Huippukokkien herkkulounas ilahdutti D-asemilla Auroran päivänä

11.3.2021

Henri Alénin, Timo Linnamäen ja Samuil Angelovin  Tuhannen annoksen tarina -ruokalahjoitus ilahduttaa Diakonissalaitoksen D-asemien kävijöitä ravintolasulun aikana.  Murun ravintoloitsijat valmistavat joukkoineen ruokaa heille, joiden elämätilanne on entistäkin vaikeampi koronarajoitusten aikana. Tempaus alkoi Auroran päivänä ja on samalla osa Ole Aurora -kampanjaa, jolla Diakonissalaitos juhlistaa perustajaansa Aurora Karamzinia ja kutsuu kaikki mukaan välittämään, auttamaan, ja “olemaan Aurora” kukin omalla tavallaan.

Samuil Angelov, Timo Linnamäki ja Henri Alen ravintolan keittiössä. Ruokalahjoitus Tuhannen annoksen tarina valmistetaan kokkien keittiössä. Heillä on käsissään kassi, jossa lukee 1000 lounaan tarina ja postikortteja, joissa lukee Ole Aurora.

Samuil Angelov, Timo Linnamäki ja Henri Alén.

Ravintola oli jo tiistaina suljettu, mutta keittiössä kävi kuitenkin kova kuhina: Alén joukkoineen kokkasi ja pakkasi herkullista Madrascurry-kanapataa, kasvisriisiä ja minttu-creme fraichea. Yli kaksikymmentä yritystä lähti mukaan lahjoittaen aineksia, jotta huippukokit pystyvät toteuttamaan tempauksensa. Lahjoituksina saatiin lisäksi muun muassa lakuja ja suojamaskeja.

Ravintolan keittiössä riitti iloa ja naurua hyvän tekemisestä. Viisisataa annosta oli saatu valmiiksi. Kokit halusivat tuoda Auroran päivänä erityisen hyvän mielen kaikille.

”On hienoa olla mukana auttamassa Auroran päivänä heitä, joilla menee nyt todella huonosti. Toivottavasti tämä tuottaa vähän iloa ja antaa tunnetta siitä, että yhdessä välitämme”, sanoo Henri Alén.

Auroran päivän ruokakuriireina toimivat Diakonissalaitoksen Kannelmäen D-aseman Vili Kinnunen ja Taru Tuomola, jotka hakivat annokset ravintolasta ja lähtivät pakettiautolla matkaan: ensin vastassa olivat Kallion D-asema, sitten Kontula ja lopulta Kannelmäki. Kannelmäessä D-aseman kanssa yhteistyössä oli Kannelmäen seurakunta.

500 annosta löysi todella nopeasti tarvitsijansa, esimerkiksi Kontulassa annokset jaettiin puolessa tunnissa loppuun.

”Kun pääsisi edes kymmenen ihmisen kanssa sisään”

Ruoasta oli Kannelmäessä tosi mielissään Margus, joka odottaa D-aseman avautumista korona-ajan jälkeen. Tällä hetkellä D-asema tekee työtä etäyhteyksin.

Margus on asunut Kannelmäessä parikymmentä vuotta. D-aseman toimintaan hän osallistuu päivittäin. Ennen koronapandemiaa hän oli paikalla lähes päivittäin yhdeksästä kahteen ja osallistuu elokuvahetkiin, kokkauksiin ja sienimetsällekin. Koronan aikaan hän on nähnyt lähinnä vain naapuriaan ja käynyt D-aseman hävikkikioskilla ruoanjakelussa. Hän on ollut mukana aiemmin myös auttamassa jakelussa.

Kannelmäen D-asema

Margus Kannelmäen D-aseman hävikkikioskilla

”Rokotuksia ei vielä ole saatu. Kovasti kyllä odotan sitä, että päästäisiin taas edes kymmenen ihmisen kanssa D-asemalle sisään olemaan yhdessä”, Margus sanoo.

Margus on ollut mukana D-aseman etäkokkailuissa. Hän on pienestä asti oppinut tekemään ruokaa ja teki esimerkiksi italiansalaatti-tyyppisen leikelautasen etäkokkauksena. D-aseman työntekijöiden apu on ollut hänelle myös tärkeä digitaitojen vahvistamiseksi.

”On paljon asioita, mitä ei voi netissä tehdä”, toteaa Margus.

Ruoka yhdistää

Kannelmäen D-asemalla toiminta on jatkunut etäyhteyksin. Kannelmäessä on myös hävikkiruokakioski, jonka kautta he ovat voineet jakaa ruoka-apua turvallisesti.

”Korona-aika on ollut hankalaa aikaa ja olemme olleet ristiriitaisissa tunnelmissa. On ollut myös hyvää. Me ja alueen asukkaat ovat olemme oppineet digitaitoja ja etäosallistumista. Yhteisöllistä ruoanlaittoa on tehty etänä ja mukana on ihan uusiakin ihmisiä. Parhaimmillaan mukana on ollut 12 osallistujaa,” Taru Tuomola ja Vili Kinnunen kertovat.

”Ollaan tultu tutuiksi. D-asemalla vaihdetaan kuulumiset, mahdollisestaan osallistumista. Monelle tämä voi olla päivän ainoa, välittävä ihmiskontakti. Monet ovat myös tätä kautta ryhtyneet itse vapaaehtoisiksi.”

Vili Kinnunen ja Taru Tuomola Kannelmäen D-asemalla

Vili Kinnunen ja Taru Tuomola Kannelmäen D-asemalla.

”Tämä on meille luovaa ja inspiroivaa työtä, ja yhteydenpitoa alueen ihmisiin. Kahta samanlaista päivää ei ole. Ihmisten kohtaaminen on tässä parasta”, tunnustavat Taru ja Vili.

Tuhannen annoksen tarina -tempaus jatkuu koko kolmen viikon ravintolasulun ajan, ja on paisunut jo pariin tuhanteen annokseen. Perjantaina 12.3.2021 annoksia jaetaan Vailla vakinaista asuntoa ry:n asiakkaille sekä Etelä-Suomen Klubitalot ry:n kävijöille. D-asemien kautta annoksia jaetaan tarvitseville kerran viikossa.

Teksti: Iiris Kivimäki
Kuvat: Magnus Scharmanoff

Kirjoittaja on Diakonissalaitoksen yritysvarainhankinnan asiantuntija

 

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: