Pakolaisuuden haavat -podcast 2: Sotatraumatisoituneiden kuntoutus

22.8.2022

Pakolaisuuden haavat on kolmeosainen podcast-sarja sodan ja pakolaisuuden aiheuttamista traumoista ja niiden kuntouttamisesta Suomessa. Toisessa jaksossa Matleena Myllyrinne haastattelee Diakonissalaitoksen Psykotraumatologian keskuksen projektipäällikkö Mari Tikkasta, joka kertoo sotatraumojen tunnistamisesta ja kuntouttamisesta Suomessa.
Kuuntele podcast
Lataa jakso tekstinä (pdf)

Pakolaisuuden haavat -podcast. Jakso 2: Sotatraumatisoituneiden kuntoutus.

 

Suomeen tulee tällä hetkellä sodan keskeltä tuhansia ukrainalaispakolaisia. Osa heistä on nähnyt ja kokenut sodan ja pakolaisuuden vuoksi asioita, jotka jättävät syvät jäljet mieleen ja kehoon. Onko meillä riittävästi osaamista ja resursseja vakavasti sodan traumatisoimien ihmisten kohtaamiseen ja auttamiseen?

Kolmeosaisessa Pakolaisuuden haavat -podcastissa Matleena Myllyrinne keskustelee Diakonissalaitoksen Psykotraumalogian keskuksen asiantuntijoiden kanssa sodan ja pakolaisuuden aiheuttamista traumoista ja niiden kuntoutuksesta Suomessa. Toisen jakson vieraana on Sotatraumatisoituneiden kuntoutus -hankkeesta vastaava projektipäällikkö Mari Tikkanen.

”Tässä hetkessä, kun Ukrainasta saapuu Suomeen tuhansia ihmisiä suoraan sodan keskeltä, on tärkeää, että riittävää osaamista ja ymmärrystä kriisin ja trauman kohtaamisesta on perusterveydenhuollossa, jolloin ihmiset saa apua nopeasti ja tarpeeksi matalalla kynnyksellä. Varhaisessa vaiheessa saatu tarpeen ja oireen mukainen tuki voi mahdollisesti ennaltaehkäistä myöhempää mielenterveyden ongelmien kehittymistä”, Mari Tikkanen sanoo.

Tikkasen vetämä moniammatillinen työryhmä tekee paitsi potilastyötä, myös kouluttaa ja konsultoi esimerkiksi perusterveydenhuollon ammattilaisia.

Psykotraumatologian keskuksesta apua voi saada pakolaisuuden, sodan tai kidutuksen vuoksi traumatisoituneet pakolaisaseman saaneet henkilöt sekä eri alojen ammattilaiset, jotka omassa työssään heitä kohtaavat. Potilaita otetaan vastaan lähetteellä, eli terveydenhuollon ammattilainen voi tehdä hoidon tarpeen arviointiin perustuen lähetteen pakolaistaustaisesta henkilöstä.

Keskuksessa tarjotaan hoidon tarpeen arviointeja, hoitoa ja kuntoutusta aikuisille, lapsille, nuorille ja perheille. Erilaista konsultaatiota, koulutusta ja työnohjausta voivat saada sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset, mutta myös esimerkiksi opetusalan ja työvoimahallinnon ammattilaiset.

Podcast on osa PALOMA-osaamiskeskuksen toimintaa, joka on saanut rahoitusta Euroopan Unionin sisäasioiden Turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahastosta sekä sosiaali- ja terveysministeriön mielenterveysstrategiasta.

Pakolaisuuden haavat -podcast löytyy myös Spotify-palvelusta. Linkki sarjaan: Pakolaisuuden haavat

Lisätietoa:

Sotatraumatisoituneiden kuntoutus Diakonissalaitoksella
Mari Tikkanen, mari.tikkanen@hdl.fi, 050 314 2013

Diakonissalaitoksen Psykotraumatologian keskuksen Paloma-osaamiskeskus
Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: