Ciprian Hilitanu: ”On tärkeää tuntea itsensä osaksi yhteisöä”

16.8.2021

Romanialainen Ciprian Hilitanu iloitsee siitä, että hän on työllistynyt Diakonissalaitoksen Hirundo-päiväkeskukseen. Työpaikka on Hilitanulle tärkeä asia, sillä hänen mielestään se on ensimmäinen askel osallisuuteen suomalaisessa yhteiskunnassa.

Vaaleaan kollegeasuun pukeutunut mies seisoo vehreän puiston edessä.

Ciprian Hilitanu lähtee työpäivänsä jälkeen mielellään kävelylle Helsingin puistoihin.

 

“Olen niin onnellinen siitä, että minulla on täällä työ”. Kun romanialainen Ciprian Hilitanu tuli syksyllä 2020 Helsinkiin, hänellä oli mielessään yksi kirkas päämäärä: löytää työpaikka.

”Työn löytäminen on mielestäni ensimmäinen askel siihen, että voin päästä osalliseksi suomalaiseen yhteiskuntaan. Haluan tienata rahaa elättääkseni itseni ja pystyäkseni viettämään ihan tavallista elämää”, Hilitanu sanoo.

Edellisen kesän Hilitanu oli poiminut mansikoita ja viihtynyt työssään, mutta satokauden jälkeen piti löytää jotain muuta.

Hilitanu uskoi vakaasti, että ihminen löytää kyllä töitä, kun vain jaksaa sitkeästi etsiä. Siihen hän uskoo yhä, vaikka tilanne Helsingissä näytti syksyllä hetken aikaa toivottomalta.

Työnhaku koronavuonna oli haastavaa, eikä Hilitanulla ollut oikein edes paikkaa minne mennä. Ja jos ihmisellä ei ole paikkaa, jossa nukkua ja peseytyä, hankaloituu työnhaku entisestään.

Sitten Hilitanu kuuli maanmiehiltään Diakonissalaitoksen Hirundo-päiväkeskuksesta.

”Täällä tunnen olevani turvassa”

Hirundo on Euroopan liikkuvalle väestölle tarkoitettu päiväkeskus, jonka yhteydessä on myös hätämajoitus. Samassa kiinteistössä toimii lisäksi Diakonissalaitoksen Hoivan hätämajoitus päihteettömille helsinkiläisille ja paperittomille.

Päiväkeskuksessa voi käydä suihkussa, pestä pyykkiä, juoda kupin kahvia tai teetä, laittaa ruokaa ja syödä turvallisessa ympäristössä.

Kävijät voivat myös käyttää internetiä, ja henkilökunta auttaa ja neuvoo heitä esimerkiksi verokortin hankkimisessa tai työhakemusten kirjoittamisessa sekä muissa arjen asioissa.

”Olin onnellinen siitä, että löysin paikan, jossa sain syödä, nukkua ja peseytyä kunnolla”, Hilitanu muistelee ensimmäistä päiväänsä Hirundossa.

”Hirundo on hyvä paikka. Täällä tunnen olevani turvassa.”

Osaksi yhteisöä Hirundossa

Hirundosta Hilitanu löysi myös yhteisön. Hän sai tuekseen päiväkeskuksen työntekijät ja tapasi ihmisiä, jotka olivat samanlaisessa tilanteessa kuin hän: vailla työtä, toimeentuloa ja osallisuutta suomalaisessa yhteiskunnassa.

Suurin osa päiväkeskuksessa asioivista ihmisistä on Itä-Euroopasta saapuneita romaneja, jotka ovat viimeisenä keinonaan tulleet Suomeen etsimään toimeentuloa itselleen, usein myös perheelleen.

Monet romaneista päätyvät kerjäämään, sillä työpaikan saaminen ilman kielitaitoa on vaikeaa.

”Useimmat tänne tulevat ihmiset haluaisivat löytää työn ja ansaita siitä rahaa. En tosin voi puhua kaikkien romanien tai edes kaikkien romanialaisten puolesta, vaan jokainen tulija on yksilö. Jokaisella on oma tarinansa ja oma elämäntilanteensa”, Hilitanu sanoo.

