Näyttely: Edith Sjösten – sisaret ja sisällissota

5.4.2018

Kuvassa saksalaisia potilaita Helsingin Diakonissalaitoksella.

Helsingin Diakonissalaitoksella 13.4.2018 avautuva näyttely Edith Sjösten – sisaret ja sisällissota kuvaa sadan vuoden takaisia tapahtumia Helsingin Diakonissalaitoksen näkökulmasta. Näyttely on esillä 31.8. saakka, ja se on avoinna arkisin klo 9–16, Päärakennus, Alppikatu 2, Helsinki.

 

Kenraalimajuri Rudiger von der Goltzin johtama noin 10 000 miehen vahvuinen Itämeren divisioona saapui vapauttamaan Suomea 3.4. punaisten vallasta. Kun joukot saapuivat 12.4. Helsinkiin, joutui Alppikadun kortteli noin vuorokauden ajaksi osaksi saksalaisten ja punakaartin välistä taistelua. Helsingin vapautuksen ja valkoisten voiton jälkeen diakonissalaitoksen sairaalasta tuli saksalaisten 32. baijerilainen kenttäsairaala marraskuuhun 1918 saakka.

Sisarten kokemuksia eri puolilla eteläistä Suomea

Vuonna 1918 Helsingin Diakonissalaitos oli sairaala, se ylläpiti kahta lastenkotia sekä koulutti naisia diakonissoiksi. Heitä työskenteli sisällissodan aikana seurakuntasisarina, hoitokodeissa ja kuntien sairaaloissa. Useimmat palveluspaikat sijoittuivat punaisen Suomen puolelle. Näyttely kertoo heidän kokemuksistaan ja tuntemuksistaan vuoden 1918 aikana. Aineisto perustuu kirjeisiin, joita sisaret eli diakonissat ja koesisaret lähettivät Diakonissalaitokselle.

Päiväkirjamerkintöjä rintamalta ja vankileiriltä

Keskeisessä osassa näyttelyssä on diakonissa Edith Sjösten. Hänen päiväkirjamerkintöjen välityksellä päästään valkoisten huoltojoukkojen mukana rintamalle, muun muassa Heinolaan, Länkipohjaan ja Lempäälään sekä Syrjäntaan taistelujen raunioille. Edith jatkaa päiväkirjaansa heinäkuussa Tammisaaren vankileirillä, jossa hän oppii ymmärtämään punaisten näkökantoja.

”Helsingin Diakonissalaitoksen toiminta on muuttunut sadassa vuodessa eikä Alppikadun korttelissa näy millään tavoin sadan vuoden takaiset tapahtumat. Mutta sisällissodan merkkivuonna on syytä muistaa laitoksen tuona aikaista toimintaa ja siihen liittyneitä tapahtumia, sillä ne ovat paitsi osa Helsingin Diakonissalaitoksen historiaa, myös osa Helsingin ja koko Suomen historiaa”, toteaa näyttelyn käsikirjoituksesta vastannut intendentti Jaana af Hällström. Museon vapaaehtoinen Birgitta Geust on koonnut näyttelyyn sisar Edithin elämäkerran.

Diakonissalaitoksen museossa esillä olevaa näyttelyä täydentää kaksi verkko-ohjelmaa, jotka on optimoitu puhelinruudulle sopivaksi. Käytössä on museoiden yhteinen ns. Seinätön museo-sovellus.

Sisaret ja sisällissota Edith Sjösten (på svenska)

Näyttelyä täydentää lisäksi julistekooste, joka on esillä Alppikadun Kahvilassa (Lina-rakennus). Sota-aika/Krigstid -julisteissa uudet sotakuvat yhdistyvät sadan vuoden takaisiin ajatuksiin ja tapahtumiin. Pohjimmaisena kysymyksenä niissä on: Mikä on muuttunut?

Lisätietoja

Jaana af Hällström
Intendentti
jaana.af.hallstrom@hdl.fi
040 485 3545

 

 

Lue seuraavaksi: uusimmat artikkelit