Diakonissalaitoksella vastuullisuus on yhteinen asia 

22.1.2021

Vastuullisuus on kiinteä osa yli 150-vuotiaan Diakonissalaitoksen toimintaa. Se näkyy etenkin pitkäjänteisenä ja vaikuttavana työnä heikoimmassa asemassa olevien ihmisten hyväksi. Diakonissalaitoksella vastuullisuus on yhteinen asia ja myös vastuullisuusohjelma valmistui yhteistyöllä, kirjoittaa Diakonissalaitoksen viestintäjohtaja Laura Niemi. 

Laura Niemi pitää kädessään kylttiä, jossa teksti Rohkeasti ihmisarvon puolesta. Myös vastuullisuus on osa ihmisarvoa.

Reilu vuosi sitten kutsuimme vastuullisuudesta kiinnostuneet työntekijämme keskustelemaan aiheesta. Havaitsimme, että vaikka yhteiskunnallisena yrityksenä
vastuullisuus on kiinteä osa toimintaamme, tulee sitä johtaa tavoitteellisemmin. Tarvitsemme myös yhteisen näkemyksen siitä, missä meidän tulee kehittyä ja mihin keskittyä.

Käynnistyi vuoden kestävä prosessi. Sen aikana keskustelimme mm. siitä, miten edistämme yhteisöllisyyttä, ovatko toimitilamme riittävän esteettömiä tai palvelumme saavutettavia. Entä toteutuuko meillä yhdenvertaisuus tai rakennammeko aktiivisesti moninaisuutta kunnioittavaa työyhteisöä? Voisivatko asiakkaamme osallistua nykyistäkin enemmän päätöksentekoon? Ovatko kiinteistömme riittävän energiatehokkaita tai mikä on ruokapalveluissamme hävikkiruuan osuus? Voivatko työntekijämme tehdä arjen ympäristötekoja myös työpaikalla, ei vain kotona?

Vastuullisuus on tekoja ja konkreettisia toimenpiteitä

Työryhmät kokoontuivat, keskustelivat ja fokusoivat kehittämiskohteita ja lopulta viime kesäkuussa hyväksyimme konsernin johtoryhmässä Diakonissalaitoksen konkreettisia toimenpiteitä sisältävän vastuullisuusohjelman. Koronakeväästä huolimatta työ valmistui.

Prosessin aikana opimme, että vastuullisuus on iso sana. Sen edistäminen organisaatiossa tarvitsee konkretiaa, ihmisen kokoisia tavoitteita ja yhteisiä sanoja. Vastuullisuutta ei voi myöskään omistaa. Sen tulee kuulua jokaiselle työyhteisön jäsenelle. Jokaisella meistä tulee tänä päivänä olla oikeus toimia vastuullisesti myös työpaikalla. Arjen vastuullisuusteot eivät kuulu vain yksityiselämään. Tämän ymmärtäminen on ehdoton kilpailuvaltti, kun kilpailemme tulevaisuuden työntekijöistä.  

Vastuullisuutta tulee johtaa

Vastuullisuusohjelma valmistui ja varsinainen työ on alkanut. Syksyn aikana olemme vieneet ohjelman tavoitteet tämän vuoden toimintasuunnitelmiin ja budjetteihin sekä luoneet seurannan mittareita. Vastuullisuustyö on koko organisaatiota koskettava yhteinen asia ja sitä myös johdetaan systemaattisesti. Johtoryhmämme on sitoutunut ja seuraa työn etenemisestä. Vastuullisuustyötä tehdään liiketoiminnoissa yli organisaatiorajojen.

Tiedämme, että joissain asioissa olemme takamatkalla ja monissa organisaatioissa esimerkiksi vastuullisuustyön raportointi on ollut jo vuosia arkipäivää. Me olemme siinä vasta alussa ja koko konsernin vastuullisuusraportti valmistuu keväällä. Paljon on vielä tehtävää, mutta olemme yhdessä valmiita käärimään hihat. Tästä voimme hyvillä mielin olla ylpeitä.

Havainnekuva Diakonissalaitoksen vastuullisuusohjelmasta 2021-2025. Yhdenvertaisuus, ilmastokestävyys ja resurssitehokkuus sekä yhteisöllisyys tavoitteina.

 

Kirjoittaja Laura Niemi työskentelee Diakonissalaitoksen konsernin viestintäjohtajana.

Lue lisää Diakonissalaitoksen toiminnasta

 

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: