Auta Itä-Euroopan romanikylien asukkaita

Koronakriisi koettelee jo ennestään vaikeassa asemassa olevia romaneita Bulgariassa ja Romaniassa. Lahjoita ja auta.

Lahjoita

150€

Lahjoita

50€

Lahjoita

30€

Lahjoita

  1. Valitse summa
  2. Syötä yhteystietosi
  3. Valitse maksutapa
  4. Kiitos lahjoituksestasi

”Mitä teemme käsisaippualla, ellei ole vettä?”

Väestöntiheys ja onnettomat saniteettiolot ovat itäeurooppalaisten romaniyhteisöjen jatkuva haaste. Koronaviruksen aikana romanien haavoittuvaisuus kasvaa uusiin mittasuhteisiin.

“Romaniviha ja rasismi voimistuvat kriisitilanteissa. Kylät jäävät täysin heitteille. Esimerkiksi Romanian Valea Seacassa, mistä monet siirtolaiset saapuvat Suomeen, on suuria ongelmia puhtaan veden saatavuudessa. Yhteisöjä ohjeistetaan käsien pesemiseen, mutta vesipisteiden puuttuessa se on mahdotonta. Keskeinen tavoite on saada pikaisia parannuksia vesihuoltoon yhteiskäyttöön tarkoitetuilla kaivoilla ja pumpuilla”, kertoo E-Romnja -järjestön projektikoordinaattori Anca Nica.

Romaniassakin hallitus ohjeistaa ihmisiä ylläpitämään sosiaalista etäisyyttä ja karanteeniolosuhteita. Se on tiiviisti asutuissa romaniyhteisöissä vaikeaa, jopa mahdotonta.
“Isot perheet asuvat yhdessä huoneessa, jossa ei välttämättä ole sähköä. Eristäytyminen vaikuttaa myös toimeentuloon; vähäisiäkään tuloja ei enää saa, eikä sosiaaliturvaa ole. Siksi ihmisiltä puuttuu esimerkiksi lääkkeitä perussairauksiin. Se asettaa heidät riskiryhmään.”

Valea Seacan väki on pulassa. Terveydenhuoltoa tai apteekkeja ei ole lähialueilla, ja matkustamista on rajoitettu. “Tällä hetkellä tarvitsemme lääkkeiden ja vesihuollon lisäksi ruokaa, hygieniatuotteita ja esimerkiksi kuukautissuojia sekä vaippoja. Sisukkuutta löytyy, mutta resursseja puuttuu.”

Diakonissalaitos ja yhteistyökumppani E-Romnja tekevät työtä romanien aseman parantamiseksi heidän kotimaassaan. Esimerkiksi yhdessä perustettu Valea Seacan yhteisökeskus Biroul Femeilor (Naisten Toimisto) helpottaa asukkaiden tilannetta koronakriisissä: Keskuksessa on paremmat mahdollisuudet hygienian hoitamiseen kuin kyläläisten kodeissa. Siellä tarjotaan myös kerran viikossa ruokaa, mikä kohentaa köyhyydessä elävien ihmisten ravitsemusta.

Uutisia työstämme Itä-Euroopassa

Rahankeräyslupa: Poliisihallituksen lupanumero RA/2021/556. Tämän sivun kautta lahjoitetut varat käytetään romanivähemmistöjen auttamiseksi Itä-Euroopassa.