Maahantulijat leimataan liian helposti

Hilitanu toteaa, että Euroopan liikkuvan väestön joukkoon mahtuu varmasti myös ihmisiä, jotka eivät ole täysin rehellisiä – aivan kuten kaikkiin ihmisryhmiin.

Muualta Suomeen tulleet ihmiset joutuvat kuitenkin muita useammin kohtaamaan sen, että kokonainen ihmisryhmä leimataan yhden ihmisen tekemisten perusteella.

”Jos vaikkapa joku romani heittää tyhjän tölkin kadulle, kaikki romanit leimataan roskaajiksi. Maahantulijat halutaan laittaa lokeroihin, ja sen vuoksi yhden ihmisen tekemiset voivat vahingoittaa koko yhteisöä.”

Hirundossa jokainen ihminen otetaan vastaan omana itsenään ja hänelle tarjotaan sitä tukea, jota hän tarvitsee. Toiminnan keskeisenä tavoitteena on auttaa ihmisiä löytämään muita ansaitsemiskeinoja kerjäämisen tilalle.

Yksi keino tähän on tarjota töitä Hirundon hankkeissa.

Mies seisoo oranssin tiiliseinän edustalla. Artikkelissa kerrotaan hänen toiveestaan tulla osaksi yhteisöä.

Ciprian Hilitanu muistuttaa, että jokainen maahantulija on yksilö, jolla on oma tarinansa.

”Parasta on se, että olen löytänyt hyvän työn”

Pian sen jälkeen, kun Hilitanu oli saapunut Hirundoon ja asettunut asumaan hätämajoitukseen, Hirundon Yhteisötoiminta ja osaaminen -hankkeessa haastateltiin ihmisiä kokemusasiantuntijan tehtävään.

Hankkeessa vahvistetaan romanien ihmisarvoa, toimijuutta ja työelämän taitoja. Kokemusasiantuntijat tekevät myös etsivää työtä kaduilla.
Hilitanu meni haastatteluun ja sai paikan.

Kokemusasiantuntijan pesti oli puolivuotinen, ja sen jälkeen motivoitunut Hilitanu siirtyi Hirundon palkkalistoille huolehtimaan kiinteistön ylläpidosta.

”Teen kaikkea, mitä tarvitaan: siivoan, keitän kahvia ja teetä, vaihdan lamppuja ja sen sellaista. Minulle kaikkein parasta Hirundossa on se, että olen löytänyt täältä hyvän työn, josta ansaitsen omaa rahaa. En ole koskaan tienannut rahaa kerjäämällä, enkä halua sitä tehdä.”

Työ saa tuntemaan itsensä hyödylliseksi ja osalliseksi yhteisössä

Työpäivänsä jälkeen Hilitanu lähtee mielellään kävelylle, sillä hän viihtyy yksin omissa mietteissään. Joskus hän kiertelee Hirundon naapurustossa Vallilassa, toisinaan taas kävelyt vievät keskustaan tai kaupungin puistoihin.

Ja kun on tienannut rahaa omalla työllään, kävelyn varrella voi vaikkapa pysähtyä kahvilaan syömään jotain.

Hilitanulla on Helsingissä myös muutamia ystäviä, joiden kanssa hän viettää mielellään vapaa-aikaansa. Osa heistä on syntyperältään romanialaisia, osa suomalaisia.

Suomalaisten ystäviensä kanssa Hilitanu puhuu englantia, sillä suomen kieltä on vaikea oppia. Englantia hän sen sijaan haluaa opiskella lisää. Se tuntuu hyödylliseltä kieleltä, jolla pärjää kansainvälistyvässä Suomessa. Sillä Suomeen Hilitanu haluaa jäädä.

”En voi tietenkään koskaan integroitua yhteiskuntaan niin täydellisesti, että muuttuisin suomalaiseksi. Mutta on tärkeää voida tuntea itsensä osaksi yhteisöä, ja siksi olen niin onnellinen siitä, että minulla on täällä työ. Se saa minut tuntemaan itseni hyödylliseksi.”

Teksti Anu Räsänen
Kuvat Samuli Skantsi

Lue lisää Hirundosta

 

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: