Sydän mukana: Turvallisuus on ykkönen palveluasumisyksikössä

26.8.2022

Millaista on turvallisuusohjaajan työ Diakonissalaitoksella? Tehostetun palveluasumisen yksikkö Tammitupa tarjoaa turvallisen kodin aikuisille, joilla on haasteita päihteiden ja mielenterveyden kanssa. Toni kertoo työstään Sydän mukana -sarjassa.

Mies seisoo puuhun nojaten ja hymyilee.

Tuttu vartija saapuu kiertokäynnillään Tammitupaan. Tällä kertaa kenelläkään ei ole hätä. Aika ajoin rauhoittamisapua tarvitaan, sillä monilla asukkaista on kaksoisdiagnoosi: sekä päihde- että mielenterveysongelmia. Esimerkiksi keskinäiset velat tai erilaiset väärinkäsitykset voivat aiheuttaa kahnauksia.

Jos tulee uhkaava tilanne, niin työntekijöille järjestetään aina defusing-purkutilaisuudet. Tarvittaessa pääsee juttelemaan työterveyshuollon kautta myös muille ammattilaisille, kertoo vajaan vuoden Tammituvan turvallisuusohjaajana toiminut Toni.

Jokaisessa Diakonissalaitoksen yksikössä on turvallisuusvastaava. Hänen tehtävänään on huolehtia myös uusien työntekijöiden turvallisuusperehdytyksestä. Tulokkaiden kanssa käydään ennalta läpi muun muassa paloturvallisuuskysymykset sekä asukkaiden kohtaamiseen liittyvät hankalat tilanteet. Ohjeisiin voi helposti palata myöhemmin, sillä ne ovat turvallisuuskansiossa. Vaaratilanteet käydään aina läpi säännöllisissä turvallisuuspalavereissa.

 

Yhteistä tekemistä ja tukea arjen asioihin

Tonin arkeen kuuluu auttaa Tammituvan asukkaita esimerkiksi verkkopankin käytössä, lääkäri- tai Kela-käynneillä ja hakemusten täyttämisessä. Ohjaajat järjestävät asukkaille myös muuta mielekästä tekemistä, joka vie ajatukset pois päihteistä. Voidaan vaikka pelata bingoa, biljardia tai minigolfia.

Asukkaiden kanssa on paljon mahdollisuuksia tehdä asioita. Voidaan käydä vaikka Linnanmäellä, jos asukkaat sitä toivovat.

Mies istuu pöydän ääressä.

Osalla asukkaista elämäntilanteen syyt ulottuvat yli sukupolvien. Toiset taas ovat eläneet ihan tavallista arkea, käyneet töissä tai pyörittäneet isojakin yrityksiä, mutta sairaus on muuttanut elämän suunnan.

Vaikka ulkopuoliset näkevät usein vain asukkaidemme ongelmat, täällä jokainen on oma persoonansa. Kaikista löytyy hyviä puolia, Toni kertoo.

Männikkö suoritti nuorena rakennusalan perustutkinnon ja työskenteli työmailla ennen kouluttautumistaan lähihoitajaksi. Alanvaihtoon innosti mahdollisuus päästä “siisteihin sisätöihin” ja omien arvojen mukaiseen työhön.

Diakonissalaitoksella työhön kuuluvat turvallisuuden lisäksi olennaisina periaatteina vieraanvaraisuus ja rohkeus.

Vieraanvaraisuus näkyy työkavereiden kesken erityisesti siinä, miten uudet työntekijät otetaan vastaan.

Uusi työntekijä toivotetaan työryhmään mukaan aktiivisesti ja myönteisesti. Tavoite on, että työyhteisöön tuleminen on helppoa.

Rohkeus näkyy siinä, että vaikeat asiat, kuten päihteiden käytön vähentäminen, uskalletaan ottaa puheeksi.

Parasta on, kun asukas sanoo, että kiitos kun autoit ja olit tukena. En olisi onnistunut ilman sinua.

Kaksi työntekijää juttelee.

 

Katso videolta, millainen oli Tonin työpäivä Tammituvassa.

Lue lisää työstämme ja tutustu avoimiin tehtäviimme: rekrytointi.hdl.fi

Sydän mukana -juttusarjassa tutustutaan Diakonissalaitoksella eri tehtävissä työskentelevien ammattilaisten työhön. Henkilökuntamme koostuu eri alojen osaajista ja asiantuntijoista: Meillä työskentelee mm. lähihoitajia, sairaanhoitajia, sosionomeja, lääkäreitä, valmentajia ja terapeutteja. Haluamme olla alan rohkein työpaikka ihmisille, jotka ottavat ammattitaidon ohella sydämensä mukaan töihin. Meillä jokainen tekee työtä ihmisarvon puolesta. #sydänmukana

 

Teksti Jussi Eronen
Kuvat Jarkko Mikkonen

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: