Diakonissalaitos kuuntelee yhteiskunnan heikoimpia sydänääniä 

3.1.2022

Diakonissalaitoksen strategia täsmentyi yleishyödyllisen toiminnan osalta. Tänä vuonna 155-vuotta täyttävä säätiö kuuntelee herkällä korvalla yhteiskunnan heikoimpia sydänääniä, ja reagoi inhimilliseen hätään jatkossa entistä nopeammin. Vuoden 2022 alussa aloitetaan nuorten ohjelma, jonka tavoitteena on katkaista nuorten paheneva syrjäytymiskehitys. 

Diakonissalaitoksen syyskuussa julkaistu Yhdessä rohkein -strategia täsmentyi, kun säätiön yleishyödyllinen toiminta sai oman strategiansa. Seuraavan neljän vuoden aikana säätiö keskittyy entistä tiiviimmin inhimillisen hädän ääripäihin ja reagoi tuen tarpeeseen nopeammin.  

Toimintamme ytimessä on ajatus siitä, että jokainen ihminen on yhtä arvokas

”Etsimme erityisesti ne ihmiset, jotka ovat kaikkein vaikeimmassa tilanteessa. Kokoamme monialaiset osaajat ja kansalaiset yhteen ratkaisemaan kiperimpiä inhimillisiä ja yhteiskunnallisia ongelmia. Mukana ovat aina myös ne, joita asia koskee”, sanoo yleishyödyllisen toiminnan toimialajohtaja Ilkka Kantola.

Diakonissalaitos toimii ympäristössä, jossa ihmisarvo on heikentynyt monitahoisten ongelmien ja ilmiöiden seurauksena. Tällaisia ovat esimerkiksi syrjintä, osattomuus, yksinäisyys, ihmisoikeusloukkaukset, heikentynyt kyky toimia ja vaikuttaa omiin asioihin, päihteiden käyttö, väkivalta, pitkäaikaistyöttömyys, asunnottomuus, traumat, pakolaisuus, kotoutumisen ongelmat, paperittomuus ja ekstremismi.

”Teemme tiivistä yhteistyötä kumppaneidemme kanssa, ja haluamme olla äänenvahvistimena ilmiöille ja ihmisille, joiden asiat vaativat yhteiskunnassa huomiota. Tältä pohjalta vaikutamme yhä rohkeammin myös yhteiskunnallisiin rakenneuudistuksiin,” Kantola sanoo.   

Ei mitään ilman nuoria

Osana strategian toimeenpanoa Diakonissalaitos käynnistää kolmivuotisen nuorten ohjelman.

”Pandemia on vauhdittanut nuorten syrjäytymiskehitystä, ja sen katkaisemisella on kiire. Palveluissamme on paljon erityistä tukea tarvitsevia nuoria ja talossamme on pitkä kokemus työstä heidän kanssaan. Ohjelman avulla voimme lisätä yhteiskunnallista vaikuttavuuttamme nuorten tilanteen parantamiseksi”, perustelee Diakonissalaitoksen toimitusjohtaja Olli Holmström nuorten valintaa uuden ohjelman kohderyhmäksi.

Nuorten ohjelman tavoitteena on vaikuttaa siten, että haavoittuvassa asemassa olevien nuorten omat kokemukset ja tarpeet tulevat esille yhteiskunnallisessa päätöksenteossa ja etenkin uusilla hyvinvointialueilla. Tavoitteena on myös synnyttää uusia nuorten syrjäytymistä ehkäiseviä kumppanuuksia, ratkaisuja ja palvelukokonaisuuksia.

Nainen, jolla on värikäs paita ja harmaa huivi.

Katri Angeria aloittaa nuoriso-ohjelman ohjelmajohtajana vuoden 2022 alusta.

 

Nuorten ohjelman ohjelmajohtajana aloittaa 3.1.2022 Katri Angeria (KTM, HTM), jolla on pitkä työkokemus monipuolisista tehtävistä Diakonissalaitoksen Vamoksessa ja sitä ennen Suomen Diakoniaopistolla. 

”Nuorten ohjelma kiteytyy sanoihin Ei mitään ilman nuoria, joka kuvaa sekä ohjelman tavoitetta että tekemisen tapaa. Otamme nuoret tiiviisti mukaan ohjelman toteutukseen aivan alusta alkaen. Toivotamme myös muut toimijat lämpimästi tervetulleiksi mukaan”, Angeria sanoo. 

Diakonissalaitoksen yleishyödyllisen toiminnan strategia pähkinänkuoressa (pdf) 

Lisätietoja: 

Toimitusjohtaja Olli Holmström, olli.holmstrom@hdl.fi, puh. 050 483 6313
Toimialajohtaja Maija Hyle, maija.hyle@hdl.fi, puh. 050 434 1123 (Tekstissä mainittu Ilkka Kantola on jäänyt eläkkeelle)
Nuorten ohjelman johtaja Katri Angeria, katri.angeria@hdl.fi, puh. 050 569 2553 
Viestintäpäällikkö Jenni Sarolahti, jenni.sarolahti@hdl.fi, puh. 050 372 0828 

 

Diakonissalaitoksen yleishyödyllinen toiminta 

  • Diakonissalaitos on vuonna 1867 perustettu yleishyödyllinen säätiö ja yhteiskunnallinen yritys. Yleishyödyllisen toiminnan lisäksi konserniin kuuluvat sosiaali- ja terveyspalveluja tarjoavat Rinnekoti, Diakonissalaitoksen Hoiva Oy sekä Caritas Palvelut Oy. 
  • Diakonissalaitoksella on 155 vuoden kokemus työstä heikommassa asemassa olevien ihmisten auttamiseksi. 
  • Valtakunnallisessa konsernissa työskentelee noin 2900 ihmistä, joista noin 190 yleishyödyllisessä toiminnassa. Yleishyödyllisen toiminnan budjetti oli vuonna 2021 noin 13,3 miljoonaa euroa, josta noin 7,9 miljoonaa ulkopuolista hankerahoitusta.  
  • Diakonissalaitos rahoittaa itse Nuoriso-ohjelmaa noin 860 000 eurolla vuosina 2022–2024.  
  • Vuonna 2022 Suomessa vietetään diakonian 150-vuotisjuhlavuotta. Diakonissalaitoksella se tarkoittaa rohkeaa ihmisarvotyötä siellä, missä sitä eniten tarvitaan. 

 

Uutiskirjeemme Viesti Diakonissalaitokselta on rohkea ja ajankohtainen. Tilaa tästä.
Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: