Fazerin 125 mahdollisuutta työelämään -hanke on Vuoden Rekrytointiteko 2018 ja onnistunut yhteistyö
2.11.2018
Vuoden rekrytointiteko 2018 on Fazerin 125 mahdollisuutta työelämään -hanke. Se palkittiin 1.11.2018 Rekrygaalassa. Hanke toteutettiin onnistuneessa yhteistyössä Diakonissalaitoksen ja Suomen Diakoniaopiston kanssa. Lue tästä linkistä lisää palkitsemisesta.
Helsingin Diakonissalaitoksen koulutuspalvelut ( Suomen Diakoniaopisto vuodesta 2017) käynnisti vuonna 2016 yhteistyön Fazerin kanssa. Tavoitteena oli antaa seuraavana vuonna 100 vuotta täyttävälle Suomelle merkityksellinen lahja 125-vuotiaalta Fazerilta. Tässä linkki hankekuvaukseen.
125 mahdollisuutta työelämään -hanke muodostui käytännössä rekrytointikoulutusyhteistyöksi, jonka toteutuksessa mukana tiiviisti olivat myös ELY-keskus sekä TE-toimisto. Tavoitteena oli, että haasteellisessa työmarkkina-asemassa olevat ihmiset pääsisivät kiinni työhön. Käytännössä osallistujat aloittivat harjoittelun Fazerilla, jonka tavoitteena oli pysyvä työllistyminen.
Vuoden rekrytointiteko – lisää samanlaisia tarvitaan
”Fazerin HR todella sitoutui hankkeen toteutukseen valmentamalla ja tukemalla esimiehiä, jotta nämä pystyivät parhaalla mahdollisella tavalla toimimaan hankkeen kautta harjoitteluun tulleiden ihmisten kanssa. Lisäksi harjoittelujaksoilla on ollut tukena liikkuva valmentaja meidän puolelta. Tällaisia rohkeita rekrytointitekoja tarvitaan lisää. Toimimme erittäin mieluusti myös jatkossa mukana tämän tyyppisissä avauksissa yhdessä yritysten kanssa”, kertoo Katri Angeria, joka oli Diakonissalaitoksen ja Diakoniaopiston puolelta käynnistämässä hanketta ja ohjausryhmässä aina viime kevääseen saakka.
Hankkeen viimeinen koulutusryhmä on tällä hetkellä käynnissä eikä koulutukseen voi hakeutua enää mukaan. Diakonissalaitos tytäryhtiöineen on nyt ja jatkossa valmis yhteistyöhön vastuullisten, merkityksellisiä tekoja tavoittelevien yritysten kanssa.
”Myös Helsingin Diakonissalaitoksen konsernille tämä on onnistunut monialainen yhteistyö, jossa yhdessä tuetaan syrjäytymisvaarassa olevia ihmisiä. Tämän tyyppisiä ratkaisuja tulemme varmasti näkemään tulevaisuudessa vielä lisää”, Angeria tiivistää.
Artikkeli on julkaistu marraskuussa 2018.