Sydän mukana: Tomas haki uralleen vauhtia esihenkilöhautomosta

7.7.2022

Millaista on yksikönjohtajan työ Diakonissalaitoksen palveluksessa? Tomas Öhmanin ensimmäinen johtajatehtävä oli vetää 22-paikkaista nuorten aikuisten kehitysvammaisten asumisyksikköä Omakoti Sofiaa Espoon Matinkylässä. Sydän mukana-sarjan tässä osassa Tomas kertoo urapolustaan.

Kauluspaitainen parrakas mies hymyilee kameralle

 

Tomas toimi pitkään fysioterapeuttina Helsingin kaupungilla. Sen jälkeen hän siirtyi sosiaaliohjaajan sijaiseksi, pääsi sieltä kehitysvammaisten asumisen projektitöihin, kunnes Diakonissalaitoksesta löytyi uusi urapolku.

– Diakonissalaitoksella on valtava määrä erilaisia tehtäviä. Itsekin olen tullut ensin palveluvastaavaksi esihenkilöhautomoon ja sitä kautta omaa yksikköä johtamaan.

Esihenkilöhautomossa harjoiteltiin puolen vuoden ajan työn ohella yksikön johtamista. Koulutukseen sisältyi luentoja ja tehtäviä, siellä vaihdettiin ajatuksia ja osaamista kollegojen kanssa sekä opittiin johtamisesta ja Diakonissalaitoksen organisaatiosta.

– Uudelle työntekijälle kerron aina Diakonissalaitoksen monipuolisista mahdollisuuksista kehittää itseään ja kouluttautua, Tomas sanoo.

Koulutusmahdollisuuksia talossa riittää, halutessaan voi opiskella vaikka neuropsykiatriseksi valmentajaksi.

Kaksi työntekijää pöydän ääressä maskit päällä.

Moniammatillisessa tiimissä jokaisella on mahdollisuus tuoda esiin omia ajatuksiaan. “Niistä muodostuu meidän oma tapamme toimia”, sanoo Tomas.

Omakoti Sofia tukee nuoria aikuisia 

Omakoti Sofiassa asuu nuoria aikuisia, joilla on erilaisia arjen haasteita. Osa kulkee itse bussilla koulussa, osa taas käy töissä tuetusti. Toiset tarvitsevat enemmän tukea elämäänsä. Yhdessä nuorten kanssa pyritään siihen, että he voivat elää omannäköistään ja mahdollisimman itsenäistä arkea. 

Tomas pitää työnsä tähtihetkinä tilanteita, joissa esimerkiksi aiemmin herkästi kiivastunut nuori oppii toimimaan rauhallisesti. Myös nuorten uusien taitojen oppiminen ilahduttaa työntekijöitä. 

– Heiltä voi puuttua vaikka taito pedata sänky. Tätä lähdetään harjoittelemaan yhdessä vaihe vaiheelta, pikkuhiljaa toiminta muuttuu itsenäisemmäksi. Lopulta se onnistuu vähäisellä avulla tai kokonaan ilman avustusta. 

Nuorten aikuisten yksikössä vaihtelevuus on työn suola. 

Yhtenä hetkenä voi olla avaamassa jonkun kanssa viemäriä, toisena paistamassa ranskalaisia ja kolmantena lähdössä jonkun kanssa lääkärireissulle. Jokainen päivä on täysin erilainen. 

Mies nojaa keltaiseen seinään ja katsoo kameraan.

Uudelle työntekijälle Tomas kertoo aina Diakonissalaitoksen monipuolisista mahdollisuuksista kehittää itseään ja kouluttautua.

Sofian moniammatillisessa tiimissä työskentelee yksikön johtajan lisäksi sosionomeja, sairaanhoitajia, lähihoitajia, toimintaterapeutti ja muita terapeuttitaustaisia osaajia. Tiimissä jokaisella on mahdollisuus tuoda esiin omia ajatuksiaan. “Niistä muodostuu meidän oma tapamme toimia.” 

Diakonissalaitoksen arvot ja periaatteet näkyvät työn arjessa joka päivä. 

– Rohkeus näkyy työssäni niin, että olen innostuva ja lähden mielelläni kokeilemaan uusia juttuja, Tomas sanoo.  

– Sydän mukana tässä työssä tarkoittaa sitä, että on aito halu tehdä työtä niiden ihmisten hyväksi, jotka tukea ja apua tarvitsevat. Olemme arjen suruissa ja iloissa mukana, koko ajan siinä rinnalla kulkemassa.  

Katso videolta, millainen oli Tomasin työpäivä Omakoti Sofiassa. Tomakselle tarjoutui loppukeväästä 2022 mahdollisuus päästä kehittymään Diakonissalaitoksen sisällä uusissa tehtävissä. Hän työskentelee nykyisin toisen yksikön, ryhmäkotiasumista aikuisille kehitysvammaisille tarjoavan Pellaksen johtajana. 

 

Sydän mukana -juttusarjassa tutustutaan Diakonissalaitoksella eri tehtävissä työskentelevien ammattilaisten työhön. Henkilökuntamme koostuu eri alojen osaajista ja asiantuntijoista: olemme muun muassa lähihoitajia, sairaanhoitajia, sosionomeja, lääkäreitä, valmentajia ja terapeutteja. Haluamme olla alan rohkein työpaikka ihmisille, jotka ottavat ammattitaidon ohella sydämensä mukaan töihin. Meillä jokainen tekee työtä ihmisarvon puolesta. #sydänmukana   

Teksti Jussi Eronen
Kuvat Jarkko Mikkonen

 

Lue lisää työstämme ja tutustu avoimiin tehtäviimme
Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: