Edith Sjösten – sisaret ja sisällissota

5.4.2018

Diakonissalaitoksella vuonna 2018 esillä ollut näyttely Edith Sjösten – sisaret ja sisällissota kuvasi sadan vuoden takaisia tapahtumia Helsingin Diakonissalaitoksen näkökulmasta. Osa aineistosta on julkaistu verkkonäyttelynä.

Asetakkiin pukeutunut mies sairaalasängyssä. Ympärillä diakonissoja ja sotilashenkilöitä.

Kuvassa saksalaisia potilaita Helsingin Diakonissalaitoksella.

Kenraalimajuri Rudiger von der Goltzin johtama noin 10 000 miehen vahvuinen Itämeren divisioona saapui vapauttamaan Suomea 3.4. punaisten vallasta. Kun joukot saapuivat 12.4. Helsinkiin, joutui Alppikadun kortteli noin vuorokauden ajaksi osaksi saksalaisten ja punakaartin välistä taistelua. Helsingin vapautuksen ja valkoisten voiton jälkeen Diakonissalaitoksen sairaalasta tuli saksalaisten 32. baijerilainen kenttäsairaala marraskuuhun 1918 saakka.

Sisarten kokemuksia eri puolilla eteläistä Suomea

Vuonna 1918 Helsingin Diakonissalaitos oli sairaala, se ylläpiti kahta lastenkotia sekä koulutti naisia diakonissoiksi. Heitä työskenteli sisällissodan aikana seurakuntasisarina, hoitokodeissa ja kuntien sairaaloissa. Useimmat palveluspaikat sijoittuivat punaisen Suomen puolelle. Näyttely kertoo heidän kokemuksistaan ja tuntemuksistaan vuoden 1918 aikana. Aineisto perustuu kirjeisiin, joita sisaret eli diakonissat ja koesisaret lähettivät Diakonissalaitokselle.

Päiväkirjamerkintöjä rintamalta ja vankileiriltä

Keskeisessä osassa näyttelyssä on diakonissa Edith Sjösten. Hänen päiväkirjamerkintöjen välityksellä päästään valkoisten huoltojoukkojen mukana rintamalle, muun muassa Heinolaan, Länkipohjaan ja Lempäälään sekä Syrjäntaan taistelujen raunioille. Edith jatkaa päiväkirjaansa heinäkuussa Tammisaaren vankileirillä, jossa hän oppii ymmärtämään punaisten näkökantoja.

”Helsingin Diakonissalaitoksen toiminta on muuttunut sadassa vuodessa eikä Alppikadun korttelissa näy millään tavoin sadan vuoden takaiset tapahtumat. Mutta sisällissodan merkkivuonna on syytä muistaa laitoksen tuona aikaista toimintaa ja siihen liittyneitä tapahtumia, sillä ne ovat paitsi osa Helsingin Diakonissalaitoksen historiaa, myös osa Helsingin ja koko Suomen historiaa”, toteaa näyttelyn käsikirjoituksesta vastannut intendentti Jaana af Hällström. Museon vapaaehtoinen Birgitta Geust on koonnut näyttelyyn sisar Edithin elämäkerran.

Näyttelyaineistoa on julkaistu verkko-ohjelmina. Ne on optimoitu puhelinruudulle sopivaksi.

Sisaret ja sisällissota Edith Sjösten (på svenska)

 

Lisätietoja

Jaana af Hällström
Intendentti
jaana.af.hallstrom@hdl.fi
040 485 3545

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: