Vamos Vantaan kesäryhmässä retkeillään ja harjoitellaan suomea

13.7.2021

Kesän alkaessa luokkahuoneet tyhjenevät ja suomen kielen kurssit jäävät tauolle. Monilla nuorilla on edessä pitkä kesäloma. Onnekkaat ovat saaneet kesätöitä, mutta etenkin vasta hiljattain Suomeen tulleille nuorille kesä on usein tylsää ja yksinäistäkin aikaa. Vamos Vantaa  on järjestänyt kesäryhmän, jossa löytyi tekemistä ja uusia tuttuja. 

Ryhmä nuoria istumassa nurmikolla.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Myyrmäessä toimiva Vamos Vantaa tukee vieraskielisiä, 16–29-vuotiaita nuoria sekä lastensuojelun jälkihuollon asiakkaita. Koronavuoden aikana monen nuoren kurssit ja opinnot siirtyivät etäyhteyksien päähän. Yksin kotoa opiskelu oli monelle nuorelle raskasta ja hankalaa.

”Meidän vieraskieliset nuoret ovat useimmiten olleet Suomessa melko lyhyen aikaa. Etäaika ei ole mahdollistanut verkostojen luomista ja ympäristöön tutustumista samalla tavalla kuin yleensä”, kertoo Vamos Vantaan koordinaattori Tiina Alanko. ”Monet nuoret ovat myös ottaneet koronarajoitukset hyvin vakavasti ja pysyneet visusti kotona. Nyt kun epidemiatilanne viimein alkaa helpottaa, on yhteisöllisemmälle toiminnalle tilausta.”

Ryhmätoiminta tukee kielen oppimista

Yksi vieraskielisille nuorille järjestetyn vapaamuotoisen kesätoiminnan tavoitteista on tarjota mahdollisuus suomen kielen harjoittelemiseen. Tämän nostaa esille myös 20-vuotias Joudi, joka on osallistunut toimintaan aktiivisesti alusta alkaen: ”Yritän opetella suomea niin paljon kuin mahdollista, joten erilaisiin ryhmiin meneminen on tärkeää vapaa-ajalla. Olen ollut Suomessa vasta vuoden, joten haluan tutustua uusiin ihmisiin ja paikkoihin.” Joudi on useimpien ryhmään osallistujien tavoin ollut Vamoksen yksilövalmennuksessa jo aiemmin keväällä. Mukaan on kuitenkin tullut myös uusia nuoria, kuten Aisha, joka kuuli kesätoiminnasta kaveriltaan: ”Tulin mukaan, koska tykkään olla ihmisten kanssa. Ryhmäkerroista kivoimpia ovat olleet ne, kun paikalla on ollut paljon ihmisiä”.

Ryhmän osallistujamäärän lisäksi retkikohteet ovat vaihdelleet: on käyty Haltialan tilalla ja Vantaankosken luontopolulla, minigolfaamassa ja taidemuseossa. ”Minigolfaus oli parasta! Ja se kerta, kun käytiin Kuusijärvellä”, huikkaa Joudi. Samaa mieltä on myös Temurbek, joka on ollut Suomessa vasta puoli vuotta. Hän jatkaa syksyllä suomen kielen kurssilla, Joudi aloittaa jo Luva-opinnot, joihin haki maaliskuussa Vamos-valmentajan avustuksella.

Ennen lomataukoa ja syksyä mennään kuitenkin vielä Seurasaareen. Aisha toivoo piknik-evääksi hummusta, Vamoksen valmentaja Fardoos Helal haaveilee grillaamisesta. Tärkeintä on kuitenkin viettää aikaa yhdessä.

 

Kirjoittaja Tiina Alanko työskentelee Vamos Vantaassa koordinaattorina.

Myös nämä voisivat kiinnostaa sinua: