Pride on mielenosoitus ihmisoikeuksien puolesta

30.6.2022

Ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden puolesta on työskenneltävä niin pitkään, että ne ovat totta myös jokaisen vähemmistön arjessa. Diakonissalaitos on myös vuonna 2022 Helsinki Priden virallinen yhteistyökumppani, ja osallistuu Pride-viikkoon monin eri tavoin. Tärkein työ tehdään kuitenkin vuosittaisten Pride-juhlien välillä.

Sateenkaarilippu roikkuu kaiteella.

Kansainvälinen Pride-liike sai aikoinaan alkunsa mellakasta, jossa vastustettiin mielivaltaista syrjintää, kansalaisoikeuksien polkemista ja sukupuolivähemmistöjen systemaattista sortoa. Vuoden 1969 tapahtumien jälkeen on tapahtunut paljon kehitystä, ja asiat ovat menneet eteenpäin. Pridesta on tullut maailmanlaajuinen ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisuuden kansanliike ja juhla.

Juhannuksen tapahtumat Oslossa osoittivat, että suureen juhlaan ei vielä ole aihetta: yhdenvertaisuuden ja ihmisoikeuksien toteutumisen puolesta on vielä paljon tehtävää. Tähän työhön tarvitaan ihan jokaista ihmistä ja organisaatiota.

”On kohtuutonta, että nämä perustavaa laatua olevat ihmisarvokysymykset ovat asioita, joiden puolesta joudutaan edelleen osoittamaan mieltä. Niin kauan kuin näin on, Pride-yhteisön viesti on tärkeä ja siihen soisi jokaisen vastuullisen organisaation yhtyvän arjen teoissaan”, sanoo Diakonissalaitoksen toimitusjohtaja Olli Holmström.

Syrjinnän nollatoleranssi ei riitä

Diakonissalaitoksella on nollatoleranssi kaikelle syrjinnälle, mutta se ei riitä: monimuotoisuus on rikkaus, jota haluamme vaalia sekä 2700 ammattilaisen työyhteisönä, että asiakkaidemme kanssa.

Yhdenvertaisuus on yksi Diakonissalaitoksen vastuullisuusohjelman kolmesta painopisteestä, ja tekoja sen puolesta tehdään suunnitelmallisesti ja pitkällä jänteellä.

Sukupuolineutraalit nimikkeet otettiin jo aiemmin käyttöön, kun esimiehet muuttuivat esihenkilöiksi, lakimies lakiasiainpäälliköksi ja palveluesimiehet yksikönjohtajiksi. Keväällä koko konsernissa käyttöönotetussa henkilöstötietojärjestelmässä voi valita sukupuolekseen muun, tai halutessaan olla kertomatta sitä kokonaan. Kesällä valmistuvan remontin jälkeen konsernin hallintorakennuksen wc-tilat ovat edelleen myös sukupuolineutraalit.

”Toisinaan pienet, valtaväestölle merkityksettömiltä tuntuvat muutokset toiminnassa voivat olla se ratkaiseva asia, ja antaa ihmiselle kokemuksen nähdyksi tulemisesta. Meillä on organisaationa oltava nöyryyttä kuunnella herkällä korvalla palautetta ja tehtävä muutoksia heti kun toiminnassa muutettavaa on”, Holmström sanoo.

Sateenkaariverkosto kirittäjänä

Vuosi sitten Helsinki Pride -viikon aikana perustettu työntekijöiden Sateenkaariverkosto aloitti toimintansa syksyllä, ja on jo tuonut oman lisänsä Diakonissalaitoksen kehittämiseen.

Sateenkaariverkosto on kaikille Diakonissalaitoksen työntekijöille tarkoitettu verkosto, joka toimii vertaistukena, luo hyvinvointia ja kirittää yhdenvertaisuuteen. Verkostoon ovat tervetulleita sekä sateenkaarevat työntekijät että kaikki, jotka haluavat edistää yhdenvertaisuuden toteutumista liittolaisina.

Sateenkaariverkoston ensimmäisenä toimintavuonna keskustelua käytiin muun muassa liittolaisuudesta sekä turvallisemman tilan luomisesta. Verkoston aloitteesta työstetyt Turvallisemman tilan periaatteet otetaan käyttöön koko talossa, ja verkoston vapaaehtoiset on mukana periaatteiden kouluttamisen ja perehdyttämisen suunnittelussa.

”On hienoa, että jo työpaikan rakenteet esimerkiksi juuri tällaisten verkostojen muodossa nostavat esiin näitä asioita – näin ne eivät jää yhden ihmisen varaan eikä kukaan joudu ikään kuin taistelijan rooliin, vaan sekä asiakkailla että työntekijöillä olisi lähtökohtaisesti kohdattu olo”, sanoo projektityöntekijä Santtu Niemi, joka on osallistunut Sateenkaariverkoston työhön ja esimerkiksi turvallisemman tilan periaatteiden luomiseen.

Ihmisarvo ja ihmisoikeudet eivät ole mielipidekysymyksiä. Yhdenvertaisuus ei tapahdu itsestään, vaan sen puolesta on työskenneltävä herkeämättä joka päivä. Työ jatkuu.

Lue lisää

Sateenkaariverkosto liputtaa monimuotoisuuden puolesta
Diakonissalaitos ottaa Turvallisemman tilan periaatteet käyttöön koko konsernissa
Liittolaisuus rakentaa yhdenvertaisuutta

Lisätietoa

toimitusjohtaja Olli Holmström, olli.holmstrom@hdl.fi, 050 483 6313
viestintäpäällikkö Jenni Sarolahti, jenni.sarolahti@hdl.fi, 050 372 0828

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: