Asunnottomille henkilöille suunnatut palvelut vahvistuivat Helsingissä

13.1.2023

Euroopan liikkuvalle väestölle tarkoitettu hätämajoitus siirtyi vuoden alussa Diakonissalaitoksen sote-palveluiden vastuulle. Myös uusi asunnottomille helsinkiläisille suunnattu Silta-yksikkö on juuri aloittanut toimintansa.

Paperista leikattu talo, jonka keskellä sydän.

Hätämajoitus vakiintuu hankepohjaisesta toiminnasta kilpailutetuksi palveluksi. Asiakkaille palvelu jatkuu ennallaan.

Asunnottomille henkilöille suunnatut palvelumme vahvistuivat entisestään vuoden vaihteessa. Helsinki kilpailutti päihteettömän ryhmämuotoisen hätämajoituksen palvelunsa, ja Diakonissalaitoksen sote-liiketoiminta voitti tämän kilpailutuksen. Aiemmin Euroopan liikkuvalle väestölle suunnattua hätämajoitusta on tarjonnut Diakonissalaitoksen säätiö.

– Hätämajoitus vakiintuu nyt hankepohjaisesta toiminnasta kilpailutetuksi palveluksi. Asiakkaille palvelu jatkuu ennallaan, samoissa tiloissa kuin ennenkin Vallilassa, kertoo palveluliiketoimintajohtaja Tuija Åstedt Diakonissalaitoksen sote-palveluista.

Inarintien hätämajoitus tarjoaa majoituspaikan EU-alueen liikkuvalle väestölle, päihteettömille helsinkiläisille sekä paperittomille henkilöille. Valtaosa paperittomista asiakkaista tulee Romaniasta, Bulgariasta ja muista EU-maista. Samoissa tiloissa sijaitsee myös Euroopan liikkuvalle väestölle tarkoitettu päiväkeskus Hirundo, jonka toiminta jatkuu ennallaan.

– Diakonissalaitos on tarjonnut näitä palveluja jo lähes 10 vuoden ajan. Romanien heikko asema on yksi Euroopan suurimmista ihmisoikeusongelmista ja tarve näille palveluille on edelleen jatkuva, Åstedt sanoo.

Diakonissalaitoksen sote-palvelut tarjoaa hätämajoitusta myös päihteitä käyttäville helsinkiläisille Alppikadun korttelissa. Kaiken kaikkiaan voimme tarjota hätämajoitusta 215 ihmiselle.

Silta tarjoaa kodin

Diakonissalaitoksen sote-palveluissa on noin 620 Asunto ensin -asukaspaikkaa. Tuotamme monenlaista tuettua asumista, ympärivuorokautista palveluasumista sekä liikkuvaa tukea kotiin, pääkaupunkiseudun lisäksi Järvenpäässä ja Jyväskylässä. Kaikessa toiminnassamme lähtökohtana on ihmisarvon kunnioittaminen ja se, että asunto nähdään perustana kuntoutumiselle.

Joulukuun puolivälissä Helsingin Kurkimäkeen avattu asumispalveluyksikkö Silta tarjoaa kodin vajaalle 80 asunnottomalle henkilölle.

– Tavoitteena on mahdollistaa asiakkaidemme pitkäaikainen asuminen. Toimimme yhteisöllisesti ja toivomme, että kaikki kokevat meillä olonsa tervetulleiksi, kertoo Sillan toiminnasta vastaava palveluyksikön johtaja Krista Hellström.

Myös naapurustotyö on keskeinen osa Sillan toimintaa. Ennen yksikön avaamista naapurustolle järjestettiin kaksi tapaamista ja yhteisiä tilaisuuksia on tarkoitus jatkaa myös tänä vuonna.

– Haluamme luoda tiiviin yhteyden naapurustoomme, jotta luottamus puolin ja toisin kasvaa. Näin myös mahdollisiin ongelmiin on helpompi puuttua nopeasti, Hellström sanoo.

Tällä hetkellä yksikössä on 15 asukasta, mutta tavoite on, että asukaspaikat ovat täynnä kevääseen mennessä. ARAn tilastojen mukaan Helsingissä oli vuoden 2021 lopussa yhteensä 1 209 yksin elävää asunnotonta, heistä 518 pitkäaikaisasunnottomia.

– Helsingin kaupunkistrategiassa tavoitteena on asunnottomuuden poistaminen vuoteen 2025 mennessä. Silta tuo helpotusta erityisesti pitkäaikaisasunnottomien tilanteeseen, Hellström huomauttaa.

Lisätiedot:

Palveluliiketoimintajohtaja Tuija Åstedt
Diakonissalaitoksen sote-palvelut
040 719 0094, tuija.astedt@hdl.fi

Palveluyksikön johtaja Krista Hellström
Silta-yksikkö
050 407 2592, krista.hellstrom@hoiva.fi

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: