Diakonissalaitos on mukana Asunnottomien yössä

10.10.2022

Asunnottomien yötä vietetään 20. kerran 17. lokakuuta. Tänä vuonna päivän teemana on Tulevaisuus ilman asunnottomuutta. Diakonissalaitoksella nostamme esiin erityisesti nuorten asunnottomuusasiaa sekä sen ratkaisuja. Olemme mukana Asunnottomien yön tapahtumassa Helsingin Kansalaistorilla, ja päivä näkyy Diakonissalaitoksella ja sen toimipisteissä myös monin muin eri tavoin. Tutustu ja löydä oma tapasi olla mukana!

Henkilö kuvattuna takaapäin. Henkilöllä on reppu selässä ja hän kävelee kohti edessä näkyvää alikulkutunnelia.

Asunto on perusoikeus. Diakonissalaitos tarjoaa muun muassa tuettua ja hajautettua asumista, liikkuvaa tukea kotiin sekä hätämajoitusta. Olemme mukana Asunnottomien yössä monin eri tavoin. Kuva: Laura Oja.

Helsinki

Asunnottomien yö -kansalaisliikkeen päätapahtuma Kansalaistorilla Helsingissä

Ma 17.10. klo 16-22, Kansalaistori, os. Musiikkitalon ja Keskustakirjasto Oodin välissä. Organisoinnista vastaa VVA ry, Diakonissalaitos mukana kolmen teltan voimin.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 20 vuotta siitä, kun Asunnottomien yön kansalaisliike syntyi. Asunnottomien yön 20-vuotistapahtumaa vietetään YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä 17. lokakuuta 2022 Helsingin Kansalaistorilla klo 16-22. Tapahtuman teemana on Tulevaisuus ilman asunnottomuutta.

Diakonissalaitos tarjoaa tapahtumassa hiustenleikkausta sekä paellaa, glögiä ja mokkapaloja. Jaossa on myös villasukkia ja muita lahjoitustavaroita. Tarjoiluista vastaavat Auroratalon työntekijät sekä Auroratalon työtoiminta.

Kello 20:20 tapahtumassa kuullaan Diakonissalaitoksen asiantuntija Sari Rantaniemen puheenvuoro sateenkaarevasta asunnottomuudesta.

Lue lisää Asunnottomien yön päätapahtuman ohjelmasta.

Asunnottomien yön kulkue

Ma 17.10. Noin klo 19:15-20, Kansalaistori os. Musiikkitalon ja Keskustakirjasto Oodin välissä. Organisoinnista vastaa Helsingin Sosiaalinen Oikeudenmukaisuus ry. Kulkue lähtee liikkeelle Kansalaistorilta heti asunnottomien yön tulien sytyttämisen jälkeen. Reitti on Musiikkitalon ja Mannerheimintien kautta Elielinaukiolle ja takaisin Kansalaistorille.

Tapahtuma Kontulan Symppiksessä

Ma 17.10. Klo 13-17.30, Kontulan Symppis, Kontulan ostoskeskus, Keinulaudankuja 4, Helsinki. Järjestäjinä Kontulan ja Kallio D-asemat sekä Symppis.

Luvassa on musiikkia, tanssia, kampaajan palveluja, kynsien lakkausta, ruokaa ja vaatejakoa.

Espoo

Kuninkaankallion asumisyksikön asiakkaat vierailevat Espoon Asunnottomien yön tapahtumassa.

Järvenpää

Ma 17.10. klo 17-21, Diakonissalaitoksen Hoiva, Wäylä, os. Wärtsilänkatu 10, Järvenpää. Tapahtuman avaa kaupungin hallituksen puheenjohtaja Eemeli Peltonen. Ohjelmassa makkaranpaistoa, kahvia ja pullaa, villasukkien ja vaatteiden jakoa, elävä kirjasto, livemusiikkia sekä saunomis- ja peseytymismahdollisuus.

Paikalla myös Keusoten edustajia, jotka kertovat naapurustolle lisää Wäylässä pian avattavasta terveysneuvontapisteestä.

Lue lisää tapahtumasta tapahtuman Facebook-sivuilta.

Jyväskylä

Ma 17.10. Klo 16-22, Lounaispuisto, Jyväskylä. Organisoinnista vastaavat Diakonissalaitoksen Hoivan liikkuva tuki, Vamos ja lukuisat muut paikalliset toimijat.

Tapahtumassa on puheenvuoroja ja keskustelua asunnottomuuden teemasta, musiikkia sekä erilaista ruokatarjoilua. Mukana on kattava joukko jyväskyläläisten asunnottomien parissa toimivia tahoja kaupungilta, järjestöistä sekä yhteisöistä esittelemässä toimintaansa.

Tapahtumaa varten otetaan vastaan lahjoituksina muun muassa villasukkia, hygieniatarvikkeita ja pesuaineita. Jos haluat lahjoittaa, ota yhteyttä Hanna-Riikka Alasippolaan numeroon 050 413 6801 tai sähköpostitse hanna-riikka.alasippola@hoiva.fi.

Rovaniemi

Pe 14.10. Klo 18-22, Kauppatori, Rovaniemi. Vamos Rovaniemi on mukana Rovaniemen asunnottomien yön suunnittelussa, järjestelyissä ja toteutuksessa.

Tapahtumassa on tarjolla lämmintä juotavaa, makkaraa ja lettuja. Paikan päällä nähdään erilaisia esiintyjiä sekä kuullaan live-musiikkia. Vähävaraisille on jaossa talvivaatteita ja hygieniatarvikkeita, sekä mahdollisuus hiustenleikkuuseen. Paikalla on myös eri toimijoita esittelemässä toimintaansa.

Siilinjärvi

Ma 17.10. Klo 16-22, Vamos Siilinjärvi, Kuiluntie 5, Siilinjärvi. Vamos Siilinjärvi on mukana Siilinjärvellä järjestettävässä Asunnottomien yössä. Kunnassa järjestetään tapahtuma, jossa on tarjolla paneelikeskustelun lisäksi esimerkiksi vaatejakelua, hiustenleikkuuta ja elävää musiikkia. Vamoksella järjestetään myös samana iltana nuorille avoimet ovet, jolloin meillä on mahdollisuus siirtyä tapahtumaan ryhmänä. Vamos Siilinjärvi järjestää myös tapahtuman jatkotilaisuuden klo 20-22, jonka aikana kuntalaisten on mahdollisuus tulla tutustumaan yksikön tiloihin ja toimintaan rauhoittavan iltateen ja rentouttavan yin-joogan parissa.

Oulu

Ma 17.10. Klo 13–16. D-asema Oulun avajaiset. Tuiran Torilla (S-marketin edessä) makkaranpaistoa klo 13–16, ja D-asemalla samaan aikaan kakkukahvit (Valtatie 53). D-asemalla myös Tuiran Tupalaisten käsityönäyttelyn avajaiset.

Oulun asunnottomien yön päätapahtuma on Rotuaarilla klo 14–19. Prikka kiertoon -logistiikkakeskus lahjoittaa tapahtumaan hygieniatarvikkeita, ruokaa sekä kertakäyttöastioita.

Caritas-säätiön tiloissa (Asemakatu 26, 90100 Oulu) on yksi Lahjoita lämpöä -kampanjan keräyspisteistä. Lisätietoja keräyskampanjasta alla.

Tukialus päivystää pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Lahdessa

Tukialus on mukana Lahden Asunnottomien yön tapahtumassa. Lisäksi Tukialuksen työntekijät jalkautuvat Helsingin ja Tampereen kaduille viemään avun heille, jotka sitä eniten tarvitsevat. Työntekijät jakavat muun muassa ruoka- ja vaatepaketteja, hygieniatuotteita sekä auttavat monenlaisissa haastavissa tilanteissa. Lue lisää Tukialus-hankkeesta.

Muut tavat osallistua

Lahjoita lämpöä

Löytyykö kaapeistasi käyttämättömiä villasukkia, pipoja, lapasia tai kaulahuiveja? Niitä voi lahjoittaa jaettavaksi Asunnottomien yössä Rinnekodin Lakiston yksiköissä, yhteyshenkilö on palvelualuejohtaja Mirikle Nousiainen, p. 040 480 7053, mirikle.nousiainen@rinnekoti.fi

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry ja A-klinikkasäätiö ovat usean vuoden ajan järjestäneet Lahjoita lämpöä -keräyksen koko Suomeen. Keräykseen voi neuloa ja lahjoittaa villalapasia, sormikkaita ja villasukkia ympäri Suomen 1.9.–30.11.2022 välisenä aikana. Katso kaikki keräyspisteet täältä.

Sytytä kotonasi Asunnottomien yön tuli

Kannustamme kaikkia mukaan yhteiseen Sytytä valo asunnottomille -tempaukseen maanantaina 17. lokakuuta kello 19. Sytytä kynttilä, led-tuikku tai vaikka parvekelyhty, jaa kuva somessa hashtagilla #asunnottomienyö ja osoita näin tukesi. Haasta myös muut mukaan!

Valtakunnallinen asunnottomuusseminaari

Pe 14.10. klo 9:15–16, Miten asunnottomuustyö turvataan tulevilla hyvinvointialueilla – asunnottomuusseminaari, Suomen Diakoniaopiston Alppikadun kampus, os. Alppikatu 2, 00530 Helsinki. Valtakunnallisessa asunnottomuusseminaarissa paneudutaan siihen, miten asunnottomuustyö turvataan tulevilla hyvinvointialueilla.

Seminaariin mahtuu 180 ensimmäisenä ilmoittautunutta. Tutustu koko ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan.

Lisätiedot Diakonissalaitoksen tapahtumista

Susanna Kaajasusanna.kaaja@hdl.fi, 050 325 2072
Jenni Sarolahtijenni.sarolahti@hdl.fi, 050 372 0828

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: