Oppisopimusopiskelija Christine: Polkuni Vamos-nuoresta työntekijäksi

30.3.2023

Polkuni Vamoksessa alkoi, kun arjessani oli haasteita, jaksaminen oli nollassa ja urasuunnitelmat olivat hukassa. Itsetuntoni oli huono, tulevaisuutta en pystynyt edes kuvittelemaan ja toivottomuuden tunne oli niin suuri, ettei missään tuntunut olevan järkeä. Onneksi kuulin Vamoksesta, johon otin yhteyttä. Pian sain vastauksen ja sovimme ajan, jolloin tapasimme ensimmäistä kertaa ja kartoitimme tilannettani ja tarpeitani.

Tummahiuksinen nainen katsoo suoraan kameraan. Taustalla on kirjava seinävaate.

Vamos Helsingin oppisopimusopiskelija Christine.

 

Itseluottamukseni vahvistui vähitellen

Vamos Helsingistä sain etsivän nuorisotyöntekijän, jonka kanssa mietimme yhdessä, kuinka saada arjestani toimivampi. Sain myös Vamos Urapalveluista oman uravalmentajan, jonka kanssa pohdimme, mikä minusta tulee isona sekä mitkä vahvuuteni ja arvoni ovat. Valmennus auttoi minua selkeyttämään ajatuksiani, ja arjestani muodostui sellainen, jota olin kaivannut ja joka edisti hyvinvointiani.

Minäkuvastani tuli positiivisempi ja opin tuntemaan itseni paremmin. Luottamukseni toisiin ihmisiin parani, sillä tunsin, että minulla on ympärilläni turvallisia aikuisia, jotka haluavat aidosti auttaa minua kohti parempaa huomista. Aikuisia, jotka aidosti kuuntelivat, olivat läsnä ja vahvasti ratkaisuorientoituneita.

Kokemusasiantuntijana turvallisessa työyhteisössä

Vamos-matkallani sain pian mahdollisuuden työllistyä Vamokseen kokemusasiantuntijaksi. Edistin kokemusasiantuntijan tehtävänkuvan kehittämistä sekä pääsin muun muassa suunnittelemaan ja toteuttamaan tapahtumia. Vaikuttaminen ja viestintä olivat myös työssäni keskeisessä roolissa, ja pääsin vahvistamaan oman ja muiden nuorten äänen kuulumista. Työ antoi minulle myös mahdollisuuden suunnitella ja toteuttaa ryhmämuotoista toimintaa, joka osaltaan vahvisti tunnetta, että olen oikealla ammatillisella polulla.

Positiivinen kokemus turvallisesta työympäristöstä toi turvaa ja lämpöä arkeeni, ja sai minulle olon, että kuulun yhteisöön, jossa minulla on merkitystä. Työni merkityksellisyys oli suuri, ja sain työskennellä omien arvojeni ja vahvuuksieni pohjalta.

 

Viime syksynä osallistuin Diakonissalaitoksen Nuorten Ohjelman, Vamoksen ja Suomen Diakoniaopiston järjestämään hyvinvointi- ja palvelualojen tutustumisjaksoon. Jakso antoi paljon konkreettista tietoa eri aloista, koulutuksista ja oppilaitoksista. Tarkastelimme opiskeluvalmiuksia ja mietimme yhdessä tulevaa jatkopolkua. Tukenani oli koko matkan aikana myös Vamos-valmentaja, jonka kanssa analysoimme ja työstimme nykyhetken tilannetta sekä tulevaa. Tutustumisjakson hyöty minulle oli suuri, sillä saimme kartoitettua opiskeluvalmiuteni ja sain vahvistusta oman tulevan alan valintaan. Valmentajan tuki ja turva toi minulle toivoa tulevaan.

Matkalla kohti unelma-ammattiani

Tänä vuonna sain mahtavia uutisia ja elämäni sai uuden käänteen. Aloitin helmikuussa uudestaan työt Vamos Helsingissä ja tällä kertaa pääsen toteuttamaan unelmaani, eli aloitin nuoriso- ja yhteisöohjaajana oppisopimuksella! Olen ensimmäinen Vamos-nuori, joka on työllistynyt oppisopimuksella Vamos-palveluihin.

En olisi voinut kuvitella 1,5 vuotta sitten, että elämäni muuttuu näin paljon. Kuinka toivottomuus, ahdistus ja pelko muuttuivat toivoksi, innostukseksi ja rohkeudeksi. Kuinka minusta tulee haaveilemani alan opiskelija ja tuleva ammattilainen.

Mitä opin matkastani? Hyvin paljon. On erittäin tärkeää, että jokaisella nuorella on joku turvallinen aikuinen, jonka kanssa kulkea tätä elämänpolkua, kunnes on voimavaroja ja työkaluja nousta omille jaloilleen. On myös erittäin tärkeää tunnistaa omat vahvuudet ja arvot, jotta jatkossa toimii mielekkäiden asioiden parissa, jotka tuovat mielihyvää ja onnistumisen kokemuksia arjessa.

Vamos muutti minun elämäni ja olen siitä ikikiitollinen. Omalta osaltani lupaan tehdä parhaani, jotta nuorilla olisi parempi olla nyt ja tulevaisuudessa!

 

Christine

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: