Sydän mukana: Hyvinvointimentori huolehtii itsestään auttaakseen muita  

13.12.2022

Sydän mukana -juttusarjassa on asiaa nyt jaksamisesta. Diakonissalaitoksella työntekijöiden jaksamista tuetaan monin tavoin. Hyvinvointisetelien, työpsykologin ja työsuhdepyörien tyyppisten etujen lisäksi konsernissa  on hyvinvointimentoreita. Heidän puoleensa voi kääntyä arjen murheissa. Yksi mentoreista on Annu Aromaa. 

Nainen nojaa seinään. Hänellä on sininen kasvomaski.

Pohjois-Espoossa sijaitsevan Hiialan pienryhmäkodin seitsemää monivammaista lasta autetaan kansainvälisin opein. Yksikköä johtava Annu Aromaa on tuonut ideoita Australiasta, jossa hän teki neljä vuotta vammaistyötä. 

Kengurujen maassa esteettömyys on otettu kaupunkisuunnittelussa huomioon. Lisäksi Australiassa ollaan edelläkävijöitä esimerkiksi osallisuuden ja vuorovaikutuksen tukemisessa.  

Suomeen tultuani pääsimme rakentamaan meillekin lahjoitusvaroin esteetöntä leikkipuistoa, Annu kertoo. 

Yhdessä leikkimisen mahdollistaminen on yksi esimerkki Hiialan pienryhmäkodin lapsilähtöisestä toiminnasta. Samat asiat, joista kehitysvammaiset lapset arjessaan nauttivat, ovat tärkeitä myös työntekijöiden hyvinvoinnille. 

Työntekijöillämme on mahdollisuuksia toteuttaa itseään työpäivän aikana. Se tapahtuu lasten ehdoilla, mutta omia vahvuuksia käyttäen. Meillä on muun muassa aistihuone ja pallomeri.  

Nainen on kumartunut lapsen puoleen.

Hyvinvointimentori osaa kuunnella

Diakonissalaitoksella säännölliset työhyvinvointikyselyt selvittävät, miten ihmiset voivat. Kyselyistä johdetaan tavoitteet, joita parannetaan seuraavaan kyselyyn mennessä. Nämä tavoitteet ohjaavat yksikönjohtajien kuten Annun työtä.  

Kolmivuorotyötä tehneenä sairaanhoitaja-terveydenhoitajana hän tuntee työn ja muun elämän yhteensovittamisen vaativuuden. Tämä oli yksi syy hakeutua hyvinvointimentoriksi. 

Kun tiimi voi hyvin, asukkaat voivat hyvin. 

Diakonissalaitoksella hyvinvointimentorit sparraavat työntekijöitä esimerkiksi ajankäytön hallinnassa, vuorovaikutuksessa, psykologisessa turvallisuudessa tai ravitsemuksessa.  

Mentorin on tärkeä huolehtia omasta palautumisestaan, jotta voi tukea muita. Annu rentoutuu luonnossa liikkumalla, vaeltamalla ja valokuvaamalla. 

– Jos pitäisi antaa joku neuvo, niin ensimmäinen olisi se, että on itselleen armollinen. Ihan kaikkeen ei tarvitse pystyä, ihan kaikesta ei tarvitse suoriutua kymmenen kautta kymmenen”.  

Katso videolta, millainen oli Annun työpäivä Hiialassa.  

Lue lisää työstämme ja tutustu avoimiin tehtäviin

Sydän mukana -juttusarjassa tutustutaan Diakonissalaitoksella eri tehtävissä työskentelevien ammattilaisten työhön. Henkilökuntamme koostuu eri alojen osaajista ja asiantuntijoista: meillä työskentelee muun muassa lähihoitajia, sairaanhoitajia, sosionomeja, lääkäreitä, valmentajia ja terapeutteja. Haluamme olla alan rohkein työpaikka ihmisille, jotka ottavat ammattitaidon ohella sydämensä mukaan töihin. Meillä jokainen tekee työtä ihmisarvon puolesta. #sydänmukana   

Teksti Jussi Eronen
Kuvat Jarkko Mikkonen   

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: