ETSIVÄN VANHUSTYÖN VERSTAS =
Etsivän vanhustyön toimintamallin valmennus + etsivän vanhustyön työpaja + työparimentorointi
Suositeltavaa toteuttaa kokonaisuutena, mutta myös yksittäiset osatoteutukset mahdollisia.
Mitä?
Verstas auttaa vanhustyön ammattilaisia tunnistamaan etsivän vanhustyön kohderyhmää ja tilanteita sekä alueellisen verkoston yhteistyön mahdollisuuksia.
Kenelle?
Vanhuspalveluissa työskentelevät tai muuten omassa roolissaan ikääntyneitä kohtaavat. Vanhuspalvelujen ja etsivän vanhustyön kehittäjät. Etsivää vanhustyötä jo toteuttavat tai toteuttamista suunnittelevat. Ikääntyneiden palveluista päättävät.
Miksi?
Etsivän vanhustyön verstas auttaa
- ammattilaisia oivaltamaan etsivän vanhustyön toimintamallin mahdollisuudet suhteessa omaan toimintaympäristöönsä
- tunnistamaan etsivän vanhustyön kohderyhmä, palvelukatveet ja monialaisen verkoston yhteistyön mahdollisuudet tietyllä alueella
- löytämään alueellisesti sopivia ratkaisuja etsivän vanhustyön toteuttamiseen.
ETSIVÄN VANHUSTYÖN VERSTAAN ELEMENTIT
Etsivän vanhustyön toimintamallin VALMENNUS
Etsivän vanhustyön toimintamalli vaikuttavaan verkostotyöhön -mallin rakenne ja ne asiakas- ja verkostokokemukset, joihin malli perustuu.
- Asiakas oivaltaa toimintamallin mukaisen työtavan hyödyt ja mahdollisuudet.
- Asiakas saa hiljaista tietoa niistä asiakas- ja verkostotyön kokemuksista, joihin toimintamalli perustuu.
- Keskiössä: Toimintamallin elementit ja etsivän vanhustyön asenne.
- Kokoonpano: Alueella ikääntyneitä kohtaava verkostoa. Diakonissalaitoksen etsivän vanhustyön asiantuntijat valmentavat.
Etsivän vanhustyön TYÖPAJA
”Kuinka me voisimme hyödyntää mallia?” ”Kenestä meillä on huoli, kuka täytyy löytää?” Asiakas ottaa ensimmäisiä askeleita toimintamallin soveltamiseen eli yhteinen oivallus alueellisesta etsivästä työstä ja sen tarpeesta.
- Keskiössä: Asiakas tunnistaa oman alueellisen etsivän työn kohderyhmän, etsivän työn tilanteita ja verkoston yhteistyön mahdollisuuksia.
- Asiakas saa työpajassa syntyneet tulokset / yhteenvedon / lopputuotoksen alueellisen etsivän työn kehittämiseen.
- Kokoonpano: Alueella ikääntyneitä kohtaavaa verkostoa. Diakonissalaitoksen etsivän vanhustyön asiantuntijat fasilitoivat.
Etsivän vanhustyön TYÖPARIMENTOROINTI
- Toimintamallin työparimallin mukaista asiakastyötä tukeva työskentely. Asiakas saa henkilökohtaista tukea valmennuksessa ja työpajassa oivalletun vakiinnuttamisessa omaan asiakastyöhön. Asiakas saa reflektoida työtään luottamuksellisesti, kiireettä ja omien tavoitteiden mukaisesti.
- Keskiössä: Oivalletun vieminen käytäntöön asiakastyön ja toimintamallin kokeilujen reflektoinnin avulla.
- Kokoonpano: Mentorointiparin muodostavat kotikäyntejä tekevä ammattilainen (tai työpari) ja Diakonissalaitoksen etsivän vanhustyön asiantuntija.