Yritysyhteistyö auttaa nuoria ymmärtämään työelämää

24.11.2020

Henkilöt kävelevät sisään ravintolaan.

Vamoksen nuoret pääsivät tutustumaan Ravintolakolmion ravintoloihin ja ravintola-alaan Hakaniemessä syksyisenä lokakuun päivänä. Päivän aikana söimme herkullisen lounaan ja vierailimme historiaa havisevassa Paasitornissa, veden päällä kelluvassa Meripaviljongissa sekä rennon perinteisessä Juttutuvassa. Yritysyhteistyö auttaa nuoria löytämään oman juttunsa tai sen, mikä ei ainakaan sovi juuri itselle.

Sopisiko ravintola-ala minulle?

Vamoksen järjestämät yritysvierailut voivat olla merkittäviä nuoren urapohdintojen kannalta. Tämänkin vierailupäätarkoitus oli tutustua ravintola-alaan, jotta nuoret saisivat paremman kuvan siitä, voisiko ala mahdollisesti sopia itselle. Ravintoloiden iloinen ja välitön tunnelma välittyi ja moni nuori kertoi, että voisi nähdä itsensä töissä näissä ravintoloissa. Jollekin vierailu puolestaan kirkasti sen, ettei ravintola-ala ole oma juttu. Senkin huomaaminen on tärkeä askel. 

Ravintola-alalla työ on fyysistä ja vaihtelevaa. Välillä on rauhallista ja toiset päivät ovat hektisiä. Jotkut nauttivat tällaisesta ympäristöstä, mutta rutiineja ja ennakoitavuutta rakastavalle ravintola-ala ei välttämättä sovi. Toisaalta myös ravintolat ovat tunnelmaltaan erilaisia. Rauhallisemmasta tahdista ja viineihin ja ruokiin paneutumisesta pitävä voi viihtyä fine dining -ravintolan puolella Meripaviljongissa. Tekemisen meininkiä tarjoaa Juttutupa, jossa asiakkaiden kanssa tulee myös rupateltua rennommin. Paasitornin suuret tapahtumat ja seminaarit taas suunnitellaan tarkkaan etukäteen ja kaikkeen valmistaudutaan hyvissä ajoin.  

En ole koskaan syönyt näin hienossa ravintolassa.

Vaikka ala ei kaikkia kiinnostanutkaan, kokemus oli nuorille huikea. ”En ole koskaan syönyt näin hienossa ravintolassa”, moni nuori kommentoi päivää. Yritysyhteistyössä ei aina tarvitse olla kyse työmahdollisuuksien tarjoamisesta. Tämä päivä tarjosi nuorille elämyksen ja kokemuksen, että on tervetullut. Tuntui, että kaikki kohtaamamme työntekijät suhtautuivat meihin arvostavasti, erityisesti kierroksen vetäjät Sami ja Jenni. 

Myös johtajat puunaavat ja työssä oppiminen on yleistynyt

Kierroksen aikana pysähdyttiin jututtamaan työn touhussa olevia työntekijöitä ja heidän tarinansa olivatkin päivän parasta antia. Kaikilla oli omanlaisensa polku nykyiseen tehtävään. Yhteistä kaikille oli se, että aina oli aloitettu ruohonjuuritasolta, kokeiltu erilaisia hommia ja sieltä lähdetty kehittämään osaamista itseään kiinnostavissa asioissa. Erityisesti mieleen jäi se, että henkilöstöpäällikkö ja toimitusjohtajakin tekevät välillä ihan samaa työtä ravintolan puolella kuin kaikki muutkin. 

Monelle mieleen jäi myös se, että työssäoppiminen on yleistynyt viime vuosina. Jos koulun penkillä istuminen ei tunnu omalta jutulta, ravintola-alalle voi hyvin kouluttautua tekemällä töitä. Kun hyvä työntekijä on löytynyt ja saatu perehdytettyä, työnantaja huolehtii mielellään työntekijän hyvinvoinnista ja tarjoaa kehittymismahdollisuuksia. 

Onnistunut yritysyhteistyö auttaa nuoria ja on merkityksellistä myös yritykselle

Päivästä teki erityisen merkityksellisen se, miten vastaanottavaisia ja kannustavia Ravintolakolmion edustajat Sami ja Jenni olivat. Tätä yritysyhteistyö Vamoksessa on parhaimmillaan – aitojen suhteiden rakentamista ja kokemuksia siitä, että yrittäjät ovat kiinnostuneita ja tuovat yrityksensä toiminnan lähelle nuoria. Jenniltä ja Samilta löytyi halua antaa aikaansa nuorille, vaikka he johtavat isoa yritystä, jossa on paljon tekemistä ja nyt koronan tuomien haasteiden myötä myös poikkeuksellisen vaikea tilanne. 

Lue tästä Vamoksen ja Ravintolakolmion yritysyhteistyön alkuvaiheista.

Kiinnostaako yritysyhteistyö tai haluatko uravalmennukseen?

Yritysyhteistyön lisäksi Vamoksen uravalmentajat tarjoavat yksilövalmennusta nuorille. Uravalmennukseen pääsee täyttämällä yhteydenottolomakkeen. Toivotamme uudet nuoret tervetulleeksi, valmennuksen pääsee tällä hetkellä aloittamaan nopeastikin! Yhteyden meihin saat parhaiten tämän linkin takaa löytyvällä yhteydenottolomakkeella.

Olemme myös aina avoimia kaikenlaiselle yritysyhteistyölle. Yhteistyöstä kiinnostuneet tahot voivat olla yhteydessä Vamos Urapalveluiden koordinaattoriin Heidi Harjuun (heidi.harju@hdl.fi).

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: