Nuotti-valmennuksesta apua motivaation ja itselle sopivan opintopolun löytämiseen

14.5.2024

Hakeuduin Nuotti-valmennukseen, oman äitini suosituksesta. Vamoksella infossa kiinnostuin heti Nuotista ja koin, että tämä valmennus sopisi itselleni parhaiten. Tiesin, että tulen tarvitsemaan apua ainakin opiskelu paikan löytämiseen, motivaation herättelyyn sekä tulevaisuuden rakentamiseen. Syynä Nuottiin hakemiseen oli myös se, että minulla ei ollut koulu- tai työpaikkaa ja eikä juuri mitään tulevaisuuden suunnitelmia.

Arki ennen nuottia

Aiemmin minulla ei ollut päivissä juuri minkäänlaisia rutiineja ja päivät sulivat toisiinsa. Päivisin en juuri tehnyt muuta kuin katselin ohjelmia, pelasin ja kävin noin kerran viikossa autokoulu tunneilla. Keskeytin opiskelun kiinteistöpuolella, koska mielenkiinto ei riittänyt ja kyseinen ala ei tuntunut omalta. Keskittymisvaikeudet saattoivat liittyä opintojen keskeytymiseen.

Valmennuksen alussa mietittiin yhdessä mitä kohti haluan mennä ja mikä on minulle tärkeää. Toivoin saavani apua esimerkiksi asioiden aloittamisen vaikeuteen ja halusin löytää itselleni mielenkiintoisen alan, jota voisin opiskella. Sain paljon tukea alan löytämiseen. Katsottiin ja luettiin yhdessä valmentajan kanssa tietoja eri aloista, tehtiin netissä ammatinvalinta testejä, mietittiin mitkä työn ominaisuudet ovat itselleni tärkeitä ja niistä lähdettiin kartoittamaan minua kiinnostavia aloja. Työn ominaisuuksien pohtiminen auttoi itseäni parhaiten, koska se rajasi paljon epämieluisia aloja pois ja helpotti hakemaan muutamaan itselle mieluisaan opiskelu paikkaan.

Olen saanut Nuotista apua motivaation löytämiseen, tekemistä ja apua arkeen. Olen oivaltanut valmennuksen aikana, että minulla riittää motivaatio minua oikeasti kiinnostaviin ja hyödyttäviin asioihin. Oivalsin myös, että motivaatioon liittyy riittävä uni. Mielestäni unen saanti vaikuttaa eniten. Jos ei nuku, ei jaksa tehdä mitään, jolloin keskittyminenkin on vaikeaa. Olen myös oppinut tunnistamaan omia sisäisiä ja ulkoisia motivaatiotekijöitä, ettei jäisi esimerkiksi jälkeen opiskeluissa tai elämässä ylipäätään. Olen oppinut löytämään myös omia vahvuuksia. Teen asioita, jotka ovat itselleni tärkeitä. Olen sitoutunut saavuttamaan tavoitteeni, vaikka se veisi aikaa. Yksi itselleni tärkeimmistä oivalluksista on, että haluamani asiat ovat mahdollisia. Valmentajani on haastanut minua kysymyksillä ja palautteilla, jotka ovat auttaneet miettimään omaa tulevaisuuttani ja hoksaamaan itsestäni asioita, joista en ole aiemmin tiennyt.

Apua motivaation löytämiseen ja arvojen tunnistamiseen

Mukava valmentaja ja joustavat valmennusajat ovat auttaneet minua saamaan asioita eteenpäin. Vamokselle kun tulee, niin on hyvä ja lämmin tunnelma, aina saa olla oma itsensä. Saa riittävästi aikaa omiin pohdintoihin ja saa kertoa vapaasti omat mielipiteensä asioihin.

Sen lisäksi, että olen saanut apua motivaation löytämisessä ja keskittymisessä, olen oppinut tunnistamaan omia arvoja ja asioita, jotka ovat itselleni tärkeitä tulevaisuuden rakentamiseksi. Arvomaailman pohdinnasta olen oppinut, mitkä asiat kannattaisi siirtää etusijalle. Itselleni tärkeimpiä asioita ovat perhe, terveys, koulutus ja rahan saanti. Olen saanut tietoa siitä, mikä auttaa ja haittaa keskittymistä.

Nuotti-valmennuksen myötä elämässäni muuttuneita asioita ovat isot ja hyvät tulevaisuuden suunnitelmat, parempi asenne kouluun menemisessä ja opintojen suorittamisessa. Sain myös valmentajalta apua koulupaikkoihin tutustumisessa ja kouluun hakemisessa.

Opinnoissa minua innostaa se, että saan itselleni koulutuksen, jonka jälkeen voin lähteä tekemään töitä ja saada työstä rahaa. Minua epäilyttää vähän, että riittääkö keskittyminen ja motivaatio, mutta aina kannatta yrittää parhaansa. Tavoitteeni opinnoissa on saada uusia kokemuksia ja oppia uusia asioita, saada rutiinit takaisin ja ylipäätään päästä takaisin koulu elämään.

Kokemukset Nuotti-valmennuksesta on pelkästään hyviä. Valmennus sopii hyvin nuorille, jotka eivät tiedä vielä, mitä tehdä tulevaisuudessa. Se sopii myös nuorille, jotka eivät ole löytäneet vielä itselleen mielekästä alaa, jota opiskella ja tarvitsevat ulkopuolista ja tiivistä apua.

Ilman tiivistä valmennusta en luultavasti olisi hakenut koulupaikkaa itselleni, vaan olisin vieläkin lähtöpisteessä tai hakenut vain töitä ja opinnot olisivat jääneet.

Kirjoittaja on Nuotti-valmennuksen pian päättävä 18 vuotias nuori.

 

Lue lisää Vamoksen antamasta Nuotti-valmennuksesta
Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: