakonissalaitos, entä Rinnekodit? Mitkä ovat Diakonissalaitoksen tavoitteet?  

Diakonissalaitos on yhteiskunnallinen yritys, joka käyttää rahaa yleishyödylliseen toimintaan parantaakseen ihmisten elämää. Tavoitteenamme on, että jokaisella on hyvä, ihmisarvoinen elämä. Haluamme moninaistaa ääntä yhteiskunnassa ja päätöksenteossa. Onnistuaksemme meidän on kuultava heitä, joiden ääni ei aina kuulu ja siitä asiantuntijuudesta maksamme myös palkkioita.

Rinnekodit on Diakonissalaitoksen omistama, kattavia sote-palveluja ikääntyneille, kehitysvammaisille, eri tavoin vammautuneille, riippuvuushäiriöisille ja asunnottomille henkilöille, lapsille ja nuorille sekä muille erityistä tukea tarvitseville ihmisille. Tavoitteena on rakentaa maailma, jossa jokaisella on hyvä ja ihmisarvoinen elämä. 

Mitä multa vaaditaan, että tuun töihin? Tarvitseeko jotain tietoteknisiä välineitä tms.?

”Tule omana itsenäsi, matalalla kynnyksellä, vaikka vain yhdelle keikalle. Yritämme tehdä keikoista aina sellaisia, jossa saat sitä tukea mitä tarvitset. Sinun tarvitsee vain rekisteröityä Tekijäksi HDL:n alustalle. Tekijäksi? – siis siksi tyypiksi, joka tekee sen duunin”. 

Mikä ihmeen WorkPilots?

Work Pilots Oy tarjoaa Diakonissalaitokselle alustapalvelun Tekijöiden ja Tilaajien kohtaamiseen ja palkkioiden maksamiseen. WorkPilots on mobiilisovellus ja www-pohjainen alusta, jonka avulla työ löytää tekijänsä. Nuorten ohjelman toimeksiannot sopivat työkokemuksen kerryttämiseen erityisesti Tekijöille, joilla kokemusta on kertynyt vasta vähän tai ei ollenkaan.  

Miten Toimeksiannot ja palkkiot vaikeuttavat mun elämää? – Tuet, Työttömyysturva, verokortti, rekisteröityminen, mitä kerron työkkäriin tai Kelaan?  

WorkPilots-keikat tehdään toimeksiantosopimuksella. Toimeksiannosta maksetaan sinulle korvaus eli palkkio, joka on henkilökohtaista ansiotuloasi. Diakonissalaitoksen tarjoamat toimeksiannot eli keikat ovat yksittäisiä ja lyhytkestoisia. Toimeksiantosopimus ei ole työsuhde ja siitä ei siksi makseta palkkaa vaan palkkio.

Yksittäisten toimeksiantojen tekeminen ei vaikuta sinun mahdollisuuksiisi ottaa vastaan kokoaikatyötä. Voit siis hakea työttömyysetuutta toimeentulosi tueksi. Työttömyysturvan näkökulmasta jokaisen tilanne arvioidaan tapauskohtaisesti ja toimeksiantojen tekeminen voidaan tulkita esimerkiksi sivutoimiseksi yrittäjyydeksi. Jos saat jotakin etuutta esimerkiksi Kelasta, sinun pitää ilmoittaa WorkPilots-palkkioista etuuden maksajalle.

1.4.2024 työttymyysturvasta on poistettu 300 euron suojaosa. Suojaosa on rahasumma, jonka työttömyysturvan saaja on voinut kuukausittain ansaita ilman, että se on vaikuttanut työttömyysetuuden määrään. Jatkossa jokainen ansaitsemasi euro vähentää työttömyysturvan määrää 50 sentillä. Esimerkiksi 50 euron palkkio pienentää työttömyysetuuttasi 25 euron verran.

Kuka hoitaa verot, maksut ja vakuutukset? 

Work Pilots Oy hoitaa Diakonissalaitoksen puolesta työkorvauksen maksamisen ja siihen liittyvät vero- ja ilmoitusvelvoitteet. Work Pilots Oy on lisäksi ottanut ryhmätapaturmavakuutuksen toimeksiantojen suorittajille. 

Diakonissalaitos on selvittänyt toimintamallin reunaehtoja yhdessä Work Pilots Oy:n kanssa sekä pyytänyt ulkopuolisen lausunnon lakiasiaintoimistolta työsuhteen ja toimeksiantoluonteisen keikkatyön välisestä rajavedosta Diankonissalaitoksen säätiön toiminnassa. Work Pilots Oy on selvittänyt osaltaan toimintansa reunaehdot työvoimaviranomaisten ja verottajan kanssa.   

Työ tehdäänkin jossain muussa työympäristössä kuin Diakonissalaitoksella tai Rinnekodit-toimintaympäristössä. 

Keikkaluontoinen toimeksiantoperusteinen työ voidaan myös suorittaa kolmannelle osapuolelle. Monet yritykset, kunnat, valtio tai muu taho voi haluta päästä hyödyntämään nuorten osaamista ja saattavat tarjota nuorille meidän kauttamme työtilauksia. Jos kuitenkin sinulle herää kysymyksiä tai haluat tukea, niin autamme kyllä. Olethan yhteydessä Nuorten ohjelmaan

Koska palkkio on tililläni? 

Toimeksianto toteutetaan WorkPilotsin kautta ja toimeksiannosta maksetaan ns. työkorvaus eli palkkio. Rahat maksetaan n. viikon kuluessa tilauksen valmistumisesta. Jokaisen viikon tiistaiaamusta seuraavan viikon maanantai-iltaan mennessä molemmin puolin hyväksytyt Tilaukset lähtevät tiistaisin maksuun. Pankista riippuen maksu on useimmiten tilillä 1-3 päivän kuluttua.  

Saako tehdystä työstä työtodistuksen?

Tyotodistuksen saa kahdella tavalla. Voit itse tulostaa todistuksen (avaa ohje tästä) 

Jos haluat ns. laajan työtodistuksen eli haluat sanallisen palautteen toiminnastasi ja kuvauksen tehtävistä, ota yhteys tästä Nuorten ohjelmaan.

Apua ongelmatilanteissa – Mihin olla yhteydessä?

Mitä jos en löydä perille enkä tavoita keikan yhteyshenkilöä?  Tai minut on perehdytetty huonosti, mutten kehtaa sitä sanoa?  Entä jos työpaikalla tulee tilanne, joka jää minua vaivaamaan? Heräsikö lisää kysymyksiä? 

Kaikissa tilanteissa voit olla ensisijaisesti yhteydessä Tilaajaan. Tilauksen tiedoissa löytyy useimmiten yhteystiedot. Voit myös olla yhteydessä Nuorten ohjelman tyyppeihin. 

 

Lisätietoja nuorten keikoista: www.hdl.fi/aaninuorille

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: