Suomessa asuvien romanisiirtolaisten tarinoita Oodissa joulukuussa

25.11.2022

Kohtasitko Romanian romanin kadulla, ja mietit, mikä mahtaa olla hänen tarinansa? Vihdoinkin nämä keskuudessamme asuvat, mutta usein etäisiksi jäävät ihmiset saivat puheenvuoron ja kertoivat tarinoita elämästään täällä ja muualla. Povestea Romani – Romanian romanien tarinoita -esitys Oodissa oli 9.-11.12.2022.

Mies seisoo rautatieaseman edessä.

Suomeen neljä vuotta sitten saapunut Ciprian Hilitanu on yksi Povestea Romani -esityksen esiintyjistä. Kuva: Antti Jalkanen.

Vuonna 2007 Helsingissä herättiin uuteen yhteiskunnalliseen ilmiöön, kun kaduille ilmestyi Romaniasta ja Bulgariasta ihmisiä soittamaan ja kerjäämään rahaa.

”Syrjittyyn ja köyhään romanivähemmistöön kuuluvat ihmiset pystyttivät metsään pieniä telttamajoituksia, joita poliisit kävivät purkamassa. Se oli surullista aikaa”, sanoo Diakonissalaitoksen kansainvälisen toiminnan kehittämispäällikkö Anca Enache, joka oli mukana jo ensimmäisessä Itä-Euroopan liikkuvan väestön tilannetta Suomessa kartoittaneessa projektissa Roma po Dromissa viisitoista vuotta sitten.

”Romanisiirtolaisten tilanne on parantunut viidentoista vuoden aikana. Vuonna 2010 perustettiin päiväkeskus Hirundo, ja lopulta vuonna 2016 hätämajoitus. Yhdenvertaisiin julkisiin palveluihin pääsy on edelleen haastavaa, samoin toimeentulon hankkiminen sekä yhteiskuntaan osallistuminen. Enää kenenkään ei kuitenkaan tarvitse majoittua epäinhimillisissä oloissa metsissä”, Enache sanoo.

Diakonissalaitoksen ja Teatteritalo Universumin Povestea Romani -esityksessä kuultiin Suomessa asuvien romanisiirtolaisten iloista, suruista ja arjesta heidän itsensä kertomina.

Keitä he ovat?

Romanit hakivat, ja hakevat edelleen, Suomesta parempaa elämää ja elantoa myös kotimaahan jääneille perheilleen.

Ionica on yksi Suomessa asuvista Romanian romaneista, jotka kertoivat omasta elämästään Oodissa joulukuussa esitettävässä Povestea Romani -esityksessä:

”Tulin Suomeen jo 12 vuotta sitten, koska elämä Romaniassa oli hyvin vaikeaa. Myyn Iso numero -lehteä ja siivoan täällä. Minulla on kuusi lasta ja seitsemän lastenlasta. Yksi lapsistani sai juuri vauvan, joten nyt kerään myös pulloja, jotta voin lähettää kotiin extra-rahaa. Olen perheessäni ainoa, jolla on töitä.”

Gabi puolestaan tuli Suomeen ensimmäisen kerran 13 vuotta sitten ollessaan 24-vuotias. Hänellä on Romaniassa kolme lasta, joita hän elättää täältä käsin:

”Näinä 13 vuotena olen tavannut vain ystävällisiä suomalaisia. Ehkä saan tämän teatteriprojektin kautta myös muutaman vinkin työllistymiseen”, Gabi toivoo.

Povestea Romani on Diakonissalaitoksen liikkuvan väestön päiväkeskus Hirundon ja Teatteritalo Universumin Story Sharing Universum -projektin toteuttama esitys, jossa viisi Romanian romania kertoo omasta elämästään. Tarinat kerrotaan romaniaksi ja suomeksi ja osittain romaniksi. Vuodesta 2014 toiminut Story Sharing Universum -projekti haluaa edistää eri taustaisten väestöryhmien kohtaamista teatterin ja tarinankerronnan avulla ja sen tavoitteena on ennakkoluulojen, pelon ja rasismin hälventäminen ja tasavertaisuuden, yhteiselon ja hyvinvoinnin edistäminen.

Lisätietoa:
Antti Jalkanen, antti.jalkanen@hdl.fi, 050 593 5737
Anca Enache, anca.enache@hdl.fi, 044 027 0887

Median haastattelupyynnöt:
viestintäpäällikkö Jenni Sarolahti, jenni.sarolahti@hdl.fi, 050 372 0828

 

 

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: