Povestea Romani — Romanian romanien tarinoita

Kohtasitko Romanian romanin kadulla, ja mietit, mikä mahtaa olla hänen tarinansa? Vihdoinkin nämä keskuudessamme asuvat, mutta usein etäisiksi jäävät ihmiset saavat puheenvuoron ja kertovat tarinoita elämästään täällä ja muualla.

Esitysajankohdat tulossa!

 

Povestea Romani on Diakonissalaitoksen liikkuvan väestön päiväkeskus Hirundon ja Teatteritalo Universumin Story Sharing Universum -projektin toteuttama esitys, jossa neljä Romanian romania kertoo omasta elämästään. Tarinat kerrotaan romaniaksi ja suomeksi.

Diakonissalaitos on työskennellyt syrjityn Itä-Euroopan liikkuvan väestön parissa Suomessa ja lähtömaissa vuodesta 2008. Hirundo on liikkuvan väestön päiväkeskus ja hätämajoitus Helsingin Vallilassa. Story Sharing Universum on monitaideprojekti, joka toteuttaa mm. Story Sharing Café -tapahtumia, tarinaesityksiä ja työpajoja eri puolella Suomea. UNIVERSUM on neljän helsinkiläisen ammattiteatterin muodostama tuotantotalo joka on toiminut Helsingin Punavuoressa vuodesta 1998.

LisätietoaAntti Jalkanen
antti.jalkanen@hdl.fi
050 593 5737

Esiintyjät

Ciprian tuli Suomeen neljä vuotta sitten ja on töissä kokoaikaisesti.

Joskus on vaikea pukea sanoiksi, kuinka tunnen. Minulle on tärkeää, että ääneni kuullaan. On kunnia päästä eteenne. On ilo päästä kertomaan tarinani.

Rodica on ollut Suomessa 2018 asti ja asuu Espoossa. Hänellä on kaksi lasta, jotka ovat koulussa täällä. 

”Haluaisin että tiedätte että olemme ihan tavallisia ihmisiä. Sanon tämän siksi, että sen jälkeen, kun tulin maahan, olen kokenut monesti, etteivät ihmiset hyväksy minua.” 

Ionica saapui maahan jo 12 vuotta sitten, koska Romaniassa oli vaikeaa. Hän tuli etsimään töitä. Hänellä on kuusi lasta ja 7 lastenlasta. 

”Yleensä siivoan hieman ja myyn Isoa numeroa. Yksi lapsistani sai juuri vauvan, ja haluan lähettää heille extra-rahaa. Sen takia kerään myös pulloja. Olen perheessäni ainoa, jolla on töitä.” 

Gabi tuli Suomeen ensimmäisen kerran jo 13 vuotta sitten kun oli 24-vuotias. Hänellä on Romaniassa kolme lasta, joita hän elättää täältä käsin. 

”Näinä 13 vuotena olen tavannut vain ystävällisiä suomalaisia. Olen todella iloinen, että voin olla mukana tässä projektissa, koska näin monet paikalliset oppivat tuntemaan minut. Ehkä saan myös muutaman vinkin työllistymiseen.”