Sininauhasäätiö ja Diakonissalaitos avasivat tilapäismajoituksen asunnottomille nuorille

31.3.2021

Yhä paheneva koronatilanne ja suunnitellut liikkumisrajoitukset uhkaavat romahduttaa jo valmiiksi vaikeassa tilanteessa olevien nuorten terveyden pääkaupunkiseudulla. Sininauhasäätiö ja Diakonissalaitos avasivat nuorille tilapäismajoituksen Sturenkadulle Helsinkiin 1. huhtikuuta.

Tyttö, joka istuu Helsingin tuomiokirkon portailla

Kuva: Anastasia Borisova / Pixabay.com

”Meillä on huoli asunnottomista nuorista, joilla ei ole mitään paikkaa mennä, jos ulkona liikkumista rajoitetaan”, sanoo nuorten kohtaamis- ja tukipiste Nuolen projektipäällikkö Päivi Malmivaara.

Nuolen työntekijät ovat nähneet, kuinka asunnottomien nuorten tilanne on heikentynyt jo yli vuoden kestäneiden koronarajoitusten aikana.

”Nuoret ovat huonokuntoisempia, likaisempia ja nälkäisempiä kuin aiemmin. Lisäksi monen psyykkinen vointi on romahtanut”, Malmivaara kertoo.

Nuoleen tulee asunnottomia nuoria ympäri Suomea aina Oulusta saakka, mutta useimmat hätämajoitukset on tarkoitettu kuntalaisille. Lisäksi aiemmin säännöllisesti auki olleet palvelut on suljettu, hätämajoitukset täynnä ja päiväkeskusten aukiolot vaihtelevat.

”Koronatilanne ahdistaa kaikkein pahimmin jo valmiiksi heikoimmassa asemassa olevia. Asunnottomien nuorten tilanne on ratkaistava nopeasti, ja kun meillä on mahdollista siinä auttaa, sen teemme”, sanoo Diakonissalaitoksen diakonia- ja toimialajohtaja Ilkka Kantola.

Nuorten hätään vastaavat nyt kaksi kolmannen sektorin toimijaa, Diakonissalaitos ja Sininauhasäätiö.

Diakonissalaitos tekee taloudellisen panostuksen vuokraamalla hostellin asunnottomille nuorille pahimman koronatilanteen ajaksi, näillä näkymin kesäkuun loppuun saakka. Sininauhasäätiön Nuoli puolestaan siirtää toimintansa tilapäismajoitukseen siten, että majoitus on avoinna joka päivä klo 21–15. Jos pääkaupunkiseudun liikkumisrajoitukset astuvat voimaan, toiminta laajennetaan ympärivuorokautiseksi.

Tilapäismajoitus ei katso kotikuntaa

Sturenkadun tilapäismajoitus tarjoaa asunnottomille nuorille turvallisen paikan oleiluun, lepäämiseen, syömiseen ja peseytymiseen pandemian ja mahdollisten liikkumisrajoitusten ajaksi.

Tilapäismajoitus on avoinna kaikille asunnottomille nuorille kuntarajoista riippumatta.

“Tämä tarkoittaa, että pystymme auttamaan pahimman koronapandemian aikana isompaa joukkoa nuoria, myös ulkopaikkakuntalaisia”, sanoo Malmivaara.

”Meille on tärkeää, että myös Helsingin kaupunki on antanut tukensa tälle toiminnalle”, tähdentää Kantola.

Pääkaupunkiseudulla on asunnottomia alle 25-vuotiaita vajaa 400.

Sturenkadun tilapäismajoituksessa nuoret majoitetaan koronaturvallisesti kahden hengen huoneisiin. Huoneisiin voi majoittua tilapäisesti myös pariskuntia.

Lisätietoa
Diakonissalaitoksen diakonia- ja toimialajohtaja Ilkka Kantola, ilkka.kantola@hdl.fi, 050 512 2173
Sininauhasäätiön Nuoli-hankkeen projektipäällikkö Päivi Malmivaara, paivi.malmivaara@sininauhasaatio.fi, 044 763 0949

Median yhteydenotot myös:
Viestintäpäällikkö Jenni Sarolahti, jenni.sarolahti@hdl.fi, 050 372 0828

Tästä tilapäismajoituksen tietoihin

Sininauhasäätiö on arvopohjainen asunnottomuuden ja päihdetyön asiantuntija. Konsernin muodostavat vuonna 1957 perustettu yleishyödyllinen säätiö sekä asumis- ja päihdepalveluita tuottava Sininauha Oy.

Diakonissalaitos on yli 150-vuotias säätiö, joka tekee rohkeasti työtä ihmisarvoisen elämän puolesta. Säätiö tarjoaa yhdessä siihen kuuluvan Rinnekodin sekä tytäryritysten Diakonissalaitoksen Hoivan ja Caritas Palveluiden kanssa vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden arkea.

Molemmat säätiöt ovat yhteiskunnallisia yrityksiä. Se tarkoittaa sitä, että kannattava liiketoiminta on väline paremman ja oikeudenmukaisemman yhteiskunnan rakentamiseen.

Nuorten kohtaamis- ja tukipiste NUOLI on STEA:n rahoittama Sininauhasäätiön ja Vailla vakinaista asuntoa ry:n kolmivuotinen hanke (2019-2022). Nuoli tavoittaa ne haavoittuvassa elämäntilanteessa olevat nuoret, joilla ei ole paikkaa minne mennä: taustalla voi olla asunnottomuutta, päihteitä tai muuta turvattomuutta. Nuoli toimii Asunto ensin -periaatteella, mikä tarkoittaa, ettei päihtymys ole esteenä. Tavoitteena on tarjota tukea, turvaa, lepoa ja lämpöä sekä ohjata nuoria askel askeleelta stabiilimpaa elämäntilannetta kohden.
Lue lisää Nuolesta

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: