Auta Itä-Euroopan romanityttöjä ja -naisia

Lahjoita ja tue syrjittyjen romanityttöjen koulunkäyntiä ja romaninaisten työllistymistä.

Sinä voit auttaa.
LAHJOITA NYT

Valoisampi tulevaisuus Itä-Euroopan romanitytöille ja -naisille

”Valea Seacăn romaninaiset eivät ole etuoikeutettuja valitsemaan, millaisen elämän haluaisivat itselleen. Heidän arjessaan kaikessa on loppujen lopuksi kysymys selviytymisestä”, kertoo Diakonissalaitoksen romanialaisen kumppanijärjestön E-Romnjan työntekijä Anca Nica.

Romanivähemmistö on Euroopan suurimpia etnisiä vähemmistöjä. Valtaosa heistä asuu Itä-Euroopassa. Euroopan romaneista 80 prosenttia elää köyhyysrajan alapuolella ja 30 prosentilla ei ole kodissaan juoksevaa vettä. Monilla ei ole edes maansa kansalaisuutta tai peruspalveluihin oikeuttavia henkilöpapereita.

Valtaväestön yleinen asenne romaneita kohtaan on monissa maissa erittäin syrjivä. Jopa pelastushenkilöstö voi hätätilanteessa kieltäytyä tulemasta romaniyhteisöjen alueelle.

Romaninaisten oikeuksia on poljettu pitkään, mutta nyt monet heistä ovat alkaneet puuttua tilanteeseensa. Diakonissalaitos tekee yhteistyötä näiden edelläkävijöiden perustamien romaninaisjärjestöjen kanssa romaninaisten ja -tyttöjen aseman parantamiseksi.

Käytännössä työ tarkoittaa esimerkiksi tyttöjen koulunkäynnin tukemista, apua naisten työllistymiseen tai pienyritysten perustamiseen sekä romaninaisten vaikuttamismahdollisuuksien parantamista. Yleinen vaikuttamistyö romaneihin kohdistuvan syrjinnän vähentämiseksi on myös tärkeässä roolissa.

Kun E-Romnja Diakonissalaitoksen tukemana aloitti työn Valea Seacăn kylässä Itä-Romaniassa, siellä ei ollut tyttöjä, jotka olisivat halunneet kouluun. Nyt 90 % hankkeen koulutusta tukevissa ryhmissä mukana olleista tytöistä on jatkanut opintojaan.

”Hankkeemme muutti heidän elämänsä ja tavan, jolla he katsovat sitä”, Anca Nica summaa.

 

Diakonissalaitos edistää romaninaisten ja -tyttöjen oikeuksia Bulgariassa, Kosovossa, Moldovassa, Romaniassa, Ukrainassa ja Valko-Venäjällä.

Lue lisää romanityöstämme Itä-Euroopassa

 

 

 

 

Uutisia työstämme Itä-Euroopassa

Rahankeräyslupa: Poliisihallituksen lupanumero RA/2021/556. Tämän sivun kautta lahjoitetut varat käytetään romanivähemmistöjen auttamiseksi Itä-Euroopassa